Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του

Γράφει η Ευγενία Στεφανάκη, Λογοθεραπεύτρια
SLP, OM, PROMPT BRIDGING TRAINED
Ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του κέντρου All for Speech

Η θετική εκπαίδευση και η καλλιέργεια θετικού τρόπου σκέψης είναι θεμελιώδες αρχές για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να προχωρήσουν περισσότερο στο ταξίδι τους προς ένα επιτυχημένο μέλλον.

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ελέγχουν τα συναισθήματά τους; Πώς θα μπορούσατε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας να αποφεύγει τις αρνητικές συμπεριφορές και να χρησιμοποιεί θετικές;

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχίατρο Steve Peters, όλα αυτά είναι απολύτως εφικτά – είναι απλώς θέμα διαχείρισης του “χιμπατζή” σας. Η προσέγγισή του, «η διαχείριση του μυαλού», είναι να απλοποιήσει τη νευροεπιστήμη του εγκεφάλου σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο. Συγκεκριμένα, αναλύει ότι οι εγκέφαλοί μας ελέγχονται από: τον υπολογιστή που αποθηκεύει πληροφορίες και εμπειρίες, τον άνθρωπο που είναι το λογικό μέρος και το χιμπατζή που είναι η εξελικτική μας απόλυση, το παράλογο, το εξαντλητικό μέρος του εαυτού σας που οδηγεί σε συμπεράσματα, πυροδοτεί υπερβολικές αντιδράσεις και γενικά παίζει με τη συναισθηματική σας ισορροπία.

Μάθετε πώς να εκπαιδεύετε τον χιμπατζή σας και η υγεία σας, η ευτυχία και η επιτυχία θα βελτιωθούν. Αλλά πώς λειτουργεί αυτό το μοντέλο με παιδιά; Πώς μπορούν τα παιδιά να εκπαιδεύσουν τον χιμπατζή τους και να σχηματίσουν χρήσιμες συνήθειες;

Τα βιβλία “Οι σιωπηλοί Οδηγοί” και ο “Κρυφός μου Χιμπατζής”, στοχεύουν να δώσουν τις απαντήσεις.

“Οι σιωπηλοί Οδηγοί” είναι το εγχειρίδιο για εσάς που θα καταλάβετε τους χαρακτήρες του εγκεφάλου και πώς συγκρίνονται οι λειτουργίες του αναπτυσσόμενου νου ενός παιδιού με εκείνες ενός ενήλικα προτού συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δέκα χρήσιμες συνήθειες που μπορούν να αποκτηθούν εάν αλλάξουμε μόνο τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον χιμπατζή μας.

Το βιβλίο είναι γεμάτο πρακτικά παραδείγματα. Ο συγγραφέας σας δίνει ιδέες και προτάσεις που θα σας ενθαρρύνουν να αναπτύξετε νέες συνήθειες ή να αντικαταστήσετε αυτές που δεν είναι χρήσιμες. Σημεία που ξεχώρισα, τα οποία αναλύονται εκτενέστερα στο βιβλίο από τον συγγραφέα:
● Είστε το πρότυπο που θέλετε να είστε;
● Ένας καλός τρόπος να διδάξεις σε ένα παιδί μια καλή συνήθεια είναι να την επιδείξεις ο ίδιος ως πρότυπο.
● Σκεφτείτε τις δικές σας πράξεις όταν αλληλεπιδράτε με ένα παιδί. Είστε συνεπείς με τις δικές σας αντιδράσεις; Προάγετε την καλύτερη αντίδραση εκ μέρους του παιδιού;
● Ένα παιδί μπορεί να μην είναι ικανό να κάνει κάτι που μοιάζει τόσο απλό, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, επειδή δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά.
● Ο τρόπος που ανταμείβετε ένα παιδί μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη ζωή.
● Μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να μάθει για τον νου του και πώς να τον διαχειρίζεται, και μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξή του.

Ο “Κρυφός μου Χιμπατζής” είναι το εγχειρίδιο για τα παιδιά με σκίτσα, ασκήσεις και δραστηριότητες. Γράφτηκε σε στυλ κόμικς, χρησιμοποιεί πολύ φιλική προς τα παιδιά γλώσσα και έχει σχεδιαστεί σαφώς για να χρησιμοποιείται με την πάροδο του χρόνου. Το μοντέλο του εγκεφάλου έχει απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο – ο υπολογιστής έχει φύγει και τώρα μας παρουσιάζονται δύο μόνο χαρακτήρες: ο άνθρωπος και ο χιμπατζής. Για τα παιδιά, ο χιμπατζής είναι το μέρος του εγκεφάλου τους που μπορεί να είναι γελαστός, γκρινιάρης, ανήσυχος, παιχνιδιάρης.

Το βιβλίο περιέχει φύλλα εργασίας, καθώς περιλαμβάνει χώρο για την ανταπόκριση στα μηνύματα, για παράδειγμα αναφέροντας πώς θέλετε να αισθάνεστε και να συμπεριφέρεστε και πώς δεν θέλετε. Ενθαρρύνει το παιδί να ονομάσει το χιμπατζή του και του δίνει πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, όπως ένας οδηγός τριών βημάτων για το πως να μάθει να δέχεται το όχι.

Τα παιδιά σας θα λατρέψουν τον “χιμπατζή” τους ή όποιο άλλο όνομα του δώσουν και μέσω αυτού θα μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε εδώ 5 βιβλία που μας βοηθήσαν στον ρόλο μας ως γονείς!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *