Εύη Σταθάτου: η δική μου μαγική δίδυμη ιστορία

Λίγα λόγια με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων».

Δεν ξέρω αν μπορώ να περιγράψω εύκολα τα συναισθήματά μου γι’ αυτό το βιβλίο. Όταν ξεκίνησα να το γράφω, πήγα πολλές φορές πίσω στο χρόνο και θυμήθηκα στιγμές μοναδικές. Ξαναέζησα την εγκυμοσύνη μου, το φόβο για το άγνωστο που μας περίμενε εις διπλούν, την αγωνία να πάνε όλα καλά, την προετοιμασία για τον ερχομό των δίδυμων μωρών μας.

Ήρθε στο μυαλό μου η στιγμή που πρωτοκράτησα τα πιο δικά μου πλάσματα στην αγκαλιά μου και σκέφτηκα ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου. Ήρθαν εικόνες από τον πρώτο καιρό στο σπίτι, με τη ζωή μας τούμπα, με δυσκολίες, με αϋπνία, με εντάσεις, με την ευλογία να βλέπω καθημερινά τα μικρά μου ανθρωπάκια να μεγαλώνουν.

Θυμήθηκα τις πρώτες φωνούλες, τα πρώτα παιχνίδια, το ταυτόχρονο μπουσούλημα -πάντα προς αντίθετες κατευθύνσεις-. Σαν ταινία πέρασαν μπροστά μου τα σκαρφαλώματά τους, τα γέλια τους, οι ζαβολιές τους, η δική τους επικοινωνία, η δύσκολη ηλικία των 2 επί 2 που ήθελε υπομονή, ψυχραιμία και αρκετά μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ…

Η πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό (πότε μεγάλωσαν!), ο χωρισμός τους σε διαφορετικά τμήματα στο νηπιαγωγείο, – πόσο δύσκολο μου φαινόταν τότε…-, η πρώτη Δημοτικού. Διάβασμα με δίδυμα. Αν δεν το έχεις ζήσει, δεν το καταλαβαίνεις! Οι πρώτοι τους αγώνες, η περηφάνια να τους βλέπω να παίζουν μαζί και να επικοινωνούν με μια μόνο ματιά.

605186Κάθε φάση είναι ξεχωριστή, μοναδική, με προκλήσεις και με διπλές χαρές. Όσο έγραφα το βιβλίο σκέφτηκα πολύ. Τι κάναμε καλά, τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερα, τι θα άλλαζα αν γυρνούσα πίσω το χρόνο. Μάλλον τίποτα… Γιατί γονείς γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε. Και το εγχειρίδιο του καλού γονέα δεν μας το δίνουν φεύγοντας απ’ το μαιευτήριο μαζί με τα μωρά μας.

Υπάρχουν όμως οι εμπειρίες άλλων γονιών με δίδυμα, υπάρχουν πρακτικές που λειτούργησαν και που βοήθησαν άλλους πιο έμπειρους γονείς. Υπάρχουν παρόμοια συναισθήματα, στις χαρές και στις δυσκολίες, σε μια πρόκληση που είναι μεγάλη. Αυτή της ζωής με δίδυμα παιδιά. Μια ζωή που έχει ένα δέσιμο μοναδικό, όπως μοναδικό είναι και καθένα από τα δίδυμα κι έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σε κάθε βήμα τους.

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» είναι μια προσωπική αφήγηση από την πολύ αρχή της ζωής μου ως μαμά, τότε που τα δίδυμα παιδιά μου ήταν δύο μικρές κουκίδες, μέχρι και σήμερα που είναι στη σχολική ηλικία. Είναι ένας πρακτικός οδηγός με εμπειρικά παραδείγματα και μαρτυρίες άλλων γονέων με δίδυμα που πέρασαν από κάθε διαφορετική ηλικιακή φάση. Έχει σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες από ειδικούς που συνεργάστηκαν μαζί μου σε αυτό το βιβλίο.

Ο στόχος μου από αυτό το βιβλίο είναι να βοηθήσω όλους τους νέους γονείς και τους γονείς που περιμένουν δίδυμα να ζήσουν μοναδικές στιγμές με τα δίδυμα παιδιά τους και να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη σε κάθε βήμα της διαδρομής. Το πιο σημαντικό εφόδιο όμως που δίνει το βιβλίο αυτό, είναι ότι βοηθάει τους γονείς να μεγαλώσουν τα δίδυμα ως δύο ξεχωριστά παιδιά. Να δημιουργήσουν δύο ξεχωριστούς, μοναδικούς ενήλικες που πάντα θα έχουν το μαγικό δέσιμό τους…

*Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο της Εύης Σταθάτου «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», έναν πλήρη οδηγό για γονείς με δίδυμα παιδιά, ο οποίος περιέχει πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα από την εγκυμοσύνη μέχρι και τα πρώτα σχολικά χρόνια. Βρείτε την Εύη στη σελίδα myTwins που απευθύνεται στους γονείς των διδύμων και ασχολείται με το μεγάλωμα των δίδυμων παιδιών.

2 Comments

  1. Pingback: Έχεις δίδυμα; Κέρδισε το βιβλίο μου “Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων”. - myTwins

  2. Pingback: Έχεις δίδυμα; Κέρδισε το βιβλίο μου "ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων". - myTwins stories by Evi Stathatou

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *