4 εύκολα βήματα για να αλλάξετε τις κακές συνήθειες του ύπνου σας που δεν ξέρατε ότι κάνετε

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κόλπο για όλους. Οι λόγοι για τους οποίους δεν κοιμάται αρκετά κάθε άνθρωπος είναι βαθιά προσωπικοί και έχουν να κάνουν με τη ζωή του και τις συνθήκες της. Και αυτοί οι λόγοι αλλάζουν με τον καιρό.Για όσους επιθυμούν πάντως να βελτιώσουν τον ύπνο τους, έχει νόημα να ξεκινήσουν με κάποιες από τις επιστημονικά αποδεδειγμένες γενικές αρχές για τον καλό ύπνο.

• ΓΕΝΗΘΗΤΩ (ΛΙΓΟΤΕΡΟ) ΦΩΣ!
Το φως μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, που μας στέλνει για ύπνο. Έτσι, πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα –ακόμα και πριν πέσουμε στο κρεβάτι–, όπως να σβήσουμε τα φώτα και να κάνουμε το δωμάτιό μας έναν χώρο ήρεμο, σιωπηλό, σκοτεινό, που θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε.Ξέρουμε επίσης ότι το blue light, το φως που βγαίνει από τις ηλεκτρικές συσκευές μας, είναι πολύ καλό στο να εμποδίζει την έκκριση μελατονίνης – και άρα είναι πολύ κακό για τον ύπνο μας.

• ΚΑΝΕΙ ΖΕΣΤΗ ΕΔΩ ΜΕΣΑ
Σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών της Κλινικής του Ύπνου στη Λιλ της Γαλλίας, η ιδανική θερμοκρασία για τον ύπνο είναι 16-18 βαθμοί Κελσίου. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συστήνει τους 18 βαθμούς και λέει ότι ο ύπνος εμποδίζεται όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24 και πέφτει κάτω από τους 12 βαθμούς.

• ΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΟΥΜΕ: ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ
Κοιμόμαστε επίσης καλύτερα όταν βρίσκουμε χρόνο για συστηματική σωματική άσκηση στη ζωή μας. Μια μελέτη από τα Πανεπιστήμια Μπέλαρμαϊν και Όρεγκον κατέληξε ότι «η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει ως μια μη φαρμακευτική εναλλακτική που ευνοεί τον ύπνο», τουλάχιστον για όσους αγγίζουν τουλάχιστον τα 150 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης την εβδομάδα.

• ΦΑΤΕ ΣΩΣΤΑ, ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΑ (ΑΝ ΦΑΤΕ ΛΑΘΟΣ, ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΛΑΘΟΣ)
Με το φαγητό και το ποτό, το θέμα είναι να ξέρουμε τι να αποφεύγουμε περισσότερο από το τι να τρώμε. Το προφανές και πολύ κοινό εμπόδιο για μια σωστή διατροφή ευνοϊκή για τον ύπνο είναι να καταναλώνουμε καφέ και ζάχαρη όλη τη μέρα και έτσι να καταλήγουμε κουρασμένοι αλλά σε εγρήγορση όλη τη νύχτα. Και τι γίνεται με εκείνα τα ποτά που μας βοηθούν να κοιμηθούμε, όπως το περιβόητο ποτήρι με το ζεστό γάλα;

Η Arianna Huffington, συγγραφέας του best seller «Thrive – Δες τη ζωή αλλιώς» επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τον ύπνο καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια βασική ανθρώπινη ανάγκη. Το νέο της βιβλίο «Η Επανάσταση του Ύπνου» κρούει τον κώδωνα για την παγκόσμια κρίση ύπνου, και μας προσφέρει έναν λεπτομερή οδηγό και πολύτιμες συμβουλές, καθώς και ερωτηματολόγια που μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή, την κοινωνία και τον κόσμο μας.

βιβλίο αριάνα χάφινγκτον

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *