Ανταγωνισμός: ο δήμιος της δημιουργικότητας

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Robert Anthony Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης 

Όλες οι μορφές ανταγωνισμού είναι εχθρικές. Μπορεί επιφανειακά να φαίνονται φιλικές, αλλά πρωταρχικό κίνητρο είναι να είσαι «καλύτερος» ή να αποδόσεις «καλύτερα από» τον άλλον. Όμως, βρίσκεστε σε αυτό τον κόσμο για να δημιουργήσετε και όχι για να ανταγωνίζεστε. Έτσι, αν χρησιμοποιείτε τον ανταγωνισμό ως βασικό σας κίνητρο για να κάνετε οτιδήποτε, κυριολεκτικά συνωμοτείτε ενάντια στον εαυτό σας, νικώντας τον κάθε φορά. Αυτό που λέω είναι ότι ο σκοπός τη ζωής είναι να ΖΕΙΤΕ, όχι να ανταγωνίζεστε. Όπως το θέτει κάποιος σοφός, «Είμαι υπέρ του εαυτού μου, όχι κατά των άλλων!».

Παρότι μπορεί να φαίνεται ότι ο κόσμος είναι γεμάτος ανταγωνισμό, στην πραγματικότητα είναι ανταγωνιστικός για εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη να ανταγωνιστούν. Οι περισσότεροι θα απορρίψουν αυτή την άποψη επειδή κατά την παιδική τους ηλικία ο ανταγωνισμός προωθούνταν και επιδοκιμαζόταν έντονα. Αν τους ρωτήσετε εάν πιστεύουν ότι ο ανταγωνισμός είναι υγιής, θα απαντήσουν με μεγάλο ενθουσιασμό ότι είναι όχι μόνο υγιής, αλλά και αναγκαίος! Πιστεύουν ότι δίνει νόημα, σκοπό και κατεύθυνση στη ζωή, και ότι κάθε άτομο χρειάζεται ανταμοιβή όταν «τα καταφέρνει». Δεν συνειδητοποιούν ποτέ ότι η ανταμοιβή βρίσκεται στην πράξη και όχι στο τελικό αποτέλεσμα.

986Ανταγωνιζόμαστε τους άλλους μόνο όταν δεν έχουμε σιγουριά για τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας. Ο ανταγωνισμός είναι απλώς μιμητισμός. Έχει τις ρίζες του στην πρώιμη παιδική ηλικία και στην ανάγκη μας να αντιγράφουμε τους άλλους. Το ανταγωνιστικό άτομο πιστεύει ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από αυτό και ξεκινά μια προσπάθεια να αποδείξει το αντίθετο. Πασχίζει να ξεπεράσει όσους θεωρεί καλύτερους. Ως αποτέλεσμα, πάντα συγκρίνει τον εαυτό του με τους γύρω του. Το ανταγωνιστικό άτομο χρειάζεται πάντα κάποιον άλλο για να επιβεβαιώσει πόσο καλά τα πηγαίνει.

Το αυτόνομο άτομο, από την άλλη, δεν αισθάνεται την ανάγκη του ανταγωνισμού. Δεν χρειάζεται να βλέπει τι κάνουν οι άλλοι ή να είναι «καλύτερος» από τον διπλανό του. Αναγνωρίζοντας την πραγματική φύση των δυνατοτήτων του, πασχίζει να τελειοποιήσει τη δική του ζωή. Ανταγωνίζεται μόνο με τον εαυτό του για να πετύχει μεγαλύτερη προσωπική πρόοδο και διάκριση σε αυτό που επιθυμεί να κατορθώσει.

*Θέλετε να μάθετε κι άλλα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας; Μπορείτε να ανατρέξετε στο βιβλίο του Dr. Robert Anthony.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *