Ας κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο: 10 παιδικά βιβλία για το περιβάλλον!

Κατοικούν σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη. Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και είμαστε όλοι διαφορετικοί. Έχουμε, όμως, ένα κοινό: μοιραζόμαστε τον πλανήτη στον οποίο ζούμε.

Αυτόν τον υπέροχο πλανήτη με τα χιονισμένα βουνά, τους υπέροχους βυθούς, τις αμμώδεις ερήμους. Αυτόν τον πλανήτη με τα πολλά διαφορετικά και θαυμαστά είδη ζωντανών. Αυτόν τον πλανήτη που μας προμηθεύει με νερό και φαγητό, με μουσικές, βιβλία και έργα τέχνης.

Αυτόν τον πλανήτη που έχει μια τεράστια αγκαλιά για όλους μας. Είναι ο μόνος που έχουμε, οπότε θα πρέπει να τον φροντίζουμε και να τον προστατεύουμε.

Γιατί ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση των υδάτων, μείωση της βιοποικιλότητας, κλιματική αλλαγή. O πλανήτης μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, στο οποίο δεν μπορούμε να πατήσουμε «υπενθύμιση αργότερα». Ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά, θα πρέπει να δράσει.

Όπως κάθε χρόνο, η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί ακόμη μια προειδοποίηση για την υγεία του πλανήτη μας.

Όσο σημαντικές είναι οι ενέργειες από τον κάθε ένα μας ξεχωριστά, άλλο τόσο σημαντική είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών μας. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν από νωρίς ότι η γη είναι το σπίτι μας και πρέπει να το φροντίζουμε, τότε ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό δεν είναι άλλος από το να διαβάζουμε μαζί τα κατάλληλα βιβλία.

Διαλέξαμε, λοιπόν, πολλά ωραία βιβλία για τον βυθό της θάλασσας, τους ωκεανούς, τα δάση, την ανακύκλωση, την ατμόσφαιρα, τα ζώα. Διαδραστικά βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών.

Η μυστική ζούγκλα

Ηλικίες: 4+

Μια καινούρια μέρα ανατέλλει στην άκρη της Μυστικής Ζούγκλας. Δύο καμηλοπαρδάλεις τρώνε τα φύλλα μιας ακακίας, μια ελεφαντίνα και το μικρό της δροσίζονται στο ποτάμι, ενώ τρία τιγράκια παίζουν με τη μαμά τους.

Βρείτε όλα τα κρυμμένα ζωάκια και μάθετε πώς μεγαλώνουν…

Φανταζού της Κατρίνας Τσάνταλη σε εικονογράφηση της Μαρίας Παγκάλου (Little Miss Grumpy)

Ηλικίες: 4+

Εκείνο το πρωινό στο Φανταζού, τα ελεφαντάκια, οι ζέβρες και οι καμηλοπαρδάλεις σκέφτονταν πόσο αρμονικά ζούσαν στη σαβάνα.
Η ζωή όμως στον ζωολογικό κήπο δεν είχε καμία σχέση με τα αφρικανικά ηλιοβασιλέματα…
Πώς ένιωθαν τα δελφίνια στην πισίνα; Η πολική αρκούδα; Ο δράκος του Κόμοντο;

Τα μαϊμουδάκια δεν μπορούσαν να μείνουν σε ησυχία.
Ώσπου μια μέρα είχαν μια τρελή ιδέα… Να πουν στα παιδιά την αλήθεια!

Μια ιστορία για τα δικαιώματα των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσης στους ζωολογικούς κήπους. Ένα αισιόδοξο μήνυμα για κάθε μικρό ακτιβιστή.

Πώς δημιουργείται το δάσος

Ηλικίες: 4+

Ποιος δημιουργεί το δάσος;
Ένας μάγος, ένας γίγαντας ή ένας αυτοκράτορας;
Πάμε μια βόλτα με τον παππού για να μάθουμε πώς δημιουργείται το δάσος, και να ανακαλύψουμε πώς χιλιάδες μικροσκοπικά πράγματα συνεργάζονται για να αλλάξουν τη Γη.

Διαβάζω την ιστορία και μαθαίνω για τα δάση σε όλο τον κόσμο και τους τρόπους για να τα προστατέψουμε.

Πώς δημιουργείται ο ωκεανός

Ηλικίες: 4+

Ποιος δημιουργεί τους ωκεανούς;
Κάποιος αρχαίος θεός ή ένα μαγικό ξόρκι;
Πάμε μια βόλτα στο μουσείο με τον μπαμπά για να μάθουμε πώς δημιουργήθηκαν οι ωκεανοί και να ανακαλύψουμε τις αρχές της ζωής στη Γη.

Διαβάζω την ιστορία και μαθαίνω για τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο και τους τρόπους για να τους προστατέψουμε.

Μια θάλασσα πλαστικά της Κατρίνας Τσάνταλη σε εικονογράφηση της Μαρίας Παγκάλου (Little Miss Grumpy)

Ηλικίες 4+

Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πρέπει να τον σώσουμε καθώς κινδυνεύει! Ο κύριος Χταπόδης έχει μια σημαντική αποστολή: Να μιλήσει στα παιδιά για όλα τα σκουπίδια που βρίσκονται στη θάλασσα και το πόσο υποφέρουν τα ζωάκια. Ταυτόχρονα, βρίσκει και τρόπο για να καθαρίσουν το σπίτι τους και να εξουδετερωθεί η απειλή για τον πλανήτη.

Αν ερχόσουν στη Γη

Αν ερχόσουν στη Γη
Ηλικίες 5+

Ένα παιδικό γράμμα σε έναν εξωγήινο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο:

Αν ερχόσουν στη Γη, θα ήθελα να ξέρεις ότι…
Μένουμε σε διαφορετικά μέρη.
Κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια.
Ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες.

Αν ερχόσουν στη Γη

Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός.
Θα μας βρεις κοντά σε έναν μεγάλο ήλιο και σε ένα μικρό φεγγάρι.
Και όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτό τον γαλαζοπράσινο πλανήτη.
Είναι ο μόνος που έχουμε, οπότε θα πρέπει να τον φροντίζουμε.
Και ο ένας τον άλλον…

Θαυμαστοί ωκεανοί

Ηλικίες 7+

Οι ωκεανοί είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του πλανήτη.

Από τα καβούρια γέτι της αβύσσου ως τους κοραλλιογενείς υφάλους, ο ωκεανός είναι γεμάτος παράξενες, όμορφες εικόνες.

Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, θα κολυμπήσετε με μέδουσες, θα περιπλανηθείτε σ’ ένα λιβάδι ποσειδωνίας και θα ξιφομαχήσετε με φάλαινες μονόκερους!

Ανακαλύψτε τα μυστικά που κρύβονται στα παράξενα και μυστηριώδη βάθη των θαυμαστών ωκεανών!

Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα των Τζωρτζίνα Σπύρη και Μάνια Ζηρίδη σε εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη

βιβλία για περιβάλλον
Ηλικίες 7+

Η Τζούμπα, ένα τραυματισμένο θηλυκό τσιτάχ, αναγκάζεται να αναζητήσει ένα νέο μέρος για να ζήσει, καθώς η σαβάνα, το σπίτι της, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στον δρόμο της γνωρίζει έναν βουφάγο, έναν ρινόκερο και ένα κοπάδι ελεφάντων, που γίνονται σύμμαχοι στις προκλήσεις του ταξιδιού.

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τη φιλία που δημιουργείται μέσα από την περιπέτεια και τις προκλήσεις της ζωής. Μια επίκαιρη ιστορία, μια ιστορία δημιουργημένη από τη συνεργασία Περιβαλλοντολόγου και Ψυχολόγου που μας μιλά με ειλικρίνεια για τις αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ζώα στην άγρια φύση.

Μέσα από αυτή την όμορφη και τρυφερή ιστορία παρουσιάζεται η σκληρή πραγματικότητα της επίπτωσης της ανθρώπινης δραστηριότητας στην άγρια ζωή με τρόπο φιλικό προς τα παιδιά. Ταυτόχρονα μαθαίνουν τεχνικές διαχείρισης συναισθημάτων και αξίες ώστε να ενδυναμωθούν για να αναλάβουν δράση και να συμβάλλουν θετικά στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Πράσινος πλανήτης

Ηλικίες: 8+

Αυτός είναι ο πράσινος πλανήτης μας. Ένας κρυμμένος κόσμος όπου τα φυτά έχουν αισθήσεις και μπορούν ακόμα και…να «μιλούν».

Ολόγυρά σας υπάρχουν φυτά που μάχονται τους εχθρούς τους. Και πείθουν ζώα να εργαστούν για λογαριασμό τους. Από τα γιγάντια δέντρα ως τα πιο μικρά χόρτα, Όλα χρειάζονται τη φροντίδα μας για την επιβίωση των ανθρώπων και του πλανήτη μας.

Ταξιδέψτε μες στην τροπική βλάστηση, για να συναντήσετε μια ορχιδέα που εξαπατά μια σφίγγα, να επισκεφτείτε ένα εκθαμβωτικό ποτάμι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και να θαυμάσετε ένα νούφαρο που φιλοξενεί ένα πάρτι σκαθαριών.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον πράσινο πλανήτη μας, βασισμένο στο νέο ντοκιμαντέρ του BBC.
Ίσως αλλάξει για πάντα τον τρόπο που βλέπετε τα φυτά!

20 σπουδαίοι πράσινοι ήρωες σώζουν τον πλανήτη

Για ηλικίες 8+
Ηλικίες: 8+

Από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην Γρκέτα Τούνμπεργκ. Ιστορίες σπουδαίων παιδιών με θέληση και απίστευτη δύναμη ψυχής που κατάφεραν να γίνουν οι πράσινοι ήρωες του πλανήτη μας!

Οι πράξεις τους γίνονται παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης. Συναρπαστικές ιστορίες που αξίζει να διαβάσετε και να κάνετε κι εσείς κάτι μικρό αλλά σημαντικό για το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *