Ένα βιβλίο για ντροπαλά παιδιά που κρύβουν μέσα τους υπερδυνάμεις!

Τι είναι η ντροπή; Η ντροπή είναι συναίσθημα. Όταν ντρεπόμαστε, νιώθουμε ανησυχία, αμηχανία, νευρικότητα και συστολή. Δεν μας αρέσει να μας κοιτάζουν ή να μας κρίνουν, και μας είναι δύσκολο να μιλάμε και να κάνουμε φίλους.

Πότε ντρεπόμαστε; Μπορεί να ντρεπόμαστε σε πολλές περιστάσεις, για παράδειγμα όταν η δασκάλα μάς κάνει μια ερώτηση ή όταν πρέπει να μιλήσουμε μπροστά σε πολύ κόσμο. Μπορεί επίσης να ντρεπόμαστε όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά ή όταν είμαστε σε κάποια εκδήλωση όπως ένα πάρτι. Το κάθε άτομο είναι ντροπαλό σε διαφορετικές στιγμές. Ντροπαλά μπορεί να είναι τα μικρά παιδιά, τα μεγάλα παιδιά, ακόμα και οι ενήλικες.

Μερικές φορές μπορεί να πιστεύεις ότι μόνο εσύ νιώθεις έτσι και ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορεί να νιώθουμε μοναξιά και απομόνωση, όμως, δεν είμαστε μόνοι.

Είναι φυσιολογικό να ντρεπόμαστε, ειδικά όταν τα πράγματα είναι καινούρια και άγνωστα.

Έχεις παρατηρήσει ότι κάποιοι άνθρωποι βουτάνε κατευθείαν σε μια πισίνα; Δεν βάζουν ούτε τα δάχτυλά τους πρώτα – πηδάνε αμέσως μέσα! Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι έτσι. Οι ντροπαλοί άνθρωποι προτιμάμε να παίρνουμε τον χρόνο μας. Θέλουμε να παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε το περιβάλλον μας και μετά να μπούμε σταδιακά, λίγο λίγο. Όταν, όμως, μπούμε μας αρέσει. Απλώς μας παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο να φτάσουμε εκεί.

Τέλεια ατελής

Ο καθένας μας ανησυχεί για διαφορετικά πράγματα. Κάποιοι νιώθουμε αμηχανία για τη φωνή ή την εμφάνισή μας. Μπορεί να ανησυχούμε ότι είμαστε πολύ ψηλοί ή πολύ κοντοί, ή ότι τα μαλλιά μας είναι πολύ σγουρά ή πολύ ίσια.

Μερικές φορές οι ανησυχίες μας συσσωρεύονται τόσο πολύ ώστε είναι σαν να έχουμε ένα μεγάλο τείχος μπροστά μας το οποίο μας εμποδίζει να δούμε παραπέρα. Μπορούμε όμως να γκρεμίσουμε αυτό το γιγάντιο τείχος από ανησυχίες εστιάζοντας στις δυνάμεις μας.

Οι ντροπαλές φωνές είναι σημαντικές

Ο κόσμος χρειάζεται διαφορετικούς ανθρώπους και προσωπικότητες. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να ακούμε τις δυνατότερες φωνές, αλλά χρειαζόμαστε ποικιλία. Οι πιο ήσυχες φωνές συνήθως έχουν μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα να πουν και αξίζουμε να ακουγόμαστε όπως κάθε άλλος.

Έλεγξε την ντροπαλότητά σου

Όταν είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί για τα συναισθήματά μας, είμαστε γενναίοι, όχι αδύναμοι. Αν ντρέπεσαι πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτό, χωρίς συστολή ή φόβο. Η ντροπή είναι φυσιολογικό συναίσθημα. Ας το αποδεχτούμε λοιπόν!

Κάποιοι πιστεύουν πως αν παραδεχτείς ότι ντρέπεσαι, θα καταλήξεις να ντρέπεσαι ακόμα πιο πολύ, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αν βλέπουμε την ντροπαλότητα σαν κάτι που πρέπει να κρύβουμε, και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό, τότε μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολο. Όταν βρίσκουμε το θάρρος να μιλάμε και να συνδεόμαστε με τους άλλους, φέρνουμε στο φως το συναίσθημα της ντροπής και βοηθάμε κι άλλους ντροπαλούς ανθρώπους που δυσκολεύονται.

Αντί να βλέπουμε την ντροπαλότητα σαν εμπόδιο ή φυλακή, δεν είναι καλύτερα να τη βλέπουμε σαν μια μυστική πόρτα;

Μπορείς να την ανοίξεις απαλά

Δεν είναι ανάγκη να γκρεμίσουμε την πόρτα με βαριοπούλα ή να ορμήσουμε μέσα. Μπορούμε να την ανοίξουμε σταδιακά, μια χαραμάδα, λίγο λίγο τη φορά, και μετά να μπούμε προσεκτικά και να αφήσουμε τη δύναμή μας να φανεί όταν θα είμαστε έτοιμοι.

Σπουδαία πράγματα σε περιμένουν στην άλλη πλευρά της πόρτας.

Η αρχή είναι η πιο δύσκολη. Ξέρω πόσο όμορφα είναι κάτω από αυτή την κουβέρτα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι όταν μένεις συνεχώς εκεί, χάνεις πράγματα. Ξεκίνα από τα εύκολα: δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό, απάντησε σε εκείνη την πρόσκληση, μπες στην ομάδα ή συστήσου σε κάποιον που δεν γνωρίζεις. Δεν έχει σημασία πόσο μικρό θα είναι το πρώτο βήμα – απλώς καν’ το!

Ντροπαλοί και Δυνατοί

Ντροπαλοί και δυνατοί
Ηλικίες 8+

Πλούσιο σε πληροφορίες, πρακτικές συμβουλές και ειδικές μεγάλες αποστολές, αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά να κάνουν τα απαραίτητα μικρά βήματα για να αποδεχτούν την ντροπαλότητά τους, να δουλέψουν μαζί της και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση χωρίς να αλλάξουν αυτό που είναι.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *