3 παιδικά βιβλία για τον υπέροχο πλανήτη μας

Πώς να ξεναγήσεις ένα παιδί σε όλη την ομορφιά του πλανήτη μας;

Πώς να του εξηγήσεις πως πέρα από τη γειτονιά και την πόλη, ένα σωρό θαυμαστά πράγματα συμβαίνουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας;

Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι τα βιβλία. Και εμείς επιλέξαμε τρία βιβλία με υπέροχη εικονογράφηση, τα οποία αποτελούν ένα «τουριστικό οδηγό» για τους μικρούς μας φίλους. Μέσα από αυτά θα περιπλανηθούν, θα γνωρίσουν, θα αποκτήσουν ενσυναίσθηση για τα υπόλοιπα πλάσματα, θα αναρωτηθούν και θα τα κλείσουν έχοντας μια καλύτερη εικόνα για τον κόσμο μας.

Αν ερχόσουν στη Γη

Όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη. Ένας πλανήτης που έχει διαφορετικό κλίμα, έχει χιονισμένα βουνά και ερήμους, έχει θάλασσα και ξηρά. Ένας πλανήτης στον οποίο δεν ζουν μόνο άνθρωποι, αλλά και πολλά πλάσματα που κατοικούν στον βυθό της θάλασσας ή στην ξηρά. Μερικά κολυμπούν ή περπατάνε ενώ άλλα πετάνε ψηλά στον ουρανό!

Αν ερχόσουν στη Γη

Και είμαστε και όλοι εμείς οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη. Τόσο ίδιοι, μα και τόσο διαφορετικοί. Άλλοι ζουν σε μεγάλες ή μικρότερες πόλεις, σε χωριά, σε διαφορετικές οικογένειες και διαφορετικά σπίτια. Μπορεί να έχουμε το ίδιο σώμα αλλά το κάθε ένα είναι διαφορετικό. Κάνουμε διάφορες σκέψεις στο κεφάλι μας, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να δει αλλά μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου μας μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματά μας. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και οι μεγάλοι έχουν διάφορες ασχολίες ώστε να λειτουργεί ο κόσμος μας. Έχουμε ανάγκη το φαγητό και το νερό για να ζήσουμε και μερικοί άνθρωποι έχουν λιγότερο φαγητό από άλλους.

Σε αυτό το γράμμα που έχει ως αποδέκτη έναν εξωγήινο, ο Κουίν εξηγεί πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν ακούνε και μιλάνε με τα χέρια και το πρόσωπό τους κι άλλοι που δεν μπορούν να δουν και διαβάζουν με τα χέρια τους.

Αν ερχόσουν στη Γη

Του λέει πως στη Γη έχουμε τόσα πολλά πράγματα, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Και μερικά που είναι αόρατα! Του εξηγεί ακόμη, πως οι άνθρωποι μερικές φορές κάνουν κακό ο ένας στον άλλον, τονίζοντάς του πόσο καλύτερα είναι όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Όταν βοηθάμε τον διπλανό μας, τα μωρά, τα παιδιά, τους γέρους.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε πού βρισκόμασταν προτού γεννηθούμε ή πού πηγαίνουμε όταν θα πεθάνουμε. Αυτή τη στιγμή όμως, ζούμε εδώ όλοι μαζί σ’αυτό τον θαυμαστό πλανήτη. Είναι ο μόνος που έχουμε, οπότε θα πρέπει να τον φροντίζουμε. Και ο ένας τον άλλον.

Το «Αν ερχόσουν στη Γη» της Sophie Blackall είναι ένα από τα πιο τρυφερά παιδικά βιβλία για τη Γη!

Αν ερχόσουν στη Γη
Ηλικίες 5+

24 ώρες στον κόσμο – Μια φανταστική πτήση στον υπέροχο πλανήτη μας

Αυτή η ιστορία αρχίζει και τελειώνει τα μεσάνυχτα. Και μέσα σε 24 ώρες εξερευνούμε τα πιο υπέροχα σημεία του πλανήτη μας. Περνάμε μέσα από κοιλάδες όπου συναντάμε τους θηλυκούς ελέφαντες, μπαίνουμε σε ζεστά γαλάζια νερά και παρατηρούμε τους φαλαινοκαρχαρίες, φτάνουμε ως την Ανταρκτική μαζί με τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους.

Σε αυτήν την 24ωρη πτήση μας περνάμε πάνω από ένα σωρό θαυμάσια πράγματα και γνωρίζουμε ένα σωρό θαυμάσια πλάσματα.

Σκεφτείτε όλα τα θαύματα που είδαμε και τα εκατομμύρια άλλα που δεν είδαμε, όμως συμβαίνουν κάθε στιγμή, κάθε μέρα. Εγώ τα νιώθω… Είναι εκεί έξω, βρίσκονται παντού. Εσείς;

Είναι κομμάτι του εαυτού μας και κάθε ανάσας που παίρνουμε. Ο κόσμος μας είναι εύθραυστος και απειλείται – αλλά είναι ακόμη υπέροχος. Και το τελευταίο χτύπημα, μεσάνυχτα, σήμανε δυνατά και καθαρά.

Είναι το ξεκίνημα μιας καινούργιας ημέρας, μιας ημέρας που θα μιλήσω γι’ αυτά τα θαύματα, θα βροντοφωνάξω.

Ένα μαγευτικό ταξίδι στη Γη, μια φανταστική ιστορία που εμπνέει τα παιδιά να αναλάβουν δράση, να υπερασπιστούν και να γιορτάσουν τον πλανήτη.

Ηλικίες 6+

Νυχτερινός ουρανός

Ποιες ιστορίες, ποια μυστήρια και ποια μυστικά κρύβουν τα αστέρια;

Στο διάβα των αιώνων, από τους αρχαίους Αιγύπτιους που έχτιζαν τις πυραμίδες έως τους πρώτους ναυτικούς της Πολυνησίας που διέσχιζαν τον Ειρηνικό Ωκεανό και τους αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα, ο νυχτερινός ουρανός έχει υπάρξει οδηγός και πηγή έμπνευσης σε όλο τον κόσμο.

Θα μάθουμε λοιπόν, για τους αστερισμούς και τους γαλαξίες, για την ιστορία της Καλαχάρι, για τους επιστήμονες που μελέτησαν τον νυχτερινό ουρανό στην αρχαία Ελλάδα ενώ θα ταξιδέψουμε και μέχρι την αρχαία Κίνα. Και τελικά, το ταξίδι μας αυτό θα μας οδηγήσει στη σύγχρονη Αστρονομία!

Πάνω από τα εκατομμύρια φώτα των πόλεων, τα άστρα συνεχίζουν να ακτινοβολούν. Νέα άστρα γεννιούνται συνεχώς και φεγγάρια περιστρέφονται γύρω από μακρινούς πλανήτες. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και σκόνη από το διάστημα πέφτει στην ατμόσφαιρα σαν χιλιάδες πυγολαμπίδες.

Τώρα είναι η σειρά σας να κοιτάξετε τον ουρανό και να ανακαλύψετε τα μυστήρια που κρύβει.

Ηλικίες 6+

Υ.Γ. Στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και αυτά τα βιβλία αποτελούν μεταξύ άλλων και ένα κάλεσμα για δράση ώστε να σώσουμε όλη την ομορφιά που υπάρχει ακόμη εκεί έξω.

Διαβάστε επίσης: Ας κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο: 9 παιδικά βιβλία για το περιβάλλον!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *