Μικρά Εγκλήματα #2 – Τέσσερα βιβλία για μια αιματοβαμμένη άνοιξη

Μια στήλη για την αστυνομική λογοτεχνία. Γράφει ο Βαγγέλης Γιαννίσης. Επιτηρεί ο γάτος του ο Jax.
Υπάρχει ένα σοφό ρητό που λέει «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». Αν όμως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τους βλέπεις συνεχώς με ένα βιβλίο στο χέρι, τότε το ρητό αυτομάτως αλλάζει σε «δείξε μου τη βιβλιοθήκη σου να σου πω ποιος είσαι».

Αγαπημένοι μας φίλοι οι ήρωες των βιβλίων που διαβάζουμε, ξέρουμε τα ενδόμυχα μυστικά τους, τα σχέδιά τους, τις ζωές τους. Αν, όμως, είχες την ευκαιρία να τους ρωτήσεις κάτι, ποια ερώτηση θα έκανες στον καθένα τους; Σήμερα, λοιπόν, διάλεξα να μοιραστώ μαζί σας 3 βιβλία που διάβασα το τελευταίο εξάμηνο και με εντυπωσίασαν, συν ένα που έχω βάλει στο μάτι και -σαν BONUS- από μία ερώτηση για τον πρωταγωνιστή του κάθε βιβλίου. Πάμε!

Το δέρμα – Mo Hayder 
Θα ευλογήσω τα γένια μου λιγάκι, μιας και έχω την τιμή να μεταφράζω τα βιβλία της φίλτατης Μο. Στο Δέρμα, η Hayder παραδίδει ένα εντυπωσιακό ψυχογράφημα των δύο πρωταγωνιστών, του Τζακ Κάφερι και της Φλι Μάρλι, συνδυάζοντάς το με μια έξυπνη πλοκή, την οποία άρχισε να χτίζει από το προηγούμενο βιβλίο της σειράς. Slow-burner αλλά όχι αργό, η Hayder είναι μαστόρισσα στη δημιουργία χαρακτήρων που από τη μία μας σπάνε τα νεύρα (για εσένα μιλάω, Φλι) από την άλλη ταυτιζόμαστε μαζί τους.

Χωρίς πρόσωπο – Stefan Ahnhem
Εδώ έχουμε ένα βιβλίο το οποίο μου άρεσε τόσο πολύ, που το διάβασα σε δύο γλώσσες -και στα σουηδικά, και στην απολαυστική μετάφραση της Νοέλας Ελιασά στα ελληνικά. Ο Ahnhem, με προϋπηρεσία ως σεναριογράφος της σειράς Wallander, συστήνει τον επιθεωρητή Φάμπιαν Ρισκ, ο οποίος παίρνει γυναίκα και παιδιά κι επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Χέλσινμποργκ, επιχειρώντας να κάνει ένα restart στην καριέρα και τον γάμο του, οι μπελάδες ωστόσο δε λένε να τον αφήσουν, μιας και με το που πατάει το πόδι στο σπίτι του -κυριολεκτικά- ένας παλιός συμμαθητής του βρίσκεται δολοφονημένος. Κάποιος (δεν λέμε ποιος) αρχίζει και “καθαρίζει” τους μαθητές της τάξης του 1982 και ο Φάμπιαν αρχίζει να μην αισθάνεται και τόσο καλά.

Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά – M.J. Arlidge
Αχ, Έλεν. Πώς πέρασαν εφτά βιβλία από τότε που πρωτογνωριστήκαμε; Τελευταίο βιβλίο για τη δημοφιλή σειρά με πρωταγωνίστρια την επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις (Μatt, δεν ξηγιέσαι καλά, αλλά σε αγαπάμε επειδή θα ξεκινήσεις νέα σειρά) και μέχρι στιγμής το καλύτερο του Arlidge, ο οποίος πλέκει αριστοτεχνικά έναν ιστό, ο οποίος συνδέει δύο φαινομενικά άσχετα εγκλήματα (τα οποία, φυσικά, ξέρουμε ότι ΔΕΝ είναι άσχετα, επειδή χελόου! Αστυνομικό μυθιστόρημα διαβάζουμε!).

Γραμμή αίματος – Michael Connely
Ω θεοί! Νέο βιβλίο του Connely! Νέα ιστορία με τον Χάρι Μπος! Αυτοκτονίες, βιασμοί, ο πόλεμος του Βιετνάμ και μια εξαφάνιση συνθέτουν ένα θρίλερ το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να μπει στη βιβλιοθήκη μου πριν τελειώσει η εβδομάδα. Ο Michael Connely δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις, ο Χάρι Μπος είναι ίνδαλμα και ανυπομονώ να δω τι μας έχει ετοιμάσει αυτή τη φορά.

Αφήστε σε σχόλιο την ερώτηση που θα θέλατε να κάνετε κι εσείς σε έναν πρωταγωνιστή από ένα βιβλίο που διαβάσατε. Σας φιλώ.

Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο Facebook!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *