Η άγνωστη ιστορία πίσω από τον Χριστό Λυτρωτή

Αυτές τις μέρες στις ειδήσεις συναντάμε μια πολύ γνώριμη εικόνα: το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Ρίο όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ολοκληρώνοντας την Κυριακή οι Παραολυμπιακοί. Πόσα όμως ξέρουμε για την ιστορία του μεγαλειώδους αγάλματος και πώς αυτό συνδέεται με το μυθιστόρημα «Οι κόρες των αστεριών»;
Η ιδέα για την ανέγερση του αγάλματος ήρθε τη δεκαετία του 1920 όταν η Καθολική εκκλησία ήθελε να ενώσει τον λαό της Βραζιλίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πίεση που δεχόταν από ευρωπαϊκά θρησκευτικά ρεύματα. Τα μισά από τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε μία εβδομάδα από δωρεές και ως σημείο επιλέχθηκε η κορυφή του βουνού Corcovado, που δεσπόζει πάνω από το Ρίο.
ΣΣ1Ο μηχανικός Έτορ ντα Σίλβα Κόστα σχεδίασε το άγαλμα και πήγε στο Παρίσι όπου ο διάσημος Art Deco γλύπτης Πολ Λαντοφσκί θα έφτιαχνε το κεφάλι και τα χέρια. Για τα χέρια επιλέχθηκε γυναίκα ως μοντέλο και για δεκαετίες πίστευαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί μια διάσημη Βραζιλιάνα πιανίστρια, κάτι που διαψεύστηκε λίγο πριν πεθάνει. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα την πραγματική ταυτότητα του μοντέλου και η συγγραφέας Lucinda Riley έπλεξε μια δραματική ιστορία αγάπης γύρω από αυτό το μυστήριο, στο βιβλίο της «Οι κόρες των αστεριών».
Τα καλούπια ταξίδεψαν στη Βραζιλία για την κατασκευή του αγάλματος από οπλισμένο σκυρόδεμα και η τελική του μορφή έχει ύψος 30 μέτρα, πλάτος 28 και ζυγίζει 1.145 τόνους. Ο Έτορ ντα Σίλβα Κόστα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πέτρωμα στεατίτη για το εξωτερικό του αγάλματος, ώστε να φτιάξει μια επιφάνεια που θα αντιστεκόταν στη διάβρωση από τα καιρικά φαινόμενα. Σύλλογοι γυναικών από το Ρίο δούλεψαν εθελοντικά για να τοποθετήσουν μικρές τριγωνικές πέτρες στον εξωτερικό σκελετό και πολλές έγραψαν το όνομα του αγαπημένου τους στην πίσω πλευρά, για να περάσει έτσι στην αιωνιότητα. Τα εγκαίνια του Χριστού Λυτρωτή έγιναν επισήμως το 1931 και θεωρείται σήμερα ένα από τα εφτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου.
ΣΣ2Και λίγα λόγια για την υπόθεση του συναρπαστικού ιστορικού μυθιστορήματος της Lucinda Riley:
Πριν από ογδόντα χρόνια, στην Μπελ Επόκ του Ρίο, το 1927, ο πατέρας της Ιζαμπέλα Μπονιφάτσιο φιλοδοξεί να καλοπαντρέψει την κόρη του για να μπει στους κόλπους της αριστοκρατίας. Στο μεταξύ, ο αρχιτέκτονας Έτορ ντα Σίλβα Κόστα έχει αναλάβει το έργο της ανέγερσης ενός αγάλματος, που θα ονομαστεί Χριστός Λυτρωτής, και πολύ σύντομα θα ταξιδέψει στο Παρίσι για να βρει τον κατάλληλο γλύπτη που μπορεί να υλοποιήσει το όραμά του. Η Ιζαμπέλα –γεμάτη πάθος και λαχτάρα να γνωρίσει τον κόσμο– πείθει τον πατέρα της να την αφήσει, προτού παντρευτεί, να πάει μαζί με τον Έτορ ντα Σίλβα Κόστα και την οικογένειά του στην Ευρώπη. Εκεί, στο ατελιέ του γλύπτη Πολ Λαντοφσκί και στα συναρπαστικά καφέ του Μονπαρνάς που σφύζουν από ζωή, γνωρίζει έναν φιλόδοξο νεαρό γλύπτη, τον Λοράν Μπρουί, και καταλαβαίνει αμέσως ότι η ζωή της δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *