Booker 2019 – Η βραχεία λίστα

Για τους βιβλιόφιλους ένα από τα Όσκαρ των βιβλίων είναι και το περίφημο βραβείο Booker. Πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα βραβεία, που απονέμεται κάθε χρόνο από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα που έχει γραφτεί στην αγγλική γλώσσα από συγγραφέα ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Μέχρι το 2014 το βραβείο προοριζόταν αποκλειστικά για συγγραφέα της Αγγλικής Κοινοπολιτείας ή της Ιρλανδίας ή της Ν.Αφρικής, όμως τα τελευταία χρόνια ο κανονισμός άλλαξε (απόφαση που προκάλεσε και αντιδράσεις), ώστε να συμπεριλαμβάνει οποιονδήποτε γράφει στην αγγλική γλώσσα.

Το έπαθλο για τον νικητή είναι 50.000 λίρες Αγγλίας, ωστόσο, η σημασία του βραβείου βρίσκεται στην αίγλη που αυτό προσδίδει στον ή στη συγγραφέα και η καταξίωση που κερδίζει στο αναγνωστικό κοινό. Περσινή νικήτρια ήταν η Anna Burns με το βιβλίο της «Ο Γαλατάς», που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με επιτυχία από τις εκδόσεις Gutenberg.

Η φετινή βραχεία λίστα του βραβείου Booker ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα και αποτελείται από τα παρακάτω μυθιστορήματα:

1. The Testaments, της Margaret Atwood
2. Ducks, Newburyport της Lucy Ellmann
3. Girl, Woman, Other της Bernardine Evaristo
4. An Orchestra of Minorities, του Chigozie Obioma
5. Quichotte, του Salman Rushdie
6. 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World της Elif Shafak

Ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και της χώρας μας είναι η Μάργκαρετ Άτγουντ, η οποία έγινε ακόμα πιο γνωστή μέσω της δυστοπικής σειράς «The Handmaid’s Tale» που βασίζεται στο μυθιστόρημά της «Η ιστορία της θεραπαινίδας» (εκδ. Ψυχογιός).

Ένας ακόμα πολύ γνωστός συγγραφέας στη βραχεία λίστα είναι ο Σαλμάν Ρουσντί, που έχει χριστεί ιππότης από τη βασίλισσα της Αγγλίας για την προσφορά του στη λογοτεχνία και έχει κερδίσει το Booker πριν από 38 χρόνια με τα «Παιδιά του μεσονυκτίου». Ο Ρουσντί έγινε γνωστός στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό με το πολύκροτο μυθιστόρημα «Σατανικοί στίχοι» (επίσης, εκδ. Ψυχογιός) που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή, καθώς προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις από φονταμενταλιστές οπαδούς του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Αν και οι Άγγλοι αυτόν τον καιρό ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το Brexit, οι εταιρείες στοιχημάτων βρήκαν χρόνο να βγάλουν αποδόσεις και για το Booker. Απ” ό,τι φαίνεται φαβορί θεωρείται ο Νιγηριανός Chogozie Obioma (στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Οι ψαράδες», από εκδ. Μεταίχμιο), ενώ ψηλά είναι και η Bernandine Evaristo.

Το βραβείο Booker για το 2019, θα ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου. Αν και μόνο ένα μυθιστόρημα θα αναδειχθεί ως ο μεγάλος νικητής του βραβείου, αυτός ο θεσμός αποτελεί μια γιορτή για το βιβλίο και την αγάπη της ανάγνωσης.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *