Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: «Το διάβασμα είναι αγάπη και ανάγκη»

«Το διάβασμα είναι αγάπη και ανάγκη» λέει ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, με την εμπειρία των 35 χρόνων που λειτουργεί ήδη ο εκδοτικός οίκος «Διόπτρα»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 3,5 δεκαετιών, μας μίλησε για την πορεία του οίκου, για το χώρο των εκδόσεων γενικότερα και μας διαβεβαίωσε ότι «το βιβλίο δεν γίνεται να κινδυνεύσει από το Διαδίκτυο»

 

Ποιος είναι ο απολογισμός αυτών των τριών και πλέον δεκαετιών;
«Η «Διόπτρα» ιδρύθηκε το 1978 με ένα όραμα: να βοηθήσει τους αναγνώστες να ζήσουν πιο υγιείς, πιο χαρούμενες, πιο γεμάτες ζωές. Ξεκινήσαμε με τίτλους αυτοβοήθειας και εναλλακτικής διατροφής, και στις δεκαετίες που ακολούθησαν το εκδοτικό μας πρόγραμμα εμπλουτίστηκε, διαμορφώθηκε και διευρύνθηκε ώστε να απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες. Εκείνο, όμως, το όραμα δεν άλλαξε. Οι τίτλοι των βιβλίων μας και οι συγγραφείς μας, είναι η ιστορία που αφηγούμαστε με περηφάνια: «Γλάρος Ιωνάθαν», «Ουράνια προφητεία», «Το Νησί» και «Το Νήμα», «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του», η αστυνομική μας σειρά, Βασίλης Βασιλικός, Jamie Oliver, ΚΥΡ, Ξανθούλης, Ακρίτα».

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο εκδότης να έχει σχέση με το βιβλίο, πέρα από την επιχειρηματική του ικανότητα;
«Δεν θα μπορούσε να γίνεται διαφορετικά. Η Ελλάδα ως αγορά βιβλίου είναι τόσο περιορισμένη, που αναγκαστικά όποιος μπαίνει στο χώρο το κάνει κατ’ αρχήν από αγάπη για το αντικείμενο».

Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα έχουμε υπερπληθώρα συγγραφέων σε σχέση με το μέγεθος του αναγνωστικού κοινού;
«Πράγματι, την προηγούμενη δεκαετία ζήσαμε έναν πληθωρισμό τόσο συγγραφέων όσο και εκδοτικών οίκων. Για διάφορους λόγους, όχι αποκλειστικά οικονομικούς, η εκδοτική παραγωγή ήταν δυσανάλογη με το μέγεθος του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Ορισμένοι το αποκάλεσαν «φούσκα», αν και δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτόν το χαρακτηρισμό. Μέσα στην καταιγίδα φτηνών και ρηχών βιβλίων, κυκλοφόρησαν πολλά ποιοτικά έργα που θα αντέξουν στο χρόνο. Από μία άποψη το βιβλίο ακολούθησε παράλληλη πορεία προς τη γενικότερη κουλτούρα που αναπτύχθηκε στην κοινωνία μας. Το θετικό είναι ότι σήμερα παρατηρούμε σημάδια αυτορρύθμισης της αγοράς».

Το βιβλίο κινδυνεύει από την εξάπλωση της τεχνολογίας (Ιντερνετ);
«Το βιβλίο δεν γίνεται να κινδυνεύσει ούτε από το Διαδίκτυο, ούτε από την αλλαγή της μορφής του (βλ. ebooks). Μετά το 2007 είδαμε στο εξωτερικό μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το ηλεκτρονικό βιβλίο, που ακόμα δεν έχει κορυφωθεί. Στις ΗΠΑ ένα ποσοστό 30-40% της λογοτεχνίας πωλείται πλέον ως ebook, μια τάση που σε βάθος χρόνου θα αγγίξει παρόμοια επίπεδα και στη χώρα μας. Εχουμε αρχίσει να προσαρμοζόμαστε, χωρίς να κάνουμε υποχωρήσεις στην ποιότητα της δουλειάς μας. Για εμάς το κύριο θέμα συζήτησης είναι το περιεχόμενο και όχι η μορφή που θα έχει».

Η κρίση έχει πλήξει το χώρο των εκδόσεων;
«Οπως κάθε κλάδο. Οταν από ένα σπίτι λείπουν τα πολύ απαραίτητα αγαθά, είναι απόλυτα λογικά όλοι να κάνουν περικοπές στα βιβλία που αγοράζουν. Ομως το διάβασμα είναι αγάπη και το διάβασμα είναι ανάγκη. Εχω την αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί οι αναγνώστες στην Ελλάδα, καταφεύγοντας σε δανεισμούς μεταξύ φίλων, βιβλιοθήκες, δωρεάν κατέβασμα κλασικών τίτλων, bookcrossing. Είναι κάτι που με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας, παραμερίζοντας την ψυχρή, επιχειρηματική λογική. Η Eleanor Crumblehulme, μια Αγγλίδα βιβλιοθηκάριος, είπε κάτι σημαντικό: «Το να κόβεις βιβλιοθήκες σε περίοδο οικονομικής κρίσης, είναι σαν να κόβεις νοσοκομεία σε περίοδο πανούκλας»».

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα… επόμενα 35 χρόνια;
«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Περισσότεροι τίτλοι, νέες κατηγορίες βιβλίων στον κατάλογό μας, αφομοίωση τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ και πριν λίγες ημέρες ανεβάσαμε τη νέα μας ιστοσελίδα, το www.dioptra.gr, που παρέχει σε αναγνώστες, δημοσιογράφους και συγγραφείς πρωτοποριακά εργαλεία. Δεν σταματάμε εκεί. Θα συνεχίσουμε να προτείνουμε στους αναγνώστες νέους συγγραφείς και βιβλία με το ίδιο πάθος, βιβλία που θέλουμε να διαβάζουμε και να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας».

 

Πηγή :http://www.eleftheriaonline.gr/
Άρθρο: http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/29235-kwnstantinos-papadopoulos-dioptra?fb_action_ids=696479790380544&fb_action_types=og.likes

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *