Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Η πιο πολύχρωμη γιορτή της φαντασίας!

Γράφει η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη
Μια φορά και έναν καιρό… ή μήπως ήταν δυο φορές και έναν καιρό; Για δες μπερδεύτηκα! Καλά, δεν έχει και τόση σημασία, γιατί οι ιστορίες μπορεί να ξεκινάνε κάπως έτσι, αλλά μετά παίρνει φόρα η φαντασία μας και ποιος την πιάνει! Κάποιες φορές είναι ένα κοριτσάκι και άλλες ένα αγοράκι ή δυο ή ακόμα και τρία. Ήρωες, καλοί και κακοί, δράκοι και μάγισσες, ζώα που μιλάνε και μερικά τρομερά τέρατα για ποικιλία, ζωντανεύουν μέσα από τις λέξεις για να φτιάξουν ιστορίες που μας μαγεύουν, μας διασκεδάζουν, μας ταξιδεύουν. Κάθε λέξη μια μικρή βαρκούλα που σεργιανίζει σε σελίδες και βιβλία για να βρει άλλες λέξεις και μαζί να γράψουν ιστορία. Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι σε κόσμο μαγικό, που έχει τη δύναμη να μας μάθει και να μας διασκεδάσει χωρίς να κουνήσουμε ούτε ρούπι από τη θέση μας.

Κάποιες φορές ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, γιατί μας μοιάζουν και κάποιες γινόμαστε κάποιοι άλλοι, που στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσαμε να γίνουμε ποτέ. Γινόμαστε εξερευνητές, πριγκίπισσες, αστροναύτες, διάσημοι ντεντέκτιβ ή ακόμα και αδικημένοι λύκοι. Ζούμε ζωές τόσων άλλων και βλέπουμε τη ζωή από πολλές οπτικές γωνίες, γιατί οι λέξεις έχουν δύναμη και μπορούν να φτιάξουν κόσμους φανταστικούς και να αλλάξουν κόσμους πραγματικούς. Η φαντασία είναι που μας βοηθά να κάνουμε τα μεγάλα άλματα στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Η κριτική ικανότητα από την άλλη μας βοηθά να σκεφτόμαστε ανεξάρτητα, να ερευνούμε και να αποφασίζουμε με βάση τα δικά μας κριτήρια. Παιδιά που διαβάζουν σήμερα είναι πολίτες που σκέφτονται αύριο.

Στις 2 Απριλίου νιώθω και πάλι παιδί και θέλω να γιορτάσω κάθε βιβλίο, κάθε ήρωα και κάθε ιστορία που αγάπησα. Να ταξιδέψω ακόμη μια φορά στους όμορφους κόσμους που έχτισαν συγγραφείς και εικονογράφοι με τόση φαντασία. Αχ! Τι φανταστικά που είναι τα βιβλία, γι’ αυτό τα αγαπώ!

*Η Μαρίνα Γιώτη είναι συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς Παραμύθια Αλλιώς, του βιβλίου για μαμάδες Μια Καρδιά και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Το βιβλίο της Σκουφοκοκκινίτσα ψηφίστηκε στα 10 καλύτερα παιδικά βιβλία για το 2016 και είναι το πρώτο βιβλίο της που μεταφράστηκε στα αγγλικά για το Amazon. To «Μια Καρδιά» μεταφράστηκε στο Αγγλικά και μέσα σε λίγες ημέρες ανέβηκε στο No1 Νέα βιβλίων για γονείς και παιδιά στο Amazon. Μάθετε εδώ περισσότερα για τη Μαρίνα και τα βιβλία της. 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *