Προστατέψτε τα βιβλία σας από κάθε κακό!

Όλοι το έχουμε ζήσει: ξεκινάμε με τις καλύτερες των προθέσεων και δανείζουμε ένα από τα αγαπημένα μας βιβλία στην κολλητή μας, στην ευγενική γειτόνισσα ή στον μακρινό θείο από την Αυστραλία που έχει έρθει για διακοπές. Και καταλήγουμε μερικές εβδομάδες μετά να κλαίμε γοερά για την απώλεια του βιβλίου μας. Είτε γιατί η κολλητή μας το ξέχασε στο λεωφορείο, είτε γιατί το έφαγε το λαμπραντόρ της γειτόνισσας (έπαιζε μωρέ), είτε γιατί ο θείος από την Αυστραλία -μαντέψτε- έφυγε για την Αυστραλία. 

Μην νομίζετε πάντως ότι αυτό είναι αποκλειστικά σύγχρονο πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι από όταν εφευρέθηκαν τα βιβλία. Μέχρι πριν λίγους αιώνες, ήταν πραγματικά δύσκολο τόσο να δημιουργήσεις βιβλία, όσο και να τα αποκτήσεις. Και ακόμα κι αν ήσουν Βαρόνος με κάστρο, αμέτρητο χρυσό και ιππότες, δεν γούσταρες να σου παίρνουν τα βιβλία και να μην σ” τα επιστρέφουν.

Έπρεπε κάτι να γίνει για να παταχθούν οι κλέφτες ή οι απρόσεκτοι δανειστές και, όντως, οι ιδιοκτήτες βιβλίων βρήκαν μια φανταστική λύση: Στην πρώτη σελίδα του λατρεμένου τους αντικειμένου, έγραφαν μια μεγάλη, αναλυτική, τρομακτική κατάρα, η οποία θα έπεφτε πάνω σε όποιον έκανε κακό στο βιβλίο. Και αυτές οι μεσαιωνικές κατάρες δεν αστειεύονταν:

Si quis furetur, Anathematis ense necetur.
(Είθε το σπαθί του αναθέματος να σφάξει όποιον κλέψει αυτό το βιβλίο.)

Άλλες κατάρες προχωράνε σε μακροσκελείς περιγραφές όσων πάθει ο βλάσφημος που κλέψει ή δανειστεί και δεν επιστρέψει το βιβλίο:
“For him that stealeth, or borroweth and returneth not, this book from its owner, let it change into a serpent in his hand & rend him. Let him be struck with palsy & all his members blasted. Let him languish in pain crying aloud for mercy, & let there be no surcease to his agony till he sing in dissolution. Let bookworms gnaw his entrails in token of the Worm that dieth not, & when at last he goeth to his final punishment, let the flames of Hell consume him for ever.”

Δεν χρειάζεται μετάφραση, τα λέει όλα η παρακάτω εικόνα:

%ce%b7%ce%b5%ce%bb%ce%bb

Όπως καταλαβαίνετε, δεν προτείνουμε να αρχίσετε να γράφετε για αφορισμούς και ανασκολοπισμούς πάνω στα βιβλία σας. Παρ” όλα αυτά, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να κάνετε share αυτό το άρθρο για να το δουν οι φίλοι σας και να μην μπορούν μετά να σας πουν ότι δεν γνώριζαν.

*Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις κατάρες των βιβλίων; Μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό εδώ το άρθρο της Wikipedia.

2 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *