Tι μπορεί να κάνει η φιλοσοφία για μένα;

Στις 21 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας και μια ερώτηση που κάποιοι θα κάνουν είναι: «Α, ναι; Και τι μπορεί να κάνει η φιλοσοφία για μένα;» Κι, όμως, η Φιλοσοφία δεν είναι κάτι δυσνόητο που αφορά λίγους εκλεκτούς, αλλά είναι κάτι πολύ καθημερινό που αφορά όλες τις ηλικίες και μας βοηθάει να δούμε την ουσία των πραγμάτων. 

«Μη συζητάς καθόλου για το πώς είναι ο καλός άνθρωπος∙ γίνε τέτοιος.» ―Μάρκος Αυρήλιος

Εδώ και αιώνες, σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε χώρα η Φιλοσοφία γέννησε πρωτοπόρες ιδέες και ήταν η βάση της κριτικής σκέψης. Μας έκανε να αναρωτηθούμε για τον εαυτό μας, να αμφισβητήσουμε τις εδραιωμένες αντιλήψεις και να φτάσουμε σε συμπεράσματα χρησιμοποιώντας τη λογική.

Σε μια εποχή που οι κραυγές και τα fake news κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη δημόσια σφαίρα, είναι η κατάλληλη ώρα να πάρουμε μια ανάσα και να δούμε πιο καθαρά -και με επιχειρήματα- όχι αυτά που μας χωρίζουν, αλλά αυτά που μας ενώνουν.

Η Φιλοσοφία προσφέρει τη βάση για θεμελιώδεις αρχές και αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη, η ισότητα. Το να «φιλοσοφούμε» καθημερινά είναι σχεδόν ένα καθήκον που έχουμε για να ελέγχουμε την κατάσταση της κοινωνίας μας και να απαιτούμε να λειτουργεί σύμφωνα με τις μεγάλες ανθρωπιστικές διακηρύξεις. Η διάσημη ρήση του Καρτέσιου «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω» δεν είναι απλώς μια φράση για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας στο Facebook. Είναι από την αρχαιότητα ο πυρήνας του συνειδητοποιημένου πολίτη.

Τελικά, η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας μας φέρνει αντιμέτωπους με δύο πολύ σημαντικές ερωτήσεις «Τι είναι αυτό που μέσα στη βουή της καθημερινότητας ξεχνάμε να σκεφτούμε;» και «Ποιες αβάσταχτες πραγματικότητες έχουμε συνηθίσει;» Όποιος αναζητάει αυτές τις απαντήσεις θα κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο και φυσικά τον ίδιο του τον εαυτό.

ΥΓ: Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας, γιορτάζουμε με έκπτωση έως και 50% σε τριάντα τίτλους φιλοσοφίας και προσωπικής ανάπτυξης! Αν ψάχνετε την αλήθεια, την ηθική, τη λογική, την αγάπη, ένα καλό βιβλίο θα είναι πάντα η πυξίδα σας.

βιβλία εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας

vivlia filosofias

βιβλία φιλοσοφίας και ψυχολογίας

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *