Τα σκανδαλώδη βιβλία της Βενετίας του 16ου αιώνα

Φανταστείτε ότι ήσασταν ένας πλούσιος Ευρωπαίος του 16ου αιώνα και θέλατε να ταξιδέψετε για αναψυχή. Πολύ ψηλά στη λίστα σας θα βρισκόταν η κοσμοπολίτικη Βενετία, φημισμένη για την ομορφιά, τον ρομαντισμό, αλλά και μια χαλαρότητα στα ήθη. Η Βενετία εκείνη την εποχή ήταν ένα δημοκρατικό λιμάνι, όπου άκμαζαν διάσημοι καλλιτέχνες και παράλληλα μια πόλη ανεκτική σε όλα τα είδη των ανθρώπων και σε όλα τα είδη των συμπεριφορών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που δεν έβρισκες σε άλλα μέρη στην Ευρώπη.

Όσο λοιπόν βρισκόσασταν εκεί, μπορεί να αγοράζετε ένα βιβλίο με παραθυράκια για να θυμάστε τις όμορφες στιγμές που περάσατε στην πόλη. Ένα πολύ «ειδικό» βιβλίο. Οι σελίδες που βλέπετε εδώ αποδίδονται στον Donato Bertelli και είναι παραδείγματα βιβλίων που οι εκδότες κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή απευθυνόμενοι στους ευκατάστατους τουρίστες που επισκέπτονταν την πόλη περίεργοι να ανακαλύψουν πράγματα που δεν θα συναντούσαν στην υπόλοιπη συντηρητική Ευρώπη.

Στο πρώτο, μόλις ανοίγεις το πτερύγιο βλέπεις τι κρύβει μια γυναίκα κάτω από το φουστάνι της, ενώ στο δεύτερο βλέπεις πώς μια βαρκάδα καταλήγει σε ένα παθιασμένο αγκάλιασμα. Εντάξει, θα πρέπει να βάλετε και τη φαντασία σας να δουλέψει υπερωρίες (όπως σε όλα τα καλά βιβλία), αλλά κάπως έτσι ήταν τα Playboy τον 16ο αιώνα.
Whoops!
A woman and her chaperone.

Τον 16ο αιώνα τα βιβλία με παραθυράκια ήταν μια διασκεδαστική καινοτομία στον χώρο των εκδόσεων και χρησιμοποιούνταν τόσο για πικάντικους, όσο και για επιστημονικούς σκοπούς. Στα πιο σοβαρά έργα του είδους εμφανιζόταν η ανατομία του ανθρώπινου σώματος ή η κίνηση των ουράνιων σωμάτων. Πέντε αιώνες μετά, τέτοιους είδους βιβλία με παραθυράκια είναι ακόμα δημοφιλή, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως σε παιδικά βιβλία 🙂

*προσαρμογή και μετάφραση από άρθρο του Atlas Obscura

One Comment

  1. Pingback: Βιβλίο | Οι κρυμμένες εικόνες και τα τολμηρα... παραθυράκια της Βενετίας

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *