Χαρτί εναντίον οθόνης: μια άδικη κόντρα

Γράφει η Αγάπη Αποστολίδου, blogger στο Agapi Reads
Διανύουμε την Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου και η συζήτηση των βιβλιόφιλων έχει στραφεί πάλι σ’ αυτό το –ανούσιο κατ’ εμέ- δίλημμα μεταξύ έντυπου και ψηφιακού βιβλίου. Πολλές φορές, κατά την περιήγησή μου σε βιβλιοφιλικές σελίδες και ομάδες του facebook πέφτω πάνω σε «χιουμοριστικά» σκιτσάκια με θέμα την «κόντρα» μεταξύ έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου.

Τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν το e-book ως τον νέο, μοχθηρό εχθρό του χάρτινου βιβλίου, που θέλει να το αντικαταστήσει τονίζοντάς του ότι η τεχνολογία προχωράει και ότι ο κόσμος σιγά σιγά θα προτιμάει την οθόνη απ’ το χαρτί. Και μετά όλο και κάποιος καλοθελητής θα βρεθεί να ρωτήσει: εσείς τι προτιμάτε, τα «κανονικά» ή τα «άλλα»; Και απαντώ: γιατί όχι και τα δύο;

Οι περισσότεροι αναγνώστες που είναι προκατειλημμένοι απέναντι στα e-books, μάλλον αγνοούν ένα σημαντικό γεγονός: όποιος διαβάζει e-books δε σταματάει αυτόματα να έλκεται από τα έντυπα βιβλία. Είναι πραγματικά απειροελάχιστο το ποσοστό των αναγνωστών που «αλλαξοπίστησαν» και πλέον διαβάζουν μόνο ηλεκτρονικά βιβλία. Οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε την ανάγνωση και με τους δύο τρόπους, αναλόγως με τη διάθεση και τις εκάστοτε ανάγκες μας.

Επίσης, είναι αρκετά σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα βιβλία με όσους τρόπους μας βολεύουν. Για κάποιους αναγνώστες βέβαια αυτό δεν είναι θέμα προτίμησης, αλλά μονόδρομος: άτομα με οπτικά και κινητικά προβλήματα έχουν πρόσβαση στα βιβλία μόνο μέσω των ηλεκτρονικών ή των ακουστικών βιβλίων. Γιατί λοιπόν το e-book είναι ο «εχθρός», εφόσον αυτό που πρακτικά κάνει είναι να αυξάνει την προσβασιμότητα στα βιβλία;

Ναι και στα δύο, λοιπόν.

Ναι στο έντυπο βιβλίο, για τη μυρωδιά, την αίσθηση του χαρτιού στα δάχτυλα, για τον ήχο που κάνει το ξεφύλλισμα των σελίδων, για τις αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα και φυσικά για τα όμορφα εξώφυλλα που στολίζουν τις βιβλιοθήκες μας.

Ναι και στο ηλεκτρονικό βιβλίο, για τη δυνατότητα να έχουμε όσα βιβλία επιθυμούμε στην τσέπη μας ανά πάσα στιγμή, χωρίς τον φόβο να «ξεμείνουμε», για την επιλογή να προσαρμόσουμε τη μορφή του κειμένου στις δικές μας ανάγκες, για τα χρήματα που μας «γλιτώνει» και για τον οικολογικό του χαρακτήρα.

Σαν αναγνώστρια, αγαπώ τα βιβλία όπως και τις πατάτες: σε όλες τις μορφές τους. Άλλωστε, οι λέξεις είναι αυτές που με μαγεύουν, είτε τις διαβάζω σε τυπωμένο χαρτί, είτε σε οθόνη, είτε ακούω έναν άνθρωπο να τις διαβάζει δυνατά. Η μορφή του βιβλίου δεν είναι αρκετή ώστε να επισκιάσει τον πρωταγωνιστή που δεν είναι άλλος φυσικά από το περιεχόμενο.

Επομένως, δε χρειάζεται να απορρίπτουμε κάτι χωρίς έστω να το δοκιμάσουμε και κυρίως δε χρειάζεται να δημιουργούμε ανούσιες διαμάχες μεταξύ μας. Τα βιβλία είναι ένας λόγος για να έρθουμε πιο κοντά, όχι το αντίθετο.

Αγάπη Αποστολίδου
Θα βρείτε την Αγάπη στο εξαιρετικό Blog της «Agapi Reads».

One Comment

  1. Pingback: #ebookweek19: 4 υπέροχα βιβλία που διάβασα σε ηλεκτρονική μορφή – Agapi Reads

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *