Οι νεκρολογίες και το νόημα της ζωής

Είμαι 51 ετών. Αν υποθέσουμε ότι θα ζήσω μέχρι τα 80 (μια τολμηρή εικασία, αφού έχω μάθει ότι το μόνο που μπορείς να περιμένεις στη ζωή είναι το απρόσμενο), έχω περάσει τα μισά του δρόμου στην περιπέτεια της ζωής μου. Έτσι, το φιλοσοφώ πλέον περισσότερο. Δεν είμαι διατεθειμένος να σπαταλώ τον χρόνο μου.

Και ακόμη λιγότερο να ακούω αρνητικούς ανθρώπους ή να χάνω τις ευκαιρίες να δείχνω αγάπη, να στηρίζω τον συνάνθρωπό μου, να φτάνω πιο κοντά στα όνειρά μου και να διασκεδάζω πραγματικά. Επίσης, έχω αρχίσει να διαβάζω νεκρολογίες.

Όταν διαβάζω πώς έζησαν κάποιοι άλλοι, παίρνω πληροφορίες για το τι είναι σημαντικότερο στη ζωή. Όπως διαπίστωσα, οι νεκρολογίες όσων έζησαν μια όμορφη και γεμάτη ζωή παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Την οικογένεια. Τους φίλους. Την προσφορά στην κοινωνία. Την ανάγκη για υπολογισμένα ρίσκα. Τις απλές και μικρές πράξεις καλοσύνης. Και την αγάπη.

Δεν έχω διαβάσει ούτε μία νεκρολογία που να λέει «πέθανε γαλήνια στον ύπνο του έχοντας στο πλευρό του τον δικηγόρο, τον χρηματιστή και τον λογιστή του». Όχι, όλες οι νεκρολογίες σπουδαίων ανθρώπων αναφέρουν την επιρροή που είχε ο εκλιπών στον περίγυρό του, καθώς και το ότι πέθανε περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του.

Για να ζήσετε μια όμορφη ζωή, θα σας πρότεινα να θέσετε ερωτήματα που θα σας κάνουν να σκεφτείτε σοβαρά και να συνδεθείτε με αυτά που έχουν περισσότερη σημασία. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που μοιράζονται πολλοί από τους κορυφαίους ηγέτες με τους οποίους έχω συνεργαστεί είναι ότι σκέφτονται περισσότερο από τους άλλους. Γι’ αυτό κάντε βαθυστόχαστες ερωτήσεις. Οι καλές ερωτήσεις οδηγούν σε εξαιρετικές απαντήσεις και μεγαλύτερη σαφήνεια. Και η μεγαλύτερη σαφήνεια γεννάει την πραγματική επιτυχία και το προσωπικό μεγαλείο.

Ακολουθούν πέντε σημαντικά ερωτήματα που ελπίζω ότι θα σας αναγκάσουν να φτάσετε σε βάθος και να φιλοσοφήσετε τι μετράει πραγματικά στη ζωή. Οι περισσότεροι συνειδητοποιούν πώς θα έπρεπε να έχουν ζήσει όταν έρχεται η ώρα τους να πεθάνουν. Όμως τότε είναι πολύ αργά. Κάντε αυτές τις πέντε ερωτήσεις στον εαυτό σας σήμερα. Γράψτε τις απαντήσεις στο σημειωματάριό σας. Συζητήστε τες με άλλους. Σκεφτείτε τες. Φανταστείτε ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ζωής σας. Ρωτήστε, λοιπόν, τον εαυτό σας:

Έκανα τολμηρά όνειρα;
Έζησα μια γεμάτη ζωή;
Έμαθα να ξεπερνάω τα αρνητικά;
Αγάπησα αρκετά;
Έζησα σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να βλάψω και τον άφησα λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκα;

Ελπίζω ότι οι απαντήσεις που θα δώσετε θα σας βοηθήσουν να ζήσετε με περισσότερη αυθεντικότητα, χαρά και πάθος. Πράγματι, η σαφήνεια προηγείται της επιτυχίας. Δεν μπορείτε να χτυπήσετε ένα στόχο που δεν βλέπετε. Και, αν το σκεφτείτε, ο χρόνος μας σε αυτόν τον κόσμο είναι περιορισμένος. Προτού το καταλάβουμε, όλοι θα γίνουμε σκόνη. Γι’ αυτό ζήστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας, τώρα.

Οι Κινέζοι έχουν μια πολύ ωραία έκφραση: «Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν 20 χρόνια πριν. Αλλά η αμέσως καλύτερη είναι σήμερα».

*το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Robin Sharma «Για μια υπέροχη ζωή»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *