Ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στην Άρτα μας προσκαλεί στην πολυθρόνα του!

Αναζητώντας όμορφα μέρη σε όλη την Ελλάδα, επισκεφθήκαμε το βιβλιοπωλείο «Η Πολυθρόνα του Νίτσε» στην Άρτα (Φιλελλήνων 24) και μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη Γιάννη Σιδεράκη. Του ζητήσαμε να μας πει μερικά λόγια για το πώς αποφάσισε να γίνει βιβλιοπώλης, να θυμηθεί το πρώτο βιβλίο που διάβασε, αλλά και να μας προτείνει βιβλία που θα φέρουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης!

Το να είμαι βιβλιοπώλης, ήταν ένα όνειρο ζωής. Άλλαξα αρκετά επαγγέλματα, μέχρι να είμαι σε θέση να το πραγματοποιήσω, αλλά το βασικό είναι ότι έγινε, όταν ήμουν αρκετά ώριμος ως άνθρωπος και ως αναγνώστης. Έχουν περάσει πια σχεδόν 14 χρόνια, από όταν ξεκίνησα άσχετος εντελώς, να τριγυρίζω στους εκδοτικούς οίκους στην Αθήνα και να προσπαθώ να καταλάβω, πώς μπορεί να στηθεί σωστά όλο αυτό. Βλέπετε, από την πρώτη στιγμή κατάλαβα, ότι άλλο πράγμα είναι να αγαπάς τα βιβλία και το διάβασμα και άλλο, να ζεις από αυτά, από το εμπόριό τους. Όταν άκουγαν ότι θέλω να ανοίξω ένα βιβλιοπωλείο στην Άρτα, οι περισσότεροι με κοιτούσαν σαν τρελό και θεωρούσαν ότι θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, αλλά είχα άγνοια κινδύνου και ήμουν προσηλωμένος στον στόχο μου… Ευτυχώς.

Η Τάνια, η σύζυγος μου, αλλά και «συνέταιρος» μου πλέον, ήταν αυτή που πίστεψε στο όραμα μου και με στήριξε από την πρώτη στιγμή. Τελικά, δεν μπόρεσε και η ίδια να αντισταθεί και εγκατέλειψε τη σίγουρη δουλειά της, για να αφοσιωθεί στην κοινή μας αγάπη. Είμαι σίγουρος, ότι είναι ευτυχισμένη για αυτή της την απόφαση… Έκανα αυτό που ήθελα και πήγε μια χαρά, δεδομένων των συνθηκών και των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν. Έκανα και κάνω αυτό που ονειρευόμουν, με τις λιγότερες δυνατές υποχωρήσεις, σε ποιότητα, αλλά και στα πιστεύω μου, ότι δηλαδή το βιβλίο, πρέπει να έχει τον σεβασμό που του αξίζει.

Για να είσαι σωστός βιβλιοπώλης, πρέπει να το αγαπάς, να μελετάς και να έχεις την οξυδέρκεια, να ξεχωρίσεις τα διαμαντάκια μέσα από τον σωρό των εκδόσεων, αυτή είναι η τέχνη μας, να μπορείς να δώσεις το σωστό βιβλίο, στον σωστό άνθρωπο και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσεις αναγνώστες. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Το βιβλιοπωλείο μας, δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και με όνειρα… Είμαι σίγουρος, ότι όποιος περνάει την πόρτα του, το καταλαβαίνει, το αισθάνεται αμέσως.

Ο Κομφούκιος είχε πει «Αν κάνεις τη δουλειά που αγαπάς, δε θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μια μέρα στη ζωή σου», αυτό ισχύει και στη δική μας περίπτωση. Το βιβλιοπωλείο μας είναι ανοιχτό σε όλους, οπότε πάντα έχουμε κόσμο, φίλους γνωστούς, αλλά και πελάτες που μπαίνουν κατευθείαν στο κλίμα και γίνονται μέρος της παρέας μας. Είμαστε και λίγο «καφενείο», όπως λένε χαριτολογώντας αυτοί που μας ξέρουν. Οι μέρες περνούν ευχάριστα, μιας και είναι το στέκι μας και ποτέ δεν το είδαμε αποκλειστικά ως «κατάστημα». Είναι ένας χώρος, συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων, μια όαση για εμάς, αλλά και για όλους αυτούς που αγαπούν την ανάγνωση και έχουν τη διάθεση να ψάξουν, να συζητήσουν, να μυρίσουν και να γευτούν την ομορφιά που μόνο τα βιβλία μπορούν να τους δώσουν.

Το πρώτο μου βιβλίο δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Με είχε πάρει ο πατέρας μου μαζί του, για δουλειά στην Αμφιλοχία. Εγώ σαν παιδάκι, υπερκινητικό παιδάκι, πρέπει να ήμουν 8 με 9 ετών, λογικά θα του είχα σπάσει τα νεύρα. Αντί να με μαλώσει, να μου βάλει τις φωνές, με πήρε από το χέρι και με πήγε σε ένα βιβλιοπωλείο, όπου και ζήτησε από τον βιβλιοπώλη, να με βοηθήσει να διαλέξω ένα καλό βιβλίο. Θυμάμαι, όταν είδα το κλασικό πλέον εξώφυλλο της «Άγκυρας», με τον Ροβινσώνα Κρούσο, μπροστά στην καλύβα του, μου κόπηκε η ανάσα. Ξεκίνησα να το διαβάζω αμέσως και χάθηκα μέσα του. Μέρες, εβδομάδες… Το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα, η ζωή μου, ποτέ δεν θα ήταν ίδια από εκείνη την ημέρα και μετά. Δεν «χόρταινα» να διαβάζω βιβλία, να ονειρεύομαι, να ταξιδεύω, μέσα από ευωδιαστές σελίδες τους (Άχ αυτή η μυρωδιά, όταν ανοίγεις ένα βιβλίο!). Ανακάλυψα, έναν ολόκληρο κόσμο, έναν όμορφο ανεξερεύνητο κόσμο…

Βιβλία, που πραγματικά μου έκαναν εντύπωση και θεωρώ ότι κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει, πέρα από τα κλασικά που όπως και να έχει είναι αξεπέραστα…
1) Από τις εκδόσεις «Διόπτρα», «20 Σπουδαία αγόρια-κορίτσια, που άλλαξαν τον κόσμο». Εξαιρετική προσέγγιση, για να γνωρίσουν τα παιδιά ανθρώπους, που ο καθένας με τον τρόπο του έκανε την διαφορά για όλη την ανθρωπότητα. Το ότι οι πρωταγωνιστές, παρουσιάζονται σε παιδική ηλικία, δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να ονειρευτούν, να θέσουν υψηλούς στόχους και να αισθανθούν, ότι μπορούν και αυτά να τα καταφέρουν σε ότι και να αποφασίσουν ότι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους. Καταπληκτική ιδέα…
2) Από τις εκδόσεις «Πατάκη», το «Παραμύθια της πολυταξιδεμένης αλεπούς». Ένα πολύ όμορφο βιβλίο, όπου η συγγραφέας έχει μαζέψει ιστορίες, μύθους και θρύλους από διάφορες περιοχές του πλανήτη μας και μέσα από την διήγηση τους, όλα τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν, να μάθουν και να ταξιδέψουν σε μέρη μαγικά. Να διασκεδάσουν, αλλά και να προβληματιστούν, από τα διδάγματα των λαϊκών μύθων της κάθε χώρας.
3) Από τις εκδόσεις «Ίκαρος», «Το νησί του παππού»… Για την καταπληκτική του εικονογράφηση, αλλά και για το παρηγορητικό του μήνυμα, που μπορεί να δώσει δύναμη σε όλα τα παιδιά, που το έχουν ανάγκη. Μια πολύ γλυκιά προσέγγιση, σε ένα δύσκολο θέμα, όπως είναι η απώλεια…

Μια ψυχανάλυση την χρειαζόμουν… Με βάλατε να κάνω, ένα όμορφο ταξιδάκι μέσα μου! Ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΥΓ: Αυτήν την Τετάρτη στις 18:30 οργανώνουμε μια υπέροχη παιδική εκδήλωση: Θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο βιβλιοπωλείο μας, τη συγγραφέα Αυγή Βάγια, που θα μας μιλήσει για το νέο της παιδικό βιβλίο «Στον βυθό κάνει φαγούρα», μια διασκεδαστική ιστορία που ξεδιπλώνει τη μικρογραφία μιας κοινωνίας και πώς αυτή λειτουργεί απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα.

ΥΓ2: Ακολουθήστε την Πολυθρόνα του Νίτσε στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργανώνει!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *