Στάχυ: Ένας παράδεισος για τα βιβλία στου Ζωγράφου!

Μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες είναι να επισκεπτόμαστε βιβλιοπωλεία. Σε αυτούς τους χώρους γεμάτους με ιστορίες, εικόνες, συναισθήματα, αναμνήσεις… νιώθουμε ότι αναπνέουμε.

Ένα από αυτά τα βιβλιοπωλείο και το Στάχυ στου Ζωγράφου. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου, Αριστείδη Καντερέ, και του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για τη δική του εμπειρία στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, την ιστορία του βιβλιοπωλείου αλλά και να κάνει τις δικές του προτάσεις για τους αναγνώστες.

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη για το βιβλίο…

«Τα ημερολόγια γυρνάνε στη δεκαετία του 1980, όταν οι γονείς μου μέσα από την αγάπη τους για το βιβλίο αποφασίζουν να δημιουργήσουν το Στάχυ. Έναν χώρο που αγαπώ ιδιαίτερα και τα τελευταία χρόνια έχουμε αναλάβει με τη σύζυγο μου, με σεβασμό πάνω από όλα στην ιστορία του αλλά και με ζήλο και αγάπη για καθετί νέο και δημιουργικό», αναφέρει ο κ. Καντερές.

Μάλιστα το βιβλιοπωλείο άλλαξε χώρο και εμείς ελπίζουμε να ριζώσουν εκεί για όσα χρόνια ακόμη το θέλουν!

«Από τον περασμένο μήνα οι άνθρωποι μας και όλοι όσοι αγαπάνε την ανάγνωση, μας βρίσκουν σε έναν φρέσκο και ζεστό χώρο σε νέα διεύθυνση επι της οδού Χρυσίππου στον αριθμό 11. Έναν χώρο που ελπίζουμε να μας φιλοξενήσει κ εμάς για άλλα 40 χρόνια».

Ποιος είναι ο ρόλος ενός βιβλιοπωλείου;

«Η ύπαρξη ενός βιβλιοπωλείου στην πόλη πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας. Οι λόγοι πολλοί, αρκεί να σκεφτούμε ότι  μπορεί να αποτελέσει τόσο σημείο συνάντησης όσο και αφορμή συζητήσεων με θέμα ένα βιβλίο που μπορεί να σου άρεσε η και όχι.. με λίγα λόγια προάγει το διάλογο και σίγουρα συμβάλλει στην ενεργό κοινωνικοποίηση των κατοίκων μιας πόλης», επισημαίνει ο βιβλιοπώλης προσθέτοντας πως κάθε γειτονιά αξίζει να έχει το meeting point της και τι καλύτερο από έναν χώρο γεμάτο βιβλία για όλα τα γούστα.

Κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο!

Οι βιβλιοπώλες ανάμεσα στα βιβλία έχουν ταξιδέψει, έχουν κάνει όνειρα, έχουν ζήσει έντονες συγκινήσεις και ξεχωριστές εμπειρίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καντερές «μια από τις πιο όμορφες στιγμές σε αυτή τη δουλειά είναι όταν ένας αναγνώστης θα ξανάρθει, να μας ευχαριστήσει για την βιβλιοπρότασή μας και να μοιραστούμε τους λόγους που μας άρεσε αυτο το βιβλίο»!

Αν υπήρχε ένα μαγικό κουμπί που έδινε τη δυνατότητα να μεταφέρει το βιβλιπωλείο σε μια οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, σε ποιο σημείο θα το τοποθετούσε;

«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό τη δεδομένη στιγμή και αυτό γιατί, μόλις φτιάξαμε εδώ αυτό τον όμορφο χώρο και δεν θα τον άλλαζα καθόλου…Η αγάπη που παίρνουμε από τον κόσμο κάθε μέρα και οι σχέσεις που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τους ανθρώπους, δε με κάνει να σκέφτομαι να φύγω από εδώ κ ας είχα την ευκαιρία».

Τρία βιβλία που προτείνει το Στάχυ στους αναγνώστες την περίοδο που διανύουμε…

  1. Ασκητική – Νίκος Καζαντζάκης ( εκδ. Διόπτρα)
  2. Η σιωπηλή ασθενής – Alex Michaelides (εκδ. Διόπτρα)
  3. Ανθρωπότητα – Rutger Bregman (εκδ. Κλειδάριθμος).

Και όταν ακούει τη λέξη «βιβλίο» ποιες είναι οι τρεις πρώτες λέξεις που του έρχονται στο μυαλό;

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ, ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Κι εμείς σας ευχόμαστε να έχετε πάντα τους ορίζοντες ανοιχτούς, αγαπημένη συντροφιά όπως αυτή που μας προσφέρετε όλα αυτά τα χρόνια και να μη σταματάταε να αποδράτε υπέροχα!

Υ.Γ.1. Το βιβλιοπωλείο Στάχυ βρίσκεται επί της οδού Χρυσίππου 11, Ζωγράφου.

Υ.Γ.2. Επισκεφτείτε το site του βιβλιοπωλείου, ακολουθήστε το στο Facebook και στο Instagram και ξεκίνησε το επόμενο ταξίδι σας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *