Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Οι πιο έντονες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία ταυτίζονται με πολλά καλοκαιρινά μεσημέρια, τότε που η ζέστη και ο ήχος των τζιτζικιών σε προκαλούσαν να ξαπλώσεις στο ημίφως της κρεβατοκάμαρας του σπιτιού του παππού και να φανταστείς βόες που καταπίνουν ελέφαντες. Κι άλλες πάλι με φθινοπωρινά απογεύματα όταν η βροχή έκανε ποτάμια στο τζάμι όσο ταξίδευα στο Χόγκουαρτς, έλυνα το μυστήριο της γάτας με την παντομίμα ή ρωτούσα τον καθρέφτη: «ΕΥ-ΠΟ, ΛΥ-ΠΟ;» 

Το 1966 θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με αφορμή τα γενέθλια του μεγαλύτερου παραμυθά όλων των εποχών, του Δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ημέρα αυτή είναι μονάχα μια αφορμή για να παροτρύνει τα παιδιά να πλησιάσουν το βιβλίο, να ακούσουν και να διαβάσουν νέες ιστορίες, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους και να πάρουν έμπνευση από σπουδαίες προσωπικότητες. Είναι όμως και μια εξαιρετική υπενθύμιση προς όλους εμάς, τους «μεγάλους», να θυμηθούμε τις γεμάτες ζωντάνια και φαντασία σελίδες των παιδικών μας χρόνων.

Τα βιβλία είναι ένα αντίδοτο για ό,τι στραβό συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Οι ιστορίες πλουτίζουν τους ανθρώπους με συναισθήματα και εμπειρίες, με γνώσεις και σκέψεις, και εκατοντάδες άλλα πράγματα. Αν, λοιπόν, τα βιβλία έχουν αυτή την ξεχωριστή επίδραση στους ενήλικες, σκεφτείτε πόσο μαγευτική είναι αυτή η επιρροή στα μικρά παιδιά και πόσο όμορφα μπορεί να διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους.

Για να γιορτάσετε μαζί με τα παιδιά σας στις 2 Απριλίου, αλλά και όλον τον χρόνο, αρκεί να βρείτε χρόνο για μια επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη. Εκεί σας περιμένουν αμέτρητα βιβλία με πολύχρωμες εικόνες, φανταστικούς ήρωες και απίθανες περιπέτειες με χιούμορ και μυστήριο.

Κλείνω, με δύο προτάσεις για να γίνει η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μια οικογενειακή γιορτή που θα τη θυμάστε με αγάπη και νοσταλγία:

– Κατέβασε από τη βιβλιοθήκη μια παιδική ιστορία και διάβασέ την με την ανεμελιά ενός παιδιού, όπως τα μεσημέρια τότε στο σπίτι του παππού.

– Διάλεξε ένα βιβλίο και διάβασέ το παρέα με τα παιδιά σου, τα ανίψια ή τα εγγόνια σου. Πίστεψέ με, είναι ένα μοναδικό δώρο που θα το ανοίγουν ξανά και ξανά.

Καλές αναγνώσεις!

-Γεωργία Σ. 

ΥΓ: Ψάχνετε βιβλία που θα δώσουν υγιή πρότυπα και θα μιλήσουν στις καρδιές των παιδιών όλων των ηλικιών; Έχουμε μια μεγάλη λίστα για να διαλέξετε! 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *