Άννα Γαλανού – Συνέντευξη στο WeekendXpress

1. Όταν ολοκληρώνετε τη συγγραφή ενός βιβλίου τι συναισθήματα έχετε;

Κάθε φορά υπάρχει ένα κενό. Ειδικά τη πρώτη εβδομάδα νιώθω πολύ περίεργα. Μου λείπουν οι ήρωες μου, θα ήθελα να δω και τη συνέχεια της ζωής τους! Είναι ολοζώντανοι στο μυαλό μου… και η μαγεία τελειώνει μόλις διαβάσω για δεύτερη φορά το βιβλίο και βάλω τη λέξη ΤΕΛΟΣ

 

 

2. Δώστε μας τρία στοιχεία που υπάρχουν σε όλα τα βιβλία σας.

Ανατροπές, Αγωνία, Δικαιοσύνη.

3. Σας ελκύει να ταλαιπωρείτε πρώτα τους ήρωες και στη συνέχεια να τους δικαιώνεται; Και αν ναι γιατί;

Πάντα ακολουθώ το βηματισμό τους. Ο κάθε ήρωας, προσωποποιείται όταν τον περιγράφω και μεταφέρεται σε ανθρώπινη υπόσταση. Έτσι είναι αναπόφευκτο να υφίσταται διάφορες ταλαιπωρίες. Καμιά ζωή δεν είναι στρωμένη με ρόδα και το σουρεάλ ήταν πάντα για τους ρομαντικούς. Οι ήρωες μου όμως δεν ανήκουν εκεί. Ζουν και αγωνίζονται σκληρά για να δικαιωθούν. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες προσπαθώ να αναδείξω αξίες και να αποτρέψω συμπεριφορές που φθάνουν πολλές φορές στα άκρα.

4. Πόσο καιρό κάνετε να γράψετε ένα βιβλίο; Ακολουθείτε κάποια ‘’πεπατημένη’’; Δηλαδή, μετράτε σελίδες, λέξεις … Μιλήστε μας γιαυτό.

Όταν μια ιστορία την πιάνεις από τα μαλλιά και την τραβάς για να γίνει μεγαλύτερη, έχεις ήδη χάσει την ουσία. Το κάθε βιβλίο έχει να πει κάποια πράγματα και κάποια στιγμή τελειώνει. Υπάρχουν αξεπέραστα βιβλία που είναι 100 σελίδες και πολλά βαρετά που ακουμπούν τις 1000. Δεν ακολουθώ καμιά πεπατημένη, όσο τραβάει η ιστορία, τόσο θα είναι το βιβλίο.

5. Τι άλλο κάνετε όταν δεν γράφετε; Χόμπι υπάρχουν;

Μαγειρική, περπάτημα, εκδρομές και φυσικά διάβασμα. Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι εκείνο το διάστημα έχω χρόνο να δω αγαπημένους φίλους.

6. Οι πραγματικές φιλίες διαρκούν για πάντα; Έχετε διαχρονικούς φίλους;

Ναι το πιστεύω απόλυτα. Οι πραγματικές φιλίες, οι αληθινοί φίλοι έχουν διάρκεια ζωής. Έχω φίλους από παλιά, από το σχολείο. Όταν βρισκόμαστε είναι σα να μην πέρασε ούτε μια μέρα. Τόσο καλά. Αυτό με κάνει ιδιαίτερα ευτυχισμένη.

7. Ποια είναι η σχέση σας με τους αναγνώστες σας;

Στους αναγνώστες μου οφείλω τα πάντα. Αυτοί με καταξίωσαν, με ανέδειξαν, με τιμούν και νιώθω γιαυτούς βαθύτατο σεβασμό και υποχρέωση. Η λέξη αγάπη είναι πάντα αμφίδρομη και η σχέση που έχω με τους αναγνώστες μου είναι ακριβώς αυτή. Τους αγαπώ και μ’ αγαπούν πολύ.

8. Υπάρχει τρόπος να ‘’διδαχτεί’’ κάποιος για να γράψει βιβλίο; Ποια είναι η γνώμη σας;

Η γνώμη μου είναι ότι η συγγραφή δεν διδάσκεται, παρά μόνο η τεχνική της. Θεωρώ ότι είναι έμφυτο ταλέντο, όπως είναι και για τις υπόλοιπες τέχνες, ίσως πιο αυθόρμητο, πιο πηγαίο και πιο βασανιστικό. Ο συγγραφέας καταθέτει ψυχή σε κάθε ιστορία του.

 

27

Αν σας άρεσε το άρθρο μας, μοιραστείτε το!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *