6 τρόποι για να αναβάλεις την αναβλητικότητά σου για πάντα

[Γράφει ο συγγραφέας και success coach Νικόλας Σμυρνάκης.]

Σήμερα θα σας προτείνω κάτι πολύ περίεργο. Θα σας παροτρύνω να αναβάλετε κάτι πολύ σπουδαίο. Την αναβλητικότητά σας. Να είστε σίγουροι πως είναι το μοναδικό που θα σας παροτρύνω ποτέ να αναβάλετε. Δουλεύοντας την παρακάτω τεχνική με αρκετούς ανθρώπους ως τώρα, είδα ότι έχει τεράστιο αποτέλεσμα και μπορεί, αν εφαρμοστεί κατά γράμμα, να αλλάξει εντελώς τα αποτελέσματα, άρα τη ζωή ενός ανθρώπου.

Νο 1: Γενικές συνέπειες της αναβλητικότητας.

Η αναβλητικότητα είναι βασικό συστατικό αποτυχίας. Στο βιβλίο Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου (εκδόσεις Διόπτρα) έχω αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα ο τίτλος του αντίστοιχου κεφαλαίου είναι Η μάστιγα της αναβλητικότητας. Και πράγματι, η αναβλητικότητα δεν είναι μόνο συστατικό αποτυχίας αλλά και δυστυχίας. Οι αναβλητικοί άνθρωποι «πεθαίνουν» κάθε μέρα από σκοτωμένα όνειρα και ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

Όταν αναβάλλεις την ικανοποίηση μιας ανάγκης, γίνεται απωθημένο. Όταν λέμε απωθημένα, συνήθως εννοούμε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, ένα μεγάλο όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε. Το μεγάλο απωθημένο αποτελεί μεγάλη μη εκπλήρωση ενός στόχου ή ενός σκοπού. Τα μικρά απωθημένα είναι μικρές μη εκπληρώσεις και οι μικρές μη εκπληρώσεις είναι μικρές πηγές άγχους.

Έστω ότι είμαστε στο σπίτι, η πετσέτα του μπάνιου είναι στο πάτωμα, ο νεροχύτης έχει άπλυτα πιάτα, δεν είναι συμμαζεμένος ο καναπές και λέμε «άσ’ το, θα το κάνω μετά, αργότερα». Αυτά τα «αργότερα» αποτελούν μικρές μη εκπληρώσεις, μικρά απωθημένα, μικρές πηγές άγχους που συσσωρεύεται και στο τέλος της ημέρας δεν νιώθουμε καλά, πολλές φορές χωρίς να ξέρουμε τον λόγο.

Όταν αναβάλλεις τα μικρά, προγραμματίζεσαι για να αναβάλλεις τα σπουδαία, ενώ όταν εκπληρώνεις τα μικρά, προγραμματίζεσαι για να εκπληρώνεις τα σπουδαία. Αν πιάσουμε την πετσέτα, συμμαζέψουμε τον καναπέ, πλύνουμε τα πιάτα, δημιουργούμε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πιο φιλικό, πιο δημιουργικό.

Είμαστε πιο επιδεκτικοί στο να καλέσουμε έναν φίλο μας, να κανονίσουμε μία έξοδο ή να καθίσουμε στο σπίτι και να κάνουμε κάτι δημιουργικό. Να ξεκινήσει έτσι μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσει σε κάτι πολύ καλύτερο απ’ αυτό που είχαμε πριν. 

pilot_update2

Νο 2: Ειδικές συνέπειες αναβλητικότητας.

Καθετί που κάνουμε ή που δεν κάνουμε είναι για να λάβουμε μια ευχαρίστηση ή να αποφύγουμε μια δυσαρέσκεια που συνδέεται με αυτό. Άρα παρακινούμαστε να κάνουμε κάτι γιατί θα λάβουμε ευχαρίστηση ή αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι γιατί το έχουμε συνδέσει με πόνο. Αυτό ακριβώς είναι που προτείνω εδώ. Δηλαδή να συνδέσουμε με πόνο την αναβλητικότητα και να συνδέσουμε μ’ ευχαρίστηση την έλλειψή της. Αυτό θα μας παρακινήσει να μην αναβάλλουμε άλλο.

Άρα, σκεφτείτε ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που αναβάλατε. Ήταν μια έξοδος; Ένα τηλέφωνο σ’ έναν σημαντικό άνθρωπο; Τώρα σας προτείνω να γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί τι όμορφο θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχατε πάρει εκείνο το τηλέφωνο. Αν είχατε πει εκείνο το σ’ αγαπώ. Επίσης καταγράψτε τι πιστεύετε ότι χάσατε λόγω της συγκεκριμένης αναβολής.

Τώρα σκεφτείτε κάτι το οποίο δεν αναβάλατε. Τότε που μιλήσατε τη στιγμή που έπρεπε να το κάνετε ή τότε που πήρατε τηλέφωνο για εκείνη τη δουλειά. Καταγράψτε τι όμορφο συνέβη απ’ την απόφασή σας να μην αναβάλετε.

Οι λίστες αυτές έχουν σκοπό να σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε τι χάνετε όταν αναβάλλετε και τι κερδίζετε όταν εκπληρώνετε και να σας παρακινήσουν να καταπολεμήσετε τη μάστιγα της αναβλητικότητας.

Νο 3: Λίστα εκπληρώσεων.

Η επιτυχία θέλει υπενθύμιση, θυμήσου το και θα με θυμηθείς. Αυτή είναι μία από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί. Όπως και το: Η επιτυχία περνάει μέσα από λίστες. Οι λίστες άλλωστε βοηθούν την υπενθύμιση που τόσο ανάγκη έχει η επιτυχία. Εδώ λοιπόν σας προτείνω να φτιάξετε μια λίστα την οποία θα ονομάσετε Λίστα εκπληρώσεων. Γράψτε εκεί τα πράγματα που θα κάνετε την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα. Είναι ένας τρόπος να οργανώσετε το πότε θα κάνετε τι. Όποιος προγραμματίζει να εκπληρώσει κάτι στο μέλλον δεν είναι αναβλητικός. Είναι οργανωτικός. Σημαντικό είναι να βλέπετε τη λίστα κάθε μέρα, να τη συμπληρώνετε με καινούριες εκπληρώσεις και να διαγράφετε από αυτή όσα ολοκληρώνετε.

Νο 4: Άσκηση εκπληρώσεων.

Για μία ολόκληρη μέρα, για ένα εικοσιτετράωρο, κάντε ό,τι έρχεται στο μυαλό σας. Μην αναβάλλετε τίποτα για είκοσι τέσσερις ώρες και καταγράψτε κάπου τα αποτελέσματα. Θα εκπλαγείτε με το πόσα σπουδαία καταφέρατε και αυτό θα σας ωθήσει να θέλετε να συνεχίσετε. Ήδη έχετε αρχίσει να μετατρέπεστε σε άνθρωπο των εκπληρώσεων.

alarma

Νο 5: Ξυπνητήρι αναβλητικότητας

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι, συνήθως, η πρώτη τους αντίδραση είναι «άσ’ το, μετά». Ένα «μετά» έρχεται πάντα καθυστερημένο. Ή σκέφτονται «κάποια στιγμή θα». Το «θα» συνήθως δεν θυμάται ποτέ το σημείο του ραντεβού. Αυτό το «μετά» ή το «θα» οδηγεί στο γνωστό σύνδρομο: «Άντε να τελειώσει αυτή η βδομάδα, άντε να τελειώσει αυτός ο μήνας, άντε να τελειώσει αυτή η δουλειά».

Επειδή δεν εκπληρώνουμε τα σημαντικά στη διάρκεια της ημέρας και στη διάρκεια της βδομάδας, δεν καταφέρνουμε σημαντικά πράγματα, με αποτέλεσμα να μη συμβαίνουν όμορφα πράγματα στη ζωή μας. Ελλείψει όμορφων καταστάσεων είναι πιο εύκολο να δώσουμε έμφαση στα άσχημα που συμβαίνουν.

Ποια είναι η εύκολη λύση; Να περιμένουμε να τελειώσει η βδομάδα, ο μήνας, η δουλειά, ο χρόνος, «άντε να φύγει το ’16 να έρθει το ’17, μήπως και φτιάξουν τα πράγματα». Μα τα πράγματα φτιάχνουν μόνο από μας και με το συγκεκριμένο σύνδρομο, δηλαδή το «άντε να φύγει το ένα για να έρθει το άλλο», ουσιαστικά κινδυνεύουμε να φύγει η ζωή από τα χέρια μας κι εμείς ακόμα να περιμένουμε να φτιάξουν τα πράγματα μόνα τους. Ποτέ δεν είναι αργά, απλά είναι αργότερα απ’ ό,τι ήτανε παλιότερα.

Τα πράγματα δεν φτιάχνουν από τους άλλους. Οι καταστάσεις δεν φτιάχνουν από μόνες τους. Αν περιμένουμε από τους άλλους ή από τις καταστάσεις, πιθανότατα θα περιμένουμε για πάντα. Αν περιμένουμε από εμάς, θα φτάσει κάποια στιγμή που θα πούμε: «Δεν το περίμενα!».

Όταν λέω «Κάντε την αναβλητικότητα ξυπνητήρι σας», εννοώ το εξής: τη στιγμή που λέτε «άσ’ το μετά ή κάποια στιγμή θα» και άλλες τέτοιες λέξεις και φράσεις που συνδέονται με την αναβλητικότητα, θα χτυπάει ένα καμπανάκι μέσα σας. Το ξυπνητήρι εκπληρώσεών σας. Θα πρέπει να συνδέσετε όλες τις εκφράσεις αναβλητικότητας με το εσωτερικό σας ξυπνητήρι. Όταν χτυπάει, θα αλλάζετε την αντίδρασή σας σε: «Τι είπα; Μετά; Αυτό είναι ειδοποίηση ότι πρέπει να το κάνω τώρα». Και απλά να εκτελείτε αυτό που είχατε σκοπό να αναβάλετε.

Νο 6: Μικρές άμεσες νίκες.

Πολλές μικρές νίκες οδηγούν σ’ έναν θρίαμβο. Μικρά βήματα κερδίζουν τους πιο μακρινούς αγώνες δρόμου. Οπότε πρακτικά, όταν πετύχετε άμεσα μια μικρή νίκη, δηλαδή τώρα, μόλις τελειώσει αυτό το άρθρο, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από τώρα, είστε νικητές και προετοιμάζεστε για τον θρίαμβο.

Τι αναβάλατε την προηγούμενη μέρα, την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα; Σκεφτείτε τι και κάντε το τώρα. Φτάνει το διάβασμα. Ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Αν πετύχετε τώρα μια μικρή νίκη στη μάχη με την αναβλητικότητά σας, κάτι που δεν είχατε σκοπό να κάνετε, σημαίνει ότι μπορείτε να πετύχετε και κάτι μεγαλύτερο, κάτι καλύτερο, κάτι σπουδαιότερο. Όταν εκπληρώνεις τα μικρά, προγραμματίζεσαι να εκπληρώσεις τα σπουδαία. Μια νέα ιστορία ξεκινάει για εσάς.

Ποτέ δεν είναι αργά. Ας βιαστούμε όμως καθώς το πολύ αργά παραμονεύει. Η κατάλληλη στιγμή είναι πριν είκοσι χρόνια για να ξεκινήσουμε τις εκπληρώσεις. Η αμέσως πιο κατάλληλη τώρα.

Ανάβαλλε την αναβλητικότητα από χθες, γιατί σήμερα είναι ήδη αργά!

Εξαιρετική αρχή λοιπόν.

Ευχές για μια αριστουργηματική ζωή.

krybotan* Ο Νικόλας Σμυρνάκης είναι συγγραφέας, success coach, δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί www.IslandofMan.me. Οι πληροφορίες του άρθρου προέρχονται από το βιβλίο του «Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου».
Τη Δευτέρα 5/12/16 θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα 2ωρο βιωματικό σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο και τίτλο «Η δύναμη της ιστορίας στο μυαλό. 10 μαθήματα προσωπικής ανάπτυξης από το βιβλίο “Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου”». Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *