Πώς οι φιλόσοφοι μας μαθαίνουν να ζούμε με νόημα σήμερα;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα σκέφτονταν όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι αν μας έβλεπαν από μια γωνιά; Αν έβλεπαν πόσα εμπόδια βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και πώς μπορούμε να πνιγούμε σε μια κουταλιά νερό;

Κι ενώ ψάχνουμε να βρούμε την ευτυχία και την επιτυχία στη ζωή μας… κάπου χανόμαστε στον δρόμο. Ευτυχώς, για την ανθρωπότητα η σοφία των παλιών περνά από γενιά σε γενιά και τα διδάγματα ζωής που λαμβάνουμε, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε. Για σκέψου να μπορούσες να κάνεις μια συζήτηση με τον Ιούλιο Καίσαρα τον Μαχάτμα Γκάντι ή με κάποια άλλη μεγάλη προσωπικότητα της Ιστορίας… Δέος! Πρωτόγνωρα συναισθήματα. Αλλά και ευθύνη, να προλάβεις να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα γίνεται στον λίγο χρόνο που θα είχες.

Αυτήν την «κουβέντα», όμως, μπορείς να την κάνεις με την ησυχία σου και με τον τρόπο που εσύ επιλέγεις. Λίγο πριν κοιμηθείς ή ενώ πηγαίνεις στη δουλειά με τα μέσα. Πώς; Μέσα από τα βιβλία!

Παρακάτω σου προτείνουμε μια σειρά από μικρά και πρακτικά βιβλία, που θα κάνουν την αλλαγή μέσα σου. Για μια ζωή πιο ουσιαστική. Γιατί και το ευ ζην, θέλει την τέχνη του!

Η τέχνη της ψυχραιμίας

Διαχρονική σοφία σχετικά με τη διαχείριση του θυμού στην προσωπική ζωή και στον πολιτικό βίο από τον Ρωμαίο στωικό φιλόσοφο και πολιτικό άνδρα Σενέκα

Στην πραγματεία του με τίτλο Περί Θυμού (De Ira), ο Ρωμαίος στωικός στοχαστής Σενέκας (περ. 4 π.Χ.-65 μ.Χ.) ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο ολέθριο πάθος: «Καμία μάστιγα δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα». Η έξοχη μετάφραση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το έργο Περί Θυμού σε συνδυασμό με τη διαφωτιστική εισαγωγή προσφέρουν στον αναγνώστη έναν διαχρονικό οδηγό για την αποφυγή και τη διαχείριση του θυμού. Με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται για ποιο λόγο αυτό το συναίσθημα είναι τόσο επικίνδυνο και γιατί ο έλεγχός του θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Με απαράμιλλη ευφράδεια, αντλώντας από το μεγάλο του οπλοστάσιο της ρητορικής, ο Σενέκας δομεί τo «κατηγορώ» του εναντίον του θυμού με κλιμακούμενη ένταση, συμπεριλαμβάνοντας ιστορικά παραδείγματα –ειδικά από τη φριχτή βασιλεία του Καλιγούλα–, ανέκδοτες ιστορίες και χαριτολογήματα.

Σήμερα, που η έλλειψη πολιτισμού στον λόγο επηρεάζει όλο και περισσότερο τον δημόσιο διάλογο, οι σκέψεις του Σενέκα σχετικά με τον θυμό είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Είτε αναζητά την προσωπική του ανάπτυξη είτε την πολιτική του αναγέννηση, ο αναγνώστης θα βρει στη σοφία του Σενέκα ένα πολύτιμο αντίδοτο στις παθογένειες μιας οργισμένης εποχής.

Κικέρων: Η τέχνη της πειθούς

η τέχνη του ζην

Δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαίνει να πρέπει να πείσουμε κάποιον, είτε συζητάμε με έναν φίλο μας για κάτι τετριμμένο είτε προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας για μια σημαντική απόφαση. Αντί να βασιζόμαστε στο ένστικτο –με συνέπεια πολύ συχνά να δυσκολευόμαστε ή να αποτυγχάνουμε–, θα είμαστε πιο κατανοητοί αν αφομοιώναμε τη διαχρονική τέχνη της πειθούς, τη ρητορική. Η Τέχνη της Πειθούς συνοψίζει τη ρητορική σοφία του Κικέρωνα, του σπουδαιότερου αγορητή της αρχαίας Ρώμης, από όλα τα έργα του, και τη συνδυάζει με κείμενα από τους δικανικούς και τους πολιτικούς λόγους του, παρουσιάζοντας τις εξαιρετικά αποδοτικές τεχνικές του στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφωτιστική και ψυχαγωγική εισαγωγή στα μυστικά της πειστικής ομιλίας και γραφής, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατηγικές που είναι εξίσου αποτελεσματικές σήμερα –στο γραφείο, στο σχολείο, στις δικαστικές αίθουσες και στις πολιτικές συζητήσεις– όσο ήταν στο ρωμαϊκό φόρουμ. Η Τέχνη της Πειθούς πραγματεύεται τα αποδεικτικά μέσα που βασίζονται στη λογική επιχειρηματολογία, στην ηθική και στο συναίσθημα· το πώς να πείθετε ανεξάρτητα από το ακροατήριο ή τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε και πολλά άλλα.

Αυτή η εξαιρετικά επίκαιρη και μοναδική ανθολογία της ρητορικής σοφίας του Κικέρωνα θα ικανοποιήσει κάθε αναγνώστη που θέλει να επιχειρηματολογεί με επιτυχία και να ασκεί επιρροή στον περίγυρό του.

Η τέχνη του να ακούς

H απόλυτη νομιμοποίηση και εξουσία του ηγεμόνα πηγάζει από την αρετή και τη σοφία του. Στην Ασία πολλοί ιστορικοί συγκρίνουν τον σπουδαιότερο αυτοκράτορα της Κίνας Tang Taizong (598-649 μ.Χ.) με μεγάλους ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας, όπως ο Αύγουστος, ο Τζένγκις Χαν και ο Ναπολέων. Τα γραπτά του θεωρούνται ένας ανεκτίμητος οδηγός ηγεσίας και διοίκησης. Όταν ίδρυσε τη δυναστεία των Tang, ο Taizong ήταν μόλις είκοσι οκτώ ετών και τα κυριότερα επιτεύγματά του ήταν η εξάπλωση της αυτοκρατορίας των Τang. Επικράτησε των απογόνων του Αττίλα, άνοιξε τον Δρόμο του Μεταξιού και δημιούργησε μια χρυσή εποχή ευημερίας. Έγινε ο απόλυτος ηγεμόνας μιας κοινωνίας στην οποία οι γυναίκες απέκτησαν μεγαλύτερο κύρος και επέτρεψε στον χριστιανισμό και τον ισλαμισμό να εισέλθουν για πρώτη φορά στην Κίνα. Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας Chinghua Tang παρουσιάζει συζητήσεις μεταξύ του Taizong και των προικισμένων συμβούλων του, οι οποίες αποκαλύπτουν βασικές πτυχές της ηγεσίας του. Πώς να ακούει ένας ηγέτης άλλους συζητητές που έχουν διαφορετική άποψη. Πώς να αξιολογεί τον εαυτό του και τους υφισταμένους του. Πώς μπορεί ένας ηγέτης να ενισχύσει την οργανωτική αποτελεσματικότητα, ώστε να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους του. Πώς να αυξήσει την ισχύ και την επιρροή του, χωρίς να χάσει τον σεβασμό των άλλων. Ένα πολύτιμο βιβλίο που δεν αποκαλύπτει μόνο τις ενοράσεις που έχουν κρατήσει ζωντανή την κληρονομιά του Taizong, αλλά δείχνει επίσης ότι αυτή η σοφία παραμένει επίκαιρη στον σύγχρονο κόσμο.

Η τέχνη των Στωικών

Πώς ο στωικισμός μπορεί να μας εμπνεύσει ώστε να απολαμβάνουμε ουσιαστικά τη ζωή

Ποιους τομείς της ζωής μας ελέγχουμε πραγματικά; Τι κάνουμε όταν οι καταστάσεις δεν εξελίσσονται προς όφελός μας; Και τι μπορεί να μας διδάξει ο στωικισμός για τη συνύπαρξη με τους γύρω μας;
Τα τελευταία χρόνια, ο στωικισμός έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Αλλά τι ακριβώς πίστευαν οι στωικοί; Στο βιβλίο Η Τέχνη των Στωικών, ο λέκτορας Φιλοσοφίας John Sellars παρουσιάζει τις βασικές ιδέες των τριών μεγάλων Ρωμαίων στωικών –του Σενέκα, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου– μέσα από γεγονότα της ζωής τους και αναφορές στο έργο τους. Με ζωντανή γλώσσα, ο Sellars καταδεικνύει πώς το έργο αυτών των τριών στωικών εμπνέει τους αναγνώστες εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μια και πραγματεύεται πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στη ζωή μας ακόμα και σήμερα. Ένα βιβλίο που μας δείχνει πώς πρέπει να ζούμε, πώς να κατανοούμε τον συνάνθρωπό μας, πώς να αντέχουμε τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής, πώς να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και να συμπεριφερόμαστε στους άλλους.

Ιούλιος Καίσαρας: Η τέχνη της ηγεσίας

Οι αληθινοί ηγέτες προσπαθούν πάντα να γίνουν καλύτεροι.

Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς ηγέτες του παρελθόντος που μπορούμε να μελετήσουμε. Η προσέγγισή του παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και αποτελεσματική ακόμη και στις μέρες μας. Η Ιστορία είναι γεμάτη με ηγέτες που ήταν εντελώς αποκομμένοι από τον λαό και επιδίωκαν με κάθε κόστος τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Όμως, ο Καίσαρας, ξεκινώντας από χαμηλά, απέδειξε με τα λόγια και τις πράξεις του ότι δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του ανώτερο από τον μέσο Ρωμαίο πολίτη. Και είχε μια εκπληκτική ικανότητα να κερδίζει την αφοσίωση των άλλων, να μετατρέπει τους εχθρούς σε συμμάχους και τους συμμάχους σε πιστούς ακολούθους. Ο Barlag χρησιμοποιεί δραματικά και γλαφυρά περιστατικά από τη ζωή του Καίσαρα –όρμησε μόνος του ενάντια σε ολόκληρο στρατό, και έδωσε χάρη σε άτομα που γνώριζε ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν– για να μας δείξει πόσα μπορεί να διδάξει ο Καίσαρας στους σύγχρονους ηγέτες.

Κεντρικό ρόλο στο επιχείρημα του Barlag κατέχει η διάκριση μεταξύ ισχύος και εξαναγκασμού. Ο Καίσαρας απέφευγε να χρησιμοποιεί ωμή βία γιατί κατανοούσε ότι ο φόβος δεν γεννούσε ποτέ πραγματική αφοσίωση. Αντίθετα χρησιμοποιούσε την προσωπική του ισχύ που πήγαζε από την αξιοπιστία του και όσοι τον ακολουθούσαν το έκαναν με τη θέλησή τους και όχι επειδή εξαναγκάστηκαν. Δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του Καίσαρα, αυτό παραμένει το είδος της αφοσίωσης που οφείλει να εμπνέει κάθε ηγέτης.

Οι 5 κλέφτες της ευτυχίας

Η ευτυχία είναι η φυσική μας κατάσταση, για καθέναν από εμάς και για την ανθρωπότητα συνολικά. Ο John Izzo υποστηρίζει ότι πέντε τρόποι σκέψης είναι οι «κλέφτες» που ληστεύουν την ευτυχία για την οποία όλοι προοριζόμαστε από φυσική προδιάθεση: οι «κλέφτες» του Ελέγχου, της Κατανάλωσης, της Έπαρσης, της Ευκολίας και του Φθόνου.

Ο συγγραφέας συνειδητοποίησε την ύπαρξή τους, καθώς αναζητούσε την αληθινή πηγή ευτυχίας στις Άνδεις του Περού, μελετώντας πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο αλλά και αντλώντας από τις επιστημονικές έρευνες της ψυχολογίας. Στο εμπνευσμένο αυτό βιβλίο βλέπουμε πώς μεταμφιέζονται αυτοί οι «κλέφτες», ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν για να εισχωρήσουν στην καρδιά μας, αλλά και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς. Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι αυτοί οι ίδιοι κλέφτες προσωπικής ευτυχίας καταστρέφουν ταυτόχρονα και την κοινωνία.

Ένα στοχαστικό ανάγνωσμα που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε και να υπερασπιστούμε την ευτυχία, που είναι ο φυσικός μας προορισμός, δημιουργώντας παράλληλα έναν κόσμο που όλοι θέλουμε να ζήσουμε.

 Τα 5 μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις

Ποια είναι τα μυστικά της ευτυχίας; Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν καλά και πεθαίνουν ευτυχισμένοι;

Ο John Izzo μίλησε με περισσότερα από 200 άτομα μεταξύ 60-106 ετών, τα οποία περιέγραψαν γνωστοί και φίλοι ως «τα μοναδικά άτομα που ήξεραν ότι είχαν βρει την ευτυχία και το νόημα της ζωής». Μαγαζάτορες και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αρχηγοί φυλών και διευθύνοντες σύμβουλοι, αυτοί οι άνθρωποι, αθροιστικά, είχαν πείρα ζωής πάνω από 18.000 χρόνια. Απάντησαν σε ερωτήσεις όπως: Τι σας έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά; Τι θα ευχόσαστε να είχατε μάθει νωρίτερα; Τελικά, τι είχε σημασία και τι όχι; Ο συγγραφέας μοιράζεται τις ιστορίες τους, που είναι αστείες, συγκινητικές και μας βάζουν σε σκέψεις, καθώς και τα πέντε μυστικά που έμαθε σε συνεντεύξεις που τους πήρε, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την πρακτική εφαρμογή τους.

Το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να γελάσετε και να βουρκώσετε και θα σας παροτρύνει να ανακαλύψετε εγκαίρως ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή σας.

Το δώρο του θυμού

η τέχνη του ζην

Ανακαλύψτε έντεκα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής ενός από τους πιο σπουδαίους ηγέτες και φιλοσόφους του εικοστού αιώνα –του Μαχάτμα Γκάντι– σε αυτή την έντονη και επίκαιρη εξερεύνηση του δρόμου της αλήθειας, όπως τη διηγείται ο εγγονός του Αρούν Γκάντι. Στο ταραχώδες κλίμα που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτά τα μαθήματα είναι πιο πολύτιμα από ποτέ.

Ο αγώνας για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη μπορεί να είναι μακρύς και κουραστικός. Ωστόσο, η στάση ζωής του Γκάντι δείχνει πόσο άξιζε αυτός ο αγώνας του και ότι εξίσου θα αξίζει και ο δικός μας. Η φιλοσοφία της μη βίας απαιτεί χρόνο και υπομονή. Τα μαθήματα αυτά εναρμονίζονται με μια οικουμενική αντίληψη για το γνώθι σαυτόν, τη διαχείριση του θυμού, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τη φιλία και την οικογένεια, και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν έναν τρόπο να φέρουν μια θετική αλλαγή στον εαυτό τους και στον εύθραυστο κόσμο μας.

Υ.Γ. Κι εδώ μπορείτε να δείτε όλη τη σειρά «Η τέχνη του ζην», μικρά βιβλία με μεγάλες αλήθειες!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *