Αν δεν έχεις διαβάσει Connelly, δεν ξέρεις τι θα πει καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα!

Μπορεί ο τίτλος μας να έχει μια δόση υπερβολής… αλλά ο Michael Connelly το αξίζει και με το παραπάνω! Μεταφρασμένος σε 40 γλώσσες, με περισσότερες από 74 εκατομμύρια πωλήσεις και με κάθε σημαντικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας στη συλλογή του, είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο εθιστικούς συγγραφείς στον κόσμο.

Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τις αστυνομικές ιστορίες που διαβάζουμε και που κάνουν την αδρεναλίνη μας να χτυπάει «κόκκινο»;

Ο Μichael Connelly αποφάσισε να γίνει συγγραφέας όταν ανακάλυψε τα βιβλία του Raymond Chandler, την εποχή που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η επιλογή αυτής της κατεύθυνσης τον οδήγησε να σπουδάσει δημοσιογραφία και δημιουργική γραφή. Μετά την αποφοίτησή του, το 1980, εργάστηκε ως δημοσιο­γράφος σε εφημερίδες της Ντεϊτόνα Μπιτς και του Φορτ Λοντερντέιλ της Φλόριντα, με ειδίκευση στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Ύστερα από τρία χρόνια θητείας στο αστυνομικό ρεπορτάζ, ο Connelly άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με ήρωα τον επιθεωρητή της αστυνομίας του Λος Άντζελες Hieronymus «Harry» Bosch.

Το 1992 τιμήθηκε με το βραβείο Έντγκαρ για το καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, για τη «Σκοτεινή Ηχώ». Έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες τίτλοι και βραβεία. Ύστερα από όλο αυτό το σπουδαίο έργο του, πλέον -δικαίως- θεωρείται ο διάδοχος του Raymond Chandler.

Ο Michael Connelly, μεταξύ άλλων, είναι ο συγγραφέας που επινόησε την εμβληματική μορφή του ντετέκτιβ Χάρι Μπος. Και σε αυτήν την προσωπικότητα αξίζει να σταθούμε.

Ποιος είναι τελικά ο Μπος;

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως δεν είναι ο κλασικός ντετέκτιβ που έχεις συναντήσει σε πόσα και πόσα αστυνομικά θρίλερ. Ο Μπος μεγάλωσε με θετούς γονείς, οι οποίοι τον επέστρεψαν στο ίδρυμα γιατί ήταν ένα πολύ «δύσκολο παιδί». Σε ηλικία 17 ετών, πήγε στο Βιετνάμ με αποστολή να «καθαρίσει» τις σήραγγες που σκάβονταν απ’ τους Βιετκόνγκ, κάτι που αργότερα θα στοιχειώσει τη ζωή του. Γίνεται αστυνομικός και αντιμετωπίζει κάθε είδους εγκληματίες. Έχει πάντα οδηγό τις αδιάλλακες απόψεις του και τα ήθη του, την παράξενη αλλά συνάμα γοητευτική ομορφιά της πόλης του (Λος Άντζελες) και τα υπέροχα μάτια της κόρης του. Δεν σέβεται πάντα τους κανόνες της αστυνομίας, τα αφεντικά ενοχλούν την αύρα του, είναι παρορμητικός κι έχει εμμονές.

Όλα διαδραματίζονται στο Λος Άντζελες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη πλυθιασμιακά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια πόλη γεμάτη ενέργεια, με έντονο τρόπο ζωής και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά, επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου. Μια πόλη επίσης, στην οποία πολλά μπορούν να συμβούν…

michael connelly

Το ένστικτο του Μπος είναι πιο δυνατό από όλες τις νέες τεχνολογίες τύπου CSI κι αυτό είναι το ισχυρό του όπλο. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται. Τα περισσότερα μυθιστορήματα, τα οποία έκαναν τον Κόνελι να βρίσκεται ανάμεσα σε όλα τα κορυφαία ονόματα της αστυνομικής λογοτεχνίας, έχουν πρωταγωνιστή τον Μπος. Γιατί είναι ο μόνος έμπειρος ντετέκτιβ στον χώρο του εγκλήματος και για αυτόν μιλούν όλοι οι αναγνώστες του αστυνομικού.

Η πολύ επιτυχημένη αστυνομική σειρά Bosch της Amazon

Η δημοφιλής αστυνομική σειρά «Bosch», η οποία έχει φανατικούς τηλεθεατές ανά τον κόσμο, βασίζεται στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Μάικλ Κόνελι και στον κεντρικό του ήρωα. Το Bosch είναι μια από τις πρώτες πρωτότυπες σειρές του Amazon Prime Video και η μακροβιότερη που προβάλλεται από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Μάλιστα, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς θα γραφτεί από τον παραγωγό Eric Overmyer μαζί με τον Michael Connelly. Οι δυο τους θα δώσουν ένα τέλος σε αυτόν τον χαρακτήρα, αφού όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας όλα τα όμορφα τελειώνουν και θα δώσουν το φινάλε που πάντα ήθελαν! Η σειρά έκανε το ντεμπούτο της το 2015 και αποτελείται συνολικά από 6 σεζόν (10 επεισόδια η κάθε μια).

Περιττό φυσικά να πούμε πως στα μάτια όλων μας, ο Χάρι Μπος δεν είναι άλλος από τον ηθοποιό Titus Welliver…

Τα βιβλία του Κόνελι

Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν τρία βιβλία του Μάικλ Κόνελι ενώ το Φθινόπωρο ανυπομονούμε να κρατήσουμε στα χέρια μας και το τέταρτο βιβλίο.

Γραμμή Αίματος

Αν υπάρχουν κληρονόμοι ίσως κινδυνέψουν ζωές. Αυτά τα λόγια αντηχούν στο μυαλό του Χάρι Μπος την ώρα που βγάζει ένα σημειωματάριο από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του.
Ο εκκεντρικός μεγιστάνας από τη Νότια Καλιφόρνια, καθισμένος στο γραφείο του, αποκαλύπτει ότι πριν από πολλά χρόνια είχε ερωτευτεί μια ανήλικη Μεξικανή. Όταν έμεινε έγκυος, εξαφανίστηκε για πάντα. Σε όλη τη ζωή του αναρωτιόταν αν είχε φέρει στον κόσμο το παιδί τους… Ο Μπος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να εμπιστευτεί και ο μοναδικός που μπορεί να παίξει επικίνδυνα… Ο σκληροτράχηλος ντετέκτιβ αρχίζει την έρευνα. Μια αυτοκτονία και η πτώση ενός ελικοπτέρου με πέντε επιβάτες στον πόλεμο του Βιετνάμ ξετυλίγουν το νήμα αυτής της παράξενης ιστορίας. Την ίδια στιγμή, τέσσερις βιασμοί με θύματα γυναίκες σε γόνιμες μέρες είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να αφήσει στα χέρια της τοπικής αστυνομίας. Μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας, ο Χάρι Μπος ξέρει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να κάνουν φόνο για οποιονδήποτε λόγο ή και για κανέναν λόγο.

Οι δύο όψεις της αλήθειας

Το παρελθόν επιστρέφει για τον Χάρι Μπος… Ο Χάρι Μπος αναλαμβάνει παλιές ξεχασμένες υποθέσεις, βοηθώντας το υποστελεχωμένο αστυνομικό τμήμα του Σαν Φερνάντο. Όταν θα λάβουν μια κλήση που αφορά έναν διπλό φόνο σε φαρμακείο της περιοχής, ο Μπος είναι ο μόνος έμπειρος ντετέκτιβ στον τόπο του εγκλήματος. Όμως η πείρα του κουβαλά μαζί της φαντάσματα παλιών ξεχασμένων εγκλημάτων. Ένας θανατοποινίτης ισχυρίζεται ότι ο Μπος τον παγίδευσε και πως νέες αναλύσεις DNA το αποδεικνύουν.

Οι ερευνητές του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες επαληθεύουν τους ισχυρισμούς του θανατοποινίτη, αφήνοντας τον Μπος μόνο του να καθαρίσει το όνομά του και παράλληλα να κρατήσει έναν σαδιστή δολοφόνο στη φυλακή. Μόνο έναν άνθρωπο εμπιστεύεται να τον βοηθήσει, τον Μίκι Χόλερ. Καθώς οι δύο υποθέσεις περιπλέκονται, ο Μπος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η αλήθεια έχει δύο όψεις· εκείνη που δεν πεθαίνει κι εκείνη που σκοτώνει.

Φόνοι στην πόλη των αγγέλων

Καθήκον της να υπηρετεί, να προστατεύει και να μην το βάζει ποτέ κάτω… Ύστερα από την καταγγελία που υπέβαλε για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του προϊσταμένου της, η ντετέκτιβ Ρενέ Μπάλαρντ μετατέθηκε στη νυχτερινή βάρδια της Περιφέρειας του Χόλιγουντ. Στη διάρκεια κάθε βάρδιας ξεκινά πολλές έρευνες αλλά στο τέλος δεν ολοκληρώνει ποτέ καμιά, καθώς είναι αναγκασμένη να τις παραδίδει κάθε πρωί στους ντετέκτιβ της επόμενης βάρδιας. Μια νύχτα, όμως, αναλαμβάνει δύο υποθέσεις που δεν θέλει να αποχωριστεί.

Τον βάναυσο ξυλοδαρμό μιας πόρνης που κάποιος πέταξε σε ένα πάρκινγκ πιστεύοντας πως ήταν νεκρή και τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας σε ένα νυχτερινό κλαμπ. Αψηφώντας τις διαταγές των ανωτέρων της και τις επιθυμίες του συνεργάτη της, ερευνά τις δύο υποθέσεις και στη διάρκεια της μέρας, παρόλο που εξακολουθεί να εργάζεται το βράδυ. Και όταν οι υποθέσεις μπλέκονται μεταξύ τους, έρχεται πιο κοντά στους δαίμονές της και στον λόγο για τον οποίο δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη δουλειά της, όσα εμπόδια κι αν βάζουν στον δρόμο της.

Δεν είναι άλλη μια υπόθεση. Είναι προσωπική υπόθεση…

ΠΡΟΣΕΧΩΣ: Ιερή σκοτεινή νύχτα

Από τις 23 Σεπτεμβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

`Η Ρενέ Μπάλαρντ δουλεύει πάλι στη νυχτερινή βάρδια κι επιστρέφει στο Αστυνομικό Τμήμα του Χόλιγουντ τις πρώτες πρωινές ώρες μόνο για να βρει τον συνταξιούχο ντετέκτιβ Χάρι Μπος να ψαχουλεύει στα συρτάρια παλιών αρχειοθηκών. Ο «εισβολέας» σκαλίζει την άλυτη υπόθεση της δεκαπεντάχρονης Ντέιζι Κλέιτον, η οποία το ’σκασε από το σπίτι της και κατέληξε στους δρόμους του Χόλιγουντ, όπου δολοφονήθηκε βάναυσα, και το πτώμα της πετάχτηκε σ’ έναν κάδο απορριμμάτων. Η Μπάλαρντ ενώνει τώρα τις δυνάμεις της με τον Μπος προκειμένου ν” ανακαλύψουν τι συνέβη στην Ντέιζι και τελικά να οδηγήσουν τον φονιά της ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *