5 βιβλία βασισμένα σε αληθινές ιστορίες

Διαβάζουμε ιστορίες και βυθιζόμαστε σε αυτές. Μας απορροφούν οι περιγραφές, η πλοκή, η εξέλιξη των ηρώων, τους οποίους νιώθουμε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. 

Ορισμένες από αυτές τις ιστορίες, είναι βγαλμένες από τη ζωή. Αληθινές ιστορίες του ίδιου του συγγραφέα που θέλησε να πει την αλήθεια του ή πραγματικές ιστορίες τρίτων προσώπων, με τις οποίες πολλοί ταυτίζονται. Ιστορίες που δεν συνέβησαν απλώς στη φαντασία του συγγραφέα και αποφάσισε να τις περάσει στο χαρτί, αλλά που έχουν συμβεί και μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη ζωή, ίσως διαφορετική από τη δική μας. Με τα σπουδαία μηνύματα, με την ταύτιση, με την αλήθεια.

Κι αυτά τα βιβλία ποτέ δεν μας απογοητεύουν.

5 βιβλία βασισμένα σε αληθινές ιστορίες

Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο, Πασχαλία Τραυλού

Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο

Μετά τη συγκλονιστική «Γιατρίνα», η Πασχαλία Τραυλού επέστρεψε με μια ακόμη καθηλωτική αληθινή ιστορία. Στο Σαντέ και λικέρ τριαντάφυλλο, η Πασχαλία εξιστορείται μια αληθινή ιστορία πάλης σε μια πατριαρχική γεμάτη προκαταλήψεις και στερεότυπα κοινωνία.

Η Ζαχαρώ ήταν ένα κορίτσι με έντονη προσωπικότητα, πνεύμα ατίθασο για την φαλλοκρατική κοινωνία του Γκουλέμα Ρέκα, του χωριού στους πρόποδες του Βερμίου. Πώς είναι για ένα κορίτσι να μεγαλώνει το ’33, ειδικά σε μια τόσο κλειστή κοινωνία; Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα και η μοίρα τους ήταν προδιαγεγραμμένη από κάποιον άλλο.

Η Πασχαλία μας συστήνει τη Ζαχαρώ με τους χίλιους εαυτούς της. Τη Ζαχαρώ με τα κόκκινα, που βγήκε αφύλαχτη στη ζωή και την κατασπαράξανε λύκοι και κυνηγοί. Την Τρελοζαχαρώ, που τίναξε στον αέρα τη ζωή της σαν τη στάχτη του Σαντέ της για έναν έρωτα. Τη Ζαχαρώ την κόρη, που πικραινόταν όταν ξέχασε η μητέρα της το όνομά της. Τη Ζαχαρώ τη μάνα, που μύριζε το ζιπουνάκι της κόρης της για να μπορεί να αντέχει την απουσία της. Τη Ζαχαρώ τη δανεική σ’ όποιον άντρα τής έδινε το αντίτιμο του κορμιού της. Τη Ζαχαρώ την τρομαγμένη κάθε φορά που κατέβαινε η πετούγια της κάμαράς της στο μισοσκόταδο.

Τη Ζαχαρώ τη γυναίκα, εντέλει, που έκανε όνειρα αιρετικά για το φύλο της και κατάφερε να γίνει πεταλούδα, έστω και με φτερούγες τσακισμένες, σε έναν κόσμο που οι γυναίκες ήτανε καταδικασμένες να μείνουν για πάντα κάμπιες…

Ακάκιε, Κώστας Κρομμύδας

Ακάκιε

Στο βιβλίο «Ακάκιε» ο Κώστας Κρομμύδας γράφει για την ιστορία του σπουδαίου Λευτέρη Μαντζίκα. Ένας σπουδαίος άνθρωπος της Ηπείρου, ένας ευεργέτης που όχι μόνο δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του, αλλά τον βοήθησε με κάθε τρόπο. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1917 στη Λιγοψά του σημερινού Δήμου Ζίτσας, στα Γιάννενα. Η διαδρομή Γιάννενα-Αθήνα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Ένας πόλεμος, θα τον δοκιμάσει.

Μέσα στην πείνα και την εξαθλίωση της Ελλάδας, ο Λευτέρης θα αγωνιστεί για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Και θα τα καταφέρει.

Ο Λευτέρης Μαντζίκας ανέβηκε από ανηφόρες, κολύμπησε σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, βρέθηκε στο χείλους του γκρεμού πολλές φορές, αλλά τα κατάφερε. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αγοράζοντας μια μικρή βιοτεχνία ζυμαρικών. Και μερικά χρόνια αργότερα, το 1953 δημιουργείται στην Πάτρα η πρώτη εταιρεία ζυμαρικών με καθαρά ευρωπαϊκά πρότυπα και η άνοδος δεν αργεί να έρθει. Γρήγορα οι καινοτομίες διαδέχθηκαν η μια την άλλη και ο Λευτέρης έδωσε ζωή στον τόπο, εργασία στην τοπική κοινωνία ενώ έμελλε να αλλάξει ριζικά και να ανθίσει την τότε βιομηχανία.

Ωστόσο, το πιο σπουδαίο που κατάφερε, ήταν να παραμείνει άνθρωπος. Προσέφερε αμύθητα ποσά σε οργανισμούς, ιδρύματα, νοσοκομεία, εκκλησιαστικούς ναούς και στην κοινότητα της Λιγοψάς, χρηματοδοτώντας πολλά έργα αλλά προσφέροντας οικονομική βοήθεια ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο αμέτρητους ανθρώπους που συνάντησε στη ζωή του.

Μια ιστορία που αξίζει να μάθεις και που θα σε συγκινήσει βαθιά.

Τα όμορφα τοπία της Κόλασης, Αλκυόνη Παπαδάκη

Ακόμα και στα βάθη της κόλασης υπάρχουν πάντα όμορφα τοπία, που μπορείς, αν θέλεις, να τα ανακαλύψεις και ν’ αφήσεις την ψυχή σου ελεύθερη να ξαποστάσει. Ακόμα και στην άκρη του γκρεμού όταν βρεθείς, μπορείς να πιαστείς από ένα κυκλάμινο και να σωθείς. Φτάνει να στρέψεις το βλέμμα σου και να το δεις. Ακόμα κι όταν σε χτυπούν τα άγρια κύματα και γύρω σου είναι τα σκυλόψαρα, έτοιμα να σε καταπιούν, πάντα υπάρχει δίπλα σου ένα κοχύλι που μέσα του κρύβεται ο Θεός. Σφίξε το στη χούφτα σου και θα σε οδηγήσει στην ακτή που ονειρεύεσαι.

Ακόμα κι όταν το δέντρο της ζωής σου το ’χει ρημάξει ο βοριάς, κοίτα γύρω σου τα πουλιά που τραγουδούν στα ξεγυμνωμένα δέντρα. Είναι η ζωή που προσπαθεί να σε μαγέψει με το τραγούδι της. Άκουσέ το.

Πολυγραφότατη, ευρηματική, ταλαντούχα, η Αλκυόνη Παπαδάκη μοιράζεται ιστορίες που έχουν συμβεί στο διπλανό ή στο δικό σου σπίτι και με τη δύναμη της πένας της αγγίζει την ψυχή μας.

Άλλες γυναίκες φοράνε τα φουστάνια σου, Λάκης Λαζόπουλος

λάκης λαζόπουλος βιβλίο

Ο Λάκης Λαζόπουλος μας συστήνεται από την αρχή. Μας αποκαλύπτει την προσωπική του ιστορία με την Τασούλα, έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά. Γίνεται διάφανος, λέει την αλήθεια του όσο σκληρή κι αν είναι, ωμή και γυμνή από φτιασίδια. Με τα χέρια του σκάβει στην ψυχή του για όλα όσα δεν είπε και κανείς δεν έμαθε.

Μια αφήγηση στην οποία η φωνή του αντηχεί σε κάθε γραμμή. Μια ιστορία που δίνει το σκληρότερο μάθημα ζωής. Η στιγμή που όλοι φοβόμαστε.

Πώς θα είναι αυτή η στιγμή; σκέφτηκα. Άναψε πράσινο, σκούπισα τα δάκρυα βιαστικά, όπως συνήθιζα να κάνω τον τελευταίο πολύ καιρό, και έβαλα το χαμόγελο επάνω μου, σαν ξένο ρούχο. Καιρός πολύς που ένιωθα ότι είμαι κάτι σαν άγαλμα, που επειδή οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να με βλέπουν χαμογελαστό, δεν θα έπρεπε εγώ σε καμία περίπτωση να πειράξω τη σχεδόν μαρμάρινη όψη μου, χαραγμένη από μια άλλη συναισθηματική μου πλευρά. Τα δάκρυα δεν υπάκουσαν παρ’ όλα αυτά και έκαναν μια ανθρώπινη βόλτα στο πρόσωπό μου, με χίλιες δυο προφυλάξεις, ώστε να μη με δουν από τα διπλανά αυτοκίνητα.

Μια συγκλονιστική ιστορία, η οποία μας άγγιξε βαθιά και που καιρό πια μετά την ανάγνωση του βιβλίου, νιώθουμε το ίδιο τσίμπημα.

Φιορ ντ” Αμόρε, Γιώτα Γουβέλη

Η Γιώτα Γουβέλη επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα για την πραγματική ζωή μιας γυναίκας, σε μια κρυφή έως τώρα πτυχή της νεότερης ιστορίας.

Ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1871, ο νεαρός βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος Α΄ καταφθάνει κρυφά από την Αθήνα στην Κοπεγχάγη, όπου η μικρή του αδελφή, η δεκαεφτάχρονη πριγκίπισσα Τάρα, έχει προκαλέσει ένα αδιανόητο σκάνδαλο. Η νεοσύστατη βασιλική δυναστεία απειλείται με καταστροφή. Το τρομερό μυστικό πρέπει πάση θυσία να περιοριστεί μέσα στους τοίχους του παλατιού και ο νεαρός βασιλιάς παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, παραμερίζοντας αισθήματα και δισταγμούς. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Μπορεί κανείς να ξεγελάσει τη μοίρα, αλυσοδένοντας μια καρδιά που διεκδικεί την αγάπη;

Οι τύχες των ηρώων μπερδεύονται δραματικά, παρασύροντάς τους στην αρχοντική Ζάκυνθο του 19ου αιώνα, στα καντούνια της που αντηχούν τους νυχτερινούς στεναγμούς της καντάδας, στα περιβόλια της που μοσχοβολούν γιούλια κι ολάνθιστα φιορ ντ’ αμόρε. Σε μια κοινωνία με σινικά τείχη ανάμεσα σε αριστοκράτες και ποπολάρους, ο σιορ Παυλάκης, ο κόντε Μάρκος, η Γκιοβάννα, η Μαρία παραβιάζουν τις διαχωριστικές γραμμές, ματώνουν και ελπίζουν, ενώ γύρω τους οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις σηματοδοτούν τη νέα εποχή και την αφύπνιση της γυναικείας συνείδησης.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *