Μην τελειώνεις κάθε βιβλίο που αρχίζεις

Παρατάτε βιβλία στη μέση; Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και τα βιβλία που κυκλοφορούν εκατομμύρια. Αφιερώστε 2 λεπτά για να διαβάσετε κάτι που μπορεί να σας αλλάξει τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο που διαβάζετε βιβλία.

Συχνά, νιώθουμε υποχρεωμένοι να τελειώνουμε κάθε βιβλίο που αρχίζουμε. Κατακλυζόμαστε από ένα αίσθημα ενοχής αν δεν τελειώσουμε εκείνο το βιβλίο για το οποίο ξοδέψαμε χρήματα που βγάλαμε με τόσο κόπο. Όμως, δεν αξίζουν όλα τα βιβλία να διαβαστούν από την αρχή μέχρι το τέλος.

Όπως είχε πει ο Φράνσις Μπέικον: «Μερικά βιβλία είναι κατάλληλα μόνο για να τα δοκιμάσουμε, άλλα για να τα καταπιούμε, ενώ κάποια λιγοστά, για να τα μασήσουμε και να τα χωνέψουμε». Αυτό σημαίνει ότι μερικά βιβλία είναι κατάλληλα για να τα διαβάσουμε μόνο αποσπασματικά, ορισμένα για να τα διαβάσουμε χωρίς να τα πάρουμε στα σοβαρά, ενώ κάποια λιγοστά για να τα διαβάσουμε ολόκληρα με επιμέλεια και προσοχή.

Κι εγώ ο ίδιος ένιωθα κάποτε την ανάγκη να διαβάζω από την αρχή ως το τέλος κάθε βιβλίο που αγόραζα ή έπεφτε στα χέρια μου. Σύντομα ανακάλυψα ότι αυτό όχι μόνο έκανε τεράστια τη στοίβα των βιβλίων που είχα να διαβάσω στο μέλλον, αλλά και ότι είχα αρχίσει να απολαμβάνω λιγότερο το διάβασμα. Από τη στιγμή που αποφάσισα ότι πρέπει να γίνω πιο επιλεκτικός με τα βιβλία που διάβαζα ως το τέλος, δεν διάβασα απλώς περισσότερα καλά βιβλία, αλλά έμαθα και περισσότερα πράγματα από το καθένα τους.

Υπάρχει ένας εύκολος κανόνας. Αν ανακαλύψεις ότι δεν έχεις αποκομίσει καμία αξιόλογη γνώση αφού έχεις διαβάσει τα τρία πρώτα κεφάλαια ενός βιβλίου ή αν διαπιστώσεις ότι το βιβλίο δεν μπορεί να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σου, κάνε στον εαυτό σου αυτή τη χάρη: άφησε το βιβλίο κατά μέρος και χρησιμοποίησε καλύτερα το χρόνο σου (ίσως αρχίζοντας το επόμενο βιβλίο της στοίβας σου).

*το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Robin Sharma Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις.

2 Comments

  1. Μετα απο τοτε που τελειωνα το καθε βιβλιο νωριτερα απο την ημερομηνιακη επιστροφη του, εκτοτε επαιρνα ολο και ενα πολυ παλιο διαφορετικο μεσω κρατησης 2 ημερων με τυπικη συνεννοηση των βιβλιοθηκονομων τοπικως καθως πηρα το προερισμα να αλλαζω ειδη συγγραφηματων ασχετως μιας ανανεωσης δανεισμου που ειχα παρατεινει στο βιβλιο «Πως δενοτανε το ατσαλι;_Ο ανθρωπος της καινουργιας κοινωνιας» τελειωνοντας αυτο με το ζορι μεχρι λιγο πριν εκλεινε η τοπικη βιβλιοθηκη ενω αργησα να αρχισω το διαβασμα συνεχιζοντας αυτο αραια!

  2. Pingback: Βιβλιοφιλική ανασκόπηση 2016 | Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *