Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι είναι η ήρεμη δύναμη σε κάθε χώρο

Όταν ήμουν μικρή, παρακολούθησα την ασπρόμαυρη ταινία Ο Αόρατος Άνθρωπος. Με κατατρόμαξε και ήταν η αιτία που έβλεπα εφιάλτες για χρόνια.

Ωστόσο, παρά τους εφιάλτες, η ιδέα του αόρατου ανθρώπου ήταν πολύ ελκυστική για ένα συνεσταλμένο άτομο όπως εγώ. Φανταστείτε να μπορείτε να περιπλανιέστε παντού, χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να πιάσετε ψιλοκουβέντα ή να ανησυχείτε για τους ανθρώπους που σας παρατηρούν. Θα μπορούσαμε να χαλαρώσουμε ανενόχλητοι και απαρατήρητοι στο παρασκήνιο, χωρίς να υποστούμε πειράγματα και χωρίς να μας φέρει κάποιος σε δύσκολη θέση. Τέλεια.

Εφόσον δεν είχα στη διάθεσή μου έναν πλήρως λειτουργικό μανδύα που θα με έκανε αόρατη, έπρεπε να καταφύγω σε εναλλακτικά μέτρα. Έμπαινα κάτω από το τραπέζι, χωνόμουν μέσα στους θάμνους, κρυβόμουν στο μπάνιο και μασκαρευόμουν. Η συστολή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αλλόκοτη.

Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι επιθυμούμε διακαώς να χαθούμε μέσα στο πλήθος. Δεν μας αρέσει η αντιπαράθεση και το να ορθώσουμε το ανάστημά μας φαντάζει πιο δύσκολο από το να περπατήσουμε πάνω σε τεντωμένο σκοινί εν μέσω ανεμοθύελλας.

Μέσα στα χρόνια, έχω αποφύγει πάρα πολλά πράγματα. Έχω αποφύγει να τηλεφωνήσω σε ανθρώπους που δεν γνωρίζω, να αφήσω φωνητικά μηνύματα, να εμπλακώ σε δύσκολες συζητήσεις, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, να διαπραγματευτώ, να ανταλλάξω απόψεις, να πω ναι στις ευκαιρίες. Έχω αποφύγει να κάνω βίντεο, συνεντεύξεις, να δώσω ομιλίες, να συμμετάσχω σε διαγωνισμούς και να υπερασπιστώ τις ιδέες μου. Η λίστα είναι ατέλειωτη!

Κουβαλάω τη συστολή μου σαν βαριά κουβέρτα, η οποία με καθυστερεί και με κρατά κρυμμένη. Το γεγονός ότι έσερνα μαζί μου αυτή την κουβέρτα δεν με βοηθούσε να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους, να ανταλλάξω έξυπνες ιδέες και απόψεις ή να απολαύσω τρελές στιγμές διασκέδασης. Είναι, πραγματικά, εξουθενωτικό.

Για χρόνια, επέτρεπα στη συστολή μου να με ελέγχει. Με έχει συνθλίψει, με έχει φιμώσει και με έχει κρατήσει κλειδωμένη στις σκέψεις μου. Αντί να βγω στο προσκήνιο, η συστολή μου με έκανε να κάνω πίσω και να παρακολουθώ τους άλλους να επιτυγχάνουν σπουδαία κατορθώματα, πράγματα που ήξερα πολύ καλά ότι μπορούσα κάλλιστα να επιτύχω κι εγώ.

Η ζωή κάτω από την κουβέρτα της συστολής είναι ασφαλής και ζεστή. Είναι όμως επίσης θλιβερή και μοναχική. Και ανιαρή και απογοητευτική.

Αν είστε ντροπαλοί, δυσκολεύεστε να εκφράζετε τις απόψεις σας, να μεταφέρετε τις ιδέες σας και να συμμετέχετε ενεργά στα πράγματα. Είναι σαν να αποτραβιέστε αθόρυβα στο παρασκήνιο της ζωής. Σαν να είστε αόρατοι.

Η ταυτότητα της συστολής χρειάζεται επαναπροσδιορισμό

Οι αναφορές στη συστολή είχαν ανέκαθεν αρνητική χροιά. Ακόμα και σήμερα, αποτελεί ένα άβολο μικρό μυστικό, το οποίο κρατάμε καλά κρυμμένο. Η παραδοχή της ισοδυναμεί με την αναγνώριση αδυναμίας ή παιδιάστικης έλλειψης κοινωνικών δεξιοτήτων.

Γιατί όμως; Πώς θα σας φαινόταν αν, αντί να θεωρείται η συστολή ελάττωμα ή στίγμα, αρχίζαμε να την αντιμετωπίζουμε ως ήρεμη δύναμη; Μήπως θα ήταν καλύτερο να αποδεχτούμε την ήρεμη δύναμή μας; Γιατί δεν είμαστε προβληματικοί.

Η συστολή δεν χρειάζεται θεραπεία. Πώς γίνεται δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός να είναι προβληματικός; Γιατί θα πρέπει ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός να αλλάξει την προσωπικότητά του προκειμένου να ενταχθεί στην ιδανική ομάδα των εξωστρεφών ανθρώπων με αυτοπεποίθηση;

Δεν πρέπει.

Αντί να προχωρήσουμε σε πλήρη μεταμόσχευση προσωπικότητας, μήπως θα ήταν καλύτερο να επεξεργαστούμε και να αποδεχτούμε τη συστολή μας;

Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι έχουμε πάρα πολλές δεξιότητες και ταλέντα. Διαθέτουμε τις δεξιότητες ανίχνευσης ενός λαγωνικού που μας βοηθούν να κατανοούμε τις περίπλοκες καταστάσεις, όπως και δεξιότητες συγκέντρωσης επιπέδου νίντζα, εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης, δημιουργικό νου που βρίθει από ιδέες και απόλυτα συντονισμένες δεξιότητες ακρόασης. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Δεν χρειάζεστε επιδιόρθωση αν είστε συνεσταλμένοι. Ούτε και να αλλάξετε το ποιοι είστε. Απλώς χρειάζεται να είστε πιο πολύ ο εαυτός σας.

Η επιτυχία είναι συνώνυμη της αυτοπεποίθησης και όσοι θεωρούνται επιτυχημένοι –όσοι μιλούν δημόσια και στην τηλεόραση, παρουσιάζουν καινούρια εγχειρήματα, λαμβάνουν προαγωγές, είναι επικεφαλής ομάδων, οργανισμών, ακόμα και χωρών– περιγράφονται ως εξωστρεφή άτομα, που νιώθουν άνετα με την ορατότητα και την αυτοπροβολή. Και επειδή αυτές οι ιδιότητες δεν συνάδουν με την προσωπικότητα των συνεσταλμένων ανθρώπων, η επιτυχία φαντάζει ασύλληπτη για εμάς.

Όμως η συστολή μπορεί να συνιστά και πλεονέκτημα. Είναι λογικό και εύλογο να θέλετε να παρατηρήσετε, να αφουγκραστείτε και να δώσετε προσοχή προτού ορμήσετε μπροστά με τα σπιρούνια σας για να ποδοπατήσετε τους πάντες. Μήπως, αντί να γίνουμε εμείς όπως εκείνοι, τα εξωστρεφή άτομα τύπου άλφα θα μπορούσαν να μάθουν από εμάς;

Νομίζω πως ήρθε η ώρα να πατήσουμε το unmute, το κουμπί ακύρωσης της σίγασης, διότι ειλικρινά υπάρχουν αρκετές δυνατές, επιβλητικές φωνές εκεί έξω, αλλά δεν υπάρχουν πολλοί που τις ακούν.

Απελευθερώστε τη δύναμη της συστολής

Σε μια κουλτούρα όπου κυριαρχούν τα εξωστρεφή άτομα, οι πιο ήσυχοι άνθρωποι παραμένουν… ήσυχοι και οι έξυπνες ιδέες και σκέψεις μας χάνονται. Οι πιο ήσυχες φωνές εκλείπουν από τις συζητήσεις μας στο πεδίο των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των οργανισμών, των ιδρυμάτων και της κοινωνίας γενικότερα.

Εάν οι συνεσταλμένοι άνθρωποι δεν νιώσουμε ασφάλεια και υποστήριξη, θα εξακολουθούμε να κρυβόμαστε και η ήρεμη δύναμη της συστολής μας θα παραμένει σιωπηλή στην κοινωνία μας.

Ο κόσμος χρειάζεται έναν συνδυασμό προσωπικοτήτων, προοπτικών και δεξιοτήτων για να λειτουργήσει και να μπορεί να σημειώνει επιτυχία. Εάν οι συνεσταλμένοι άνθρωποι έχουν ελλιπή εκπροσώπηση στην κοινωνία, οι μόνες φωνές που ακούμε είναι οι δυνατές φωνές κι εκείνες που προκαλούν τον μεγαλύτερο θόρυβο.

Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο εύρος φωνών, όχι μόνο τις πιο δυνατές!

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ντροπαλοί και Δυνατοί:

Το βιβλίο παρουσιάζει εύληπτες συμβουλές, οι οποίες υποστηρίζονται από προσωπικές εμπειρίες συνεσταλμένων ανθρώπων. Η συγγραφέας παραθέτει σκέψεις επιστημόνων και ψυχολόγων με τις οποίες θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από τη συστολή, ενώ μας προσφέρει κορυφαίες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Το βιβλίο συνοδεύεται από πρακτικά εργαλεία, τεχνικές και ιδέες που θα σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε τη συστολή σας και να χτίσετε μια πιο δυναμική εκδοχή του εαυτού σας.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *