Η γεωγραφία είναι της μόδας και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό!

Μπορεί να ήταν ένα από τα πιο μισητά μαθήματα στο σχολείο (για κάποιους), αλλά συνάμα είναι κι ένα από τα πιο σημαντικά και συναρπαστικά. Αν σήκωσες το φρύδι σου στο «συναρπαστικά», παρακαλούμε, συνέχισε να διαβάζεις. 

Η γεωγραφία είναι της μόδας στο ελληνικό Facebook και χαιρόμαστε πολύ για αυτό. Είμαστε γεωγραφόπουλα, διαρκώς διαβάζουμε, ακούμε, μαθαίνουμε για χώρες, κράτη, άγνωστους κόσμους. Και όλο αυτό το «κύμα» γνώσεων έχει προέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό από μια Σελίδα, που έχει φτιαχτεί με μεράκι, έχει χιούμορ και σου προσφέρει γνώσεις με τον πιο υπέροχο τρόπο.

Ασφαλώς μιλάμε για τη σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ» και αν δεν την ακολουθείς ακόμα, σου εγγυόμαστε ότι θα σου κάνει καλή συντροφιά στο Lockdown και για πολύ καιρό ακόμα. Είναι μια σελίδα που μεταδίδει γνώση με τρόπο που είναι αδύνατο να προσπεράσεις και είναι αδύνατο να ξεχάσεις. Μέσα από αυτή τη σελίδα μάθαμε πού ζούνε οι πιγκουίνοι και δείξαμε στα παιδιά μας τη Νέα Γουινέα, διασχίσαμε τον Ειρηνικό Ωκεανό (που είναι Ωκεανάρα, όχι απλός ωκεανούλης) και μάθαμε για το μοναδικό αλφάβητο της Αιθιοπίας.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε μια ανάρτηση για να καταλάβεις γιατί αυτή η σελίδα είναι ό,τι πιο κουλ!

γεωγραφία είναι πολύ κουλ

 

Αλήθεια, όμως, γιατί η γεωγραφία είναι τόσο σημαντική;

Μια απλή και γρήγορη απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: Γιατί μας κάνει να αντιληφθούμε ποιος είναι ο κόσμος πάνω στον οποίο ζούμε και ποιες είναι οι πραγματικές του διαστάσεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στη μερκατορική προβολή των χαρτών και στο πόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η Νικαράγουα (που, είναι η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και, παρεμπιπτόντως, έχει την ίδια έκταση με την Ελλάδα).

Πολύ περισσότερο, μαθαίνοντας γεωγραφία είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πώς οι λίμνες, τα νησιά, τα βουνά και τα λαγκάδια έχουν επηρεάσει το ποιοι πραγματικά είμαστε: Γιατί η τοποθεσία μιας χώρας, οι πόροι που διαθέτει και τα φυσικά της σύνορα επιδρούν στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην πολιτική και τελικά στην Ιστορία της.

Μπορείς να μάθεις για τη γεωγραφία από διάφορες πηγές και μια από αυτές είναι τα βιβλία! 

Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το καμάρι μας. Από τα πιο σημαντικά βιβλία γεωπολιτικής είναι το «Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας» του Tim Marshall. Στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σ’ έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία.

Ο Tim Marshall, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στις διεθνείς σχέσεις και έχει διατελέσει πολεμικός ανταποκριτής σε 30 χώρες, μας εξηγεί με τον πιο κατανοητό τρόπο το πώς γνωρίζοντας γεωγραφία, κατανοώντας τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα μόνο τότε μπορούμε να κατανοήσουμε και τις διεθνείς εξελίξεις έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Κόσμο.

Εξίσου σημαντικό και εξίσου καμάρι μας: Αν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη γεωγραφία… τότε ο Tim Marshall έχει δημιουργήσει και μια εικονογραφημένη έκδοση του βιβλίου. Τα παιδιά, με τη δική σας συμβολή, θα λατρέψουν τη γεωγραφία και την ιστορία, ενώ θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο και τους Homo Sapiens που τον κατοικούν.

ΥΓ: Αναρωτιέστε τι δείχνει ο χάρτης στην αρχή του άρθρου; Είναι ο κόσμος χωρισμένος ανάλογα με τον πληθυσμό! Κάθε μία από τις 4 χρωματισμένες περιοχές, έχει ίδιο πληθυσμό με τις υπόλοιπες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *