Η Σχολή των Θεών δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο αυτοβελτίωσης

Αν αλλάξεις εσύ, θα αλλάξει κι ο κόσμος. Αρκεί να κοιτάξεις μέσα σου. Πόσο εύκολο, όμως, είναι αυτό; Καθόλου. Είναι επώδυνο, χρονοβόρο, ριψοκίνδυνο. Μπορεί να τα παρατήσεις, να μην αντέξεις.

Αν φτάσεις μέχρι το τέλος, όμως, το μόνο βέβαιο είναι πως σε περιμένει ένα καινούργιο όνειρο, ένας καινούργιος κόσμος, μια καινούργια ζωή.

Οι αμφιβολίες σου, οι βεβαιότητες, τα ψέματα και οι αλήθειες, όλα αυτά που κρύβεις βαθιά μέσα σου. Με αυτά καλείσαι να έρθεις αντιμέτωπος αν θέλεις να γίνεις ένας άνθρωπος δημιουργικός και ενορατικός, ο οποίος ζει σε έναν κόσμο διαφορετικό και υπέροχο. Μην ξεγελαστείς. Δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να εξαλείψεις απαρχαιωμένες δομές, σκουριασμένες έννοιες, χρεοκοπημένες ιδέες, να διαγράψεις προκαταλήψεις, απατηλά συναισθήματα, φανταστικούς φόβους και ταυτίσεις – να αφανίσεις τα αρνητικά συναισθήματα, τις καταστροφικές σκέψεις και κυρίως την ιδέα εκείνη που έχουν εμφυτεύσει στον καθένα μας ήδη από τα παιδικά μας χρόνια∙ την ιδέα πως ο θάνατος είναι αναπόφευκτος.

Κι αυτό απαιτεί «Εργασία». Την πιο σκληρή από όλες. Πολύ περισσότερο, το να ανακαλύψεις το ποιος πραγματικά είσαι είναι ένα ταξίδι σε όλα όσα είναι δυσεύρετα, ένα ταξίδι μέσω του οποίου θα εγκαταλείψεις πίσω σου το πιο προσφιλές απόκτημά σου, κάτι που το αγαπάς περισσότερο από τη ζωή σου και αποτελεί την αιτία κάθε αποτυχίας σου∙ την ίδια σου την οδύνη. Θα μπεις σε μια περιοχή αχαρτογράφητη, στις πιο μύχιες πτυχές της ύπαρξής σου και ίσως τελικά καταφέρεις να ανατρέψεις την οπτική σου, τον κόσμο σου, τη ζωή σου.

Σχολή των Θεών

Όχι, δεν θα έχεις χάρτες. Ούτε απομεινάρια από το παρελθόν για να σε κατευθύνουν. Θα κάνεις βουτιά στο άγνωστο. Και πρέπει να είσαι ευέλικτος και αψεγάδιαστος, ικανός να μετατοπίζεσαι σε μια στιγμή, να μην αγκιστρώνεσαι σε καμία οικεία εμπειρία, γνώση ή προσδοκία. Πολλοί είναι αυτοί που δεν ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι κι άλλοι που τα παράτησαν νωρίς. Γιατί δεν αντέχουν να περάσουν από ερήμους και δάση, γκρεμούς και αβύσσους. Ούτε αντέχουν να υπερβούν τα άγρια θηρία που στέκονται εμπόδιο. Δεν πέφτουν στη μάχη και έχουν ήδη χάσει.

Είναι ένα ταξίδι για λίγους ανάμεσα στους λίγους, που έχουν συνειδητοποιήσει πως η ζωή τους πρέπει να αλλάξει δραματικά και, περισσότερο από καθετί άλλο, πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που ονειρεύονται∙ και από αυτούς τους λίγους που θα το τολμήσουν, ακόμα πιο λίγοι είναι εκείνοι που θα φτάσουν μέχρι το τέλος.

Το να ανακαλύψεις τον ίδιο σου τον εαυτό είναι ακριβώς ο λόγος για να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι. Και το να γίνεις κυρίαρχος του εαυτού σου είναι ο ανείπωτος, ο υπέροχος άθλος που σε περιμένει στο τέλος του.

Το βιβλίο «Η Σχολή των Θεών» του Elio D’Anna είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα. Δεν ανήκει σε κάποια κατηγορία αλλά μπορεί να αλλάξει όλη την κοσμοθεωρία μας. Είναι ένας χάρτης και ένα σχέδιο απόδρασης. Θέλει να σου δείξει το μονοπάτι που ακολούθησε ένας απλός, συνηθισμένος άνθρωπος, προκειμένου να απομακρύνει από τη σκέψη του μια υπνωτισμένη οπτική για τον κόσμο και μια ερμηνεία της ύπαρξης βασισμένη σε κατηγορίες και μεμψιμοιρία, ώστε να κατορθώσει τελικά να αποδράσει από τον φαύλο κύκλο ενός προδιαγεγραμμένου πεπρωμένου.

Σχολή των Θεών

 

Και τώρα ρώτα τον εαυτό σου: Είμαι έτοιμος να αφήσω πίσω μου όλα αυτά τα αχρείαστα που κουβαλάω και να ξεκινήσω το ταξίδι μου προς την Ουσία;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *