Τι κρασί να συνδυάσω με τα γλυκά μου;

Γράφει ο Χρήστος Ζαχαρόπουλος, MSc Οινολόγος – Αμπελουργός

Ποιοι είναι οι επιδόρπιοι οίνοι;
Επιδόρπιοι οίνοι είναι εκείνα τα κρασιά που προσφέρουμε μετά από ένα γεύμα και ουσιαστικά συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν τη γευστική εμπειρία.

Λόγω, του υψηλού σε ποσοστό αλκοόλ που περιέχουν, «ξεπλένουν» τη γεύση και βοηθούν τη διαδικασία της πέψη προσφέροντας με αυτόν το τρόπο μια ξεχωριστή απόλαυση. Είναι διεθνώς γνωστά τα υπέροχα Vinsanto της Σαντορίνης, τα γλυκά Μοσχάτα της Σάμου και της Λήμνου, οι Μαυροδάφνες της Πάτρας , η Μαλβαζία από την Μονεμβασιά όπως και ότι όλοι σχεδόν οι παραγωγοί ανά την Ελλάδα πειραματίζονται επιτυχημένα με διάφορες ποικιλίες και μεθόδους.

Με τι συνδυάζονται σωστά τα γλυκά κρασιά;
Όταν έχετε να κάνετε με επιδόρπια, εξετάστε προσεκτικά τη γλυκύτητα . Τα επιδόρπια που είναι πιο γλυκά από ό, τι το κρασί που συνοδεύουν κάνουν το κρασί να φαίνεται ‘άδειο’. Εάν αφορά την αρμονική συνύπαρξη με επιδόρπια, τότε θυμηθείτε ότι το γλυκό κρασί πρέπει να υπερτερεί σε γλυκύτητα του επιδορπίου. Οι καλύτεροι συνδυασμοί επιδορπίων και γλυκών κρασιών βασίζονται συνήθως στο συνδυασμό ενός όχι πολύ γλυκού επιδορπίου, όπως πχ τάρτα με φρούτα, με ένα γλυκύτερο κρασί. Εάν πάλι θέλουμε να τα ταιριάξουμε με φαγητό, τότε ένας γενικός κανόνας λέει ότι χρειάζονται ιδιαίτερα λιπαρά φαγητά ή πικρές και πικάντικες γεύσεις.

Συνδυάζουμε επιδόρπιους οίνους με «Γλυκά χωρίς…» για το εορταστικό τραπέζι!
Ζητήσαμε από τον Οινολόγο κο Ζαχαρόπουλο και τον Pastry Chef κο Βέργαδο να μας συνδυάσουν γλυκά με οίνους…για το εορταστικό τραπέζι! Δεν μας χάλασαν χατίρι…
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων που πρέπει να αφήσουμε να μας καταλάβει ολοκληρωτικά. Με το φαγητό και τα επιδόρπια να είναι σε πρωταγωνιστικό ρολό την εορταστική περίοδο αλλά και το κρασί από δίπλα, να ανεβάζει τη διάθεση και να μας φέρνει πιο κοντά σε αυτούς που αγαπάμε, είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε τρία ελληνικά γλυκά κρασιά και επιδόρπια για να τα απολαύσετε.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο Fudge με Samos Nectar/ ΕΟΣ Σάμου. Οίνος φυσικώς γλυκύς. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών . Ταιριάζει με αποξηραμένα φρούτα, ανατολίτικα γλυκά και επιδόρπια που έχουν σαν βάση τη καραμέλα. Σερβίρεται στους 10-12ο C.

Τρούφες μπισκότο Μίκυ Άγιος Βασίλης με Μαυροδάφνη Πατρών Reserve Παρπαρούση (οινοποιία). Οίνος φυσικός γλυκύς. Σύνθετη μύτη από εξελιγμένα αρώματα αποξηραμένων φρούτων όπως σύκο, σταφίδα και σοκολάτα. Ταιριάζει με κάθε είδους γλυκό που έχει σαν βάση τη σοκολάτα (bitter) και επιδόρπια με σοκολάτα και ξηρά φρούτα. Σερβίρεται στους 10-12οC.

Χριστουγεννιάτικος κορμός μόκα με Μονεμβασία – Malvasia (Οινοποιητική Μονεμβασίας). Οίνος φυσικώς γλυκύς Έντονο και πολυσύνθετο άρωμα, με νότες εξωτικών μπαχαρικών. Γλυκιά γεύση μελιού, σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων . Συνδυάζεται περίφημα με γλυκά με βάση το κακάο το καφέ, γλυκά του ταψιού σοροπιαστά, κρέμα καραμελέ, ξηροί καρποί. Σερβίρεται στους 10-12οC.

Tip!
Για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας…σερβίρετε το γλυκό κρασί στο σωστό ποτήρι!

Επιλέγουμε να σερβίρουμε το γλυκό κρασί, σε ένα ποτήρι του λικέρ, ως απεριτίφ ή ως επιδόρπιο. Η κούπα του ποτηριού, ιδανικά, να έχει το σχήμα χωνιού επιτρέποντας στο γλυκό κρασί να αναπτύξει τα σύνθετα αρώματα του. Το μέγεθος του να είναι πιο μικρό, σε σχέση με τα υπόλοιπα ποτήρια και το στόμιο του να είναι πιο κλειστό ώστε να συγκεντρώνει όλο το άρωμα και τη γεύση του κρασιού.

Γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι το ένα τρίτο της χωρητικότητας του, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο, διατηρείται η θερμοκρασία του κρασιού στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά και για να αφήνουμε αρκετό κενό χώρο για τη συγκέντρωση των αρωμάτων.

ΥΓ: Ανακαλύψτε το νέο βιβλίο του Χρήστου Βέργαδου, «Γλυκά χωρίς…Γιατί τελικά τα γλυκά…είναι για όλους!». 

ζαχαροπλαστική βέργαδος

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *