Γιατί η Ημέρα της Γυναίκας είναι πάντα επίκαιρη

Στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία έχει τις ρίζες της σε κινήματα του περασμένου αιώνα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και και Σοβιετική Ένωση, ενώ θεσμοθετήθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ το 1977. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών οι οποίες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

Και ενώ κάθε χρόνο σημειώνεται πρόοδος στα θέματα ισότητας, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μισθολογικό χάσμα που χωρίζει γυναίκες και άνδρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη (το 2016 η αμοιβή των γυναικών ήταν κατά μέσο όρο κατά 16 % χαμηλότερη από την αμοιβή των ανδρών σε ολόκληρη την ΕΕ).

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια διαρκής υπενθύμιση των αλλαγών που χρειάζεται να γίνονται καθημερινά για να τιμηθούν όλες οι γυναίκες στον πλανήτη που με αποφασιστικότητα και θάρρος παίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες τους.

Οι βασικοί στόχοι που έχει θέσει ο ΟΗΕ μέχρι το 2030 για την επίτευξη της ισότητας των φύλων είναι οι εξής:
• Να δώσει τέλος σε κάθε μορφής διάκριση κατά των γυναικών και των κοριτσιών οπουδήποτε στον κόσμο.
• Να εξαλείψει όλες τις μορφές βίας κατά όλων των γυναικών και των κοριτσιών τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, καθώς και να εξαλείψει την εμπορία ανθρώπων, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και άλλα είδη εκμετάλλευσης.
• Να εξαλείψει όλες τις επιζήμιες πρακτικές όπως ο παιδικός και αναγκαστικός γάμος και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
• Να αναγνωρίσει την αξία της άμισθης φροντίδας και της οικιακής εργασίας, προάγοντας έτσι την κοινή ευθύνη μέσα σε ένα νοικοκυριό και στην οικογένεια ανάλογα με τις εθνικές περιστάσεις κάθε χώρας.
• Να διασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή καθώς και τις ισότιμες ευκαιρίες ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών σε τα όλα επίπεδα λήψης αποφάσεων, στην πολιτική, την οικονομία και τη δημόσια ζωή.
• Να διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και να διασφαλίσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.
• Να ενισχύσει την πολύτιμη χρήση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών, προωθώντας έτσι τη χειραφέτηση των γυναικών.

Πώς μπορούν όμως να συνεισφέρουν και τα βιβλία στον αγώνα για βελτίωση της κατάστασης;
Η Jennifer Donnelly είναι μια συγγραφέας που επιλέγει συνειδητά ξεχωριστές ηρωίδες που είναι πρωτοπόρες για την εποχή τους και τολμούν να πάνε κόντρα στο κατεστημένο, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Στο Βόρειο Σέλας, η δεκαεξάχρονη Μάτι παρότι είναι παγιδευμένη στις προκαταλήψεις μιας εποχής σκληρής και άδικης για τις γυναίκες, παλεύει με στόχο να πραγματοποιήσει τα μεγάλα της όνειρα. Και στη Γέφυρα των Μυστικών, η Τζο προτιμά να παλέψει ενάντια στα στερεότυπα της κοινωνικής της τάξης και της εποχής προκειμένου να γίνει δημοσιογράφος από το να παντρευτεί τον άντρα που της υποδεικνύουν οι γονείς της. Οι ηρωίδες των βιβλίων μας αφυπνίζουν, μας δίνουν δύναμη και μας εμπνέουν για να συμβάλει ο καθένας στον βαθμό που μπορεί στη βελτίωση της ζωής τόσο των γυναικών όσο και της κοινωνίας συνολικά.

Όπως λέει και η Jennifer Donnelly: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η Έμιλυ Ντίκινσον δεν θα είχε γράψει ούτε μισό ποίημα αν είχε δυο μωρά να κλαίνε, έναν σύζυγο να θέλει και άλλο παιδί, ένα ολόκληρο νοικοκυριό να συντηρήσει, έναν κήπο να περιποιείται, τρεις αγελάδες να αρμέγει, είκοσι κότες να ταΐζει και τέσσερις εργάτες για να τους μαγειρεύει. Για αυτό ούτε η Έμιλυ Ντίκινσον, ούτε η Τζέιν Όστεν δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Το ήξερα και με φόβιζε. Ταυτόχρονα γνώριζα το τίμημα της μοναξιάς και δεν ήθελα να είμαι μόνη σε όλη μου τη ζωή. Αλλά δεν ήθελα ούτε να παραβώ τη φιλοσοφία μου. Δεν ήθελα να πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στα δυο. Ούτε ο Μαρκ Τουέιν, ούτε ο Τσαρλς Ντίκενς είχαν ποτέ βρεθεί αντιμέτωποι με ένα τέτοιο δίλημμα.»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *