10 καλές αστυνομικές σειρές

Αργά ή γρήγορα θα κάνετε στον εαυτό σας την κρίσιμη ερώτηση: Και τώρα, τι σειρά να δω; Υπάρχουν εκατοντάδες αστυνομικές σειρές για να ξεκινήσετε, αλλά κάποια στιγμή θα αισθανθείτε ότι το μυαλό σας είναι άδειο ή μπερδεμένο από τις προτάσεις των φίλων και δεν μπορείτε να αποφασίσετε. 

Για αυτόν τον λόγο φτιάξαμε μια λίστα με 10 ξεχωριστές αστυνομικές σειρές. Κάποιες είναι διαχρονικές και αξεπέραστες, ενώ κάποιες είναι πιο πρόσφατες, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες. Δεν είναι φυσικά μια λίστα με τις 10 καλύτερες αστυνομικές σειρές όλων των εποχών. Είναι απλά μια λίστα με 10 καλές αστυνομικές σειρές σύμφωνα με τα δικά μας υποκειμενικά κριτήρια.

Αν έχετε προτείνει στους φίλους σας εδώ και καιρό κάποια από αυτές και οι φίλοι σας δεν την έχουν δει ακόμα, μπορείτε να τους δείξετε το άρθρο μας και να πείτε: Ορίστε, είδες που σου τα έλεγα τόσον καιρό; Και η Διόπτρα την προτείνει.

Πάμε να ξεκινήσουμε την αντίστροφη μέτρηση:

10. Broadchurch

Μια καθαρά βρετανική σειρά του καναλιού ITV που είχε διάρκεια τρεις σεζόν και διαδραματίζεται σε μια μικρή, φιλήσυχη παραλιακή πόλη. Ωραίο μυστήριο, εξαιρετική χημεία μεταξύ ενός αταίριαστου ζευγαριού σπουδαίων πρωταγωνιστών (David Tennant και Olivia Colman) και ωραία απόδοση της βρετανικής καθημερινότητας των ανθρώπων. Το είπαμε ότι είναι εντελώς βρετανικό το κλίμα, σωστά; Πιο βρετανικό, δεν πάει. Αν ψάχνετε να διαβάσετε κάτι αντίστοιχο βρετανικό θα προτείναμε συγγραφείς όπως η Mo Hayder, o MJ Arlidge, η Val McDermid.

Περισσότερα για τη βρετανική αυτή σειρά.

αστυνομική σειρά πρόταση

9. Υπόθεση Jacob

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του William Landay μεταφέρθηκε πολύ πρόσφατα στην τηλεόραση από το Apple TV. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, φαίνεται ότι η σειρά υπολείπεται αρκετά σε σχέση με το βιβλίο (αν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση μεταξύ δύο διαφορετικών μέσων). Έχει ενδιαφέρον, όμως δεν λείπουν οι υπερβολές ενώ και η εξέλιξη της ιστορίας δεν γίνεται με τόση μαεστρία όσο στο έργο του Landay.

Για να μην σας αφήσουμε παραπονεμένους, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο #9 μια ακόμα αρκετά αξιόλογη δικαστική σειρά του Netflix, το ιταλικό «Η δίκη» (Il Processo). Ούτε από εκεί λείπουν οι υπερβολές, αλλά πάντα έχει ενδιαφέρον το να ανακαλύπτουμε πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αν σας αρέσει η Δίκη, τότε σίγουρα αξίζει να αναζητήσετε και τα βιβλία του Ντονάτο Καρρίζι, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.

Περισσότερα για την τηλεοπτική σειρά Υπόθεση Jacob.

Περισσότερα για την τηλεοπτική σειρά Η Δίκη.

Περισσότερα για το βιβλίο Υπόθεση Jacob.

δικαστική σειρά πρόταση

προταση αστυνομική σειρά

8. The People v. O. J. Simpson

Δικαστικό δράμα που καταγράφει την πραγματική ιστορία της δίκης του OJ Simpson. Ίσως είναι μια υπόθεση που αμυδρά θυμάστε από τις ειδήσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έχει να κάνει με έναν από τους πιο διάσημους αστέρες του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη διπλή δολοφονία της γυναίκας του και ενός φίλου της. Η δίκη έχει χαρακτηριστεί ως η δίκη που προβλήθηκε στα ΜΜΕ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία και η χορταστική σειρά δέκα επεισοδίων του Netflix κάνει μια άκρως συναρπαστική αναπαράσταση των γεγονότων. Εξαιρετικό καστ ηθοποιών, μεγάλη παραγωγή και ωραία φιλοσοφική ματιά στον ρόλο της κοινής γνώμης πάνω στην απονομή δικαιοσύνης.

Περισσότερα για τη σειρά.

αστυνομικές σειρές προτάσεις

(Τιμητική αναφορά στην ίδια κατηγορία: Monzón.)

Σε περίπτωση που βρίσκεται ενδιαφέρον το θέμα της πραγματικής δίκης ενός αστέρα του αθλητισμού, μπορείτε να αναζητήσετε μία άλλη αξιόλογη σειρά του Netflix, το αργεντίνικο δικαστικό θρίλερ Monzón. Βασίζεται και αυτή σε αληθινά γεγονότα, που έχουν τρομακτικές ομοιότητες με την υπόθεση του OJ Simpson. Ο Carlos Monzón ήταν αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας και το 1988 κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του, γεγονός που δημιούργησε θύελλα στην κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί πέρα από το τρέχον δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης βλέπουμε και πολλά κοινωνικά στοιχεία για την Αργεντινή των περασμένων δεκαετιών. 

Περισσότερα για τη σειρά.

αστυνομικές σειρές προτάσεις

7. The mire – Ο βάλτος

Πολωνική μίνι σειρά πέντε επεισοδίων, και πάλι στο Netflix. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και ενώ το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας παρακμάζει, σε μια μικρή πόλη μια διπλή δολοφονία φαίνεται να εξιχνιάζεται βιαστικά από τις αρχές. Ένας νεαρός, και κάπως αιθεροβάμων, δημοσιογράφος αποφασίζει να κάνει δική του έρευνα, παρά τις συμβουλές για το αντίθετο από τον πολύπειρο συνάδελφο και μέντορά του. Καλή αναπαράσταση εποχής, ωραία ατμόσφαιρα, έξυπνη πλοκή και αρκετές απρόσμενες εξελίξεις. Το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο παίζει σημαντικό ρόλο στο σενάριο, ενώ παρά τη μικρή διάρκεια της σειράς προλαβαίνουν να σκιαγραφηθούν σε βάθος και οι σημαντικοί χαρακτήρες.

Περισσότερα για τη σειρά. 

αστυνομικές σειρές προτάσεις
6. The night of

Δικαστικό θρίλερ οχτώ επεισοδίων του HBO που συνδυάζει ρεαλιστικό μυστήριο, πολυεπίπεδους χαρακτήρες, έξυπνη αφήγηση και μια σατανική αστυνομική πλοκή. Σε μια Αμερική όπου το δικαστικό σύστημα είναι στα όρια κάφκικου μυθιστορήματος, ένας άριστος φοιτητής και γενικά υπόδειγμα νομοταγούς πολίτη, βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ξαφνικά είναι κατηγορούμενος για έναν βίαιο φόνο και για τις διωκτικές αρχές μοιάζει μια εξίσωση που λύνεται πολύ εύκολα: όλα τα στοιχεία δείχνουν προς το μέρος του. Ο θεατής γνωρίζει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά όσο περισσότερο η υπόθεση προχωράει συνειδητοποιεί ότι ούτε εκείνος γνωρίζει όλη την αλήθεια.

Υποσχόμαστε, αυτό είναι το τελευταίο δικαστικό θρίλερ της λίστας. Από εδώ και πέρα έχει μόνο καθαρόαιμα αστυνομικά.

Περισσότερα για τη σειρά.

αστυνομική σειρά πρόταση

5. True Detective

Η πρώτη σεζόν της σειράς αποδείχθηκε μια από τις πιο πετυχημένες παραγωγές στην ιστορία του HBO και ξάφνιασε το κοινό το 2014. Θεωρείται πλέον κλασική και κατάφερε να μαγνητίσει τους θεατές με την υποβλητική ατμόσφαιρά της, που κινούνταν στα όρια του διαβολικού. Η αρχετυπική σύγκρουση των δύο πρωταγωνιστών απελευθέρωνε τεράστια ποσά ενέργειας, προκαλώντας τον θεατή όχι μόνο να αναζητήσει τον δολοφόνο, αλλά και να αναζητήσει αλήθειες μέσα του. Αν ψάχνετε ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος της ατμόσφαιρας του True Detective, τόσο συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Τελευταίο Αίνιγμα.

Αν και αποφασίσαμε να περιορίσουμε τη λίστα μας μόνο σε σειρές, κάνουμε μια εξαίρεση να αναφέρουμε και μια πολύ καλή ισπανική ταινία επίσης του 2014 το «La isla mínima», η οποία πιστεύουμε θα σας αρέσει εξίσου και ταιριάζει πολύ με το κλίμα του True Detective.

Περισσότερα για το True Detective.

Περισσότερα για το Τελευταίο Αίνιγμα.

Περισσότερα για το La Isla Minima.

astynomiki seira protasi

προτάσεις αστυνομικές σειρές

4. Bron/Broen – H Γέφυρα

Εξαιρετική σκανδιναβική σειρά με πολυσύνθετα σενάρια (κράτησε τέσσερις σεζόν) που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία μέσω του BBC, αλλά και σε πολλές ακόμα χώρες. Κλέβει την παράσταση η ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών του Μάλμε η Saga Norén, ένας ασυνήθιστος χαρακτήρας με σύνδρομο Άσπεργκερ. Όλα ξεκινούν όταν υπό παράξενες συνθήκες ένα πτώμα ανακαλύπτεται στη μεγάλη γέφυρα Έρεσουντ που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία. Όπως και διάφορες άλλες πετυχημένες σειρές που δεν είναι γυρισμένες στα αγγλικά, έγινε remake στις ΗΠΑ προσαρμοσμένο στα αμερικανικά δεδομένα (καλό είναι να το αποφύγετε).

Σημείωση: Σε παρόμοια μονοπάτια κινήθηκε η πρόσφατη σειρά του Netflix «Οι φόνοι της Βαλχάλα», η οποία όμως φαίνεται να υστερεί σε βάθος. Παρ” όλα αυτά μπορείτε να δείτε τα οχτώ επεισόδιά της, κυρίως για να απολαύσετε τα εντυπωσιακά τοπία της Ισλανδίας.

Περισσότερα για τη σειρά.

astinomiki seira

3. Babylon Berlin

Σε πολλές από τις σειρές που αναφέραμε δεν λείπουν οι κοινωνικο-πολιτικές αναφορές. Αλλά για να βυθιστούμε σε ένα πραγματικά ατμοσφαιρικό σύμπαν μέσα στο οποίο ζει και αναπνέει μια πολύ καίρια και ταραγμένη περίοδος της Ιστορίας, οφείλουμε να βάλουμε ψηλά στη λίστα μας το γερμανικό επίτευγμα Babylon Berlin. Βασισμένη στα έξοχα ιστορικά αστυνομικά μυθιστορήματα του Volker Kutscher, η σειρά ακολουθεί τα βήματα του επιθεωρητή της αστυνομίας Γκέρεον Ρατ στο ταραγμένη Βερολίνο, στην εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η τεράστια παραγωγή που μας μεταφέρει στον Μεσοπόλεμο είναι του γερμανικού καναλιού SKY 1, βρίσκεται ήδη στην τρίτη σεζόν και έχει ενταχθεί και στη συλλογή του Netflix σε ορισμένες χώρες.

Δείτε το trailer της σειρά.

Περισσότερα για το πρώτο βιβλίο του Kutscher με τίτλο «Το βρεγμένο ψάρι». 

αστυνομική σειρά Babylon Berlin

βρεγμένο ψάρι βιβλίο

2. The Wire 

(Σε ισοβαθμία με τον Bosch.)

Ίσως λάβουμε κάποια εξοργισμένα σχόλια για το ότι το The Wire δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας. Από πολλούς αυτή η old school αστυνομική σειρά αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο των αστυνομικών σειρών και δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε. Ξεκίνησε να προβάλλεται το 2002 και ακολούθησαν πέντε σεζόν που κατάφεραν όλες (πράγμα ασυνήθιστο) να διατηρηθούν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Είναι μια σειρά που καταφέρνει να συνδυάσει τον ρεαλισμό με απίστευτα συμπαγές σενάριο και άψογη αποτύπωση των κοινωνικών πλαισίων πάνω στα οποία βασίζοντας τα εκάστοτε εγκλήματα. Πολλοί από τους πρωταγωνιστές έκαναν μεγάλη καριέρα μετέπειτα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Αν το The Wire είναι ούτως ή άλλως ψηλά στη λίστα σας, τότε αξίζει να αναζητήσετε τα βιβλία του George Pelecanos (συμμετείχε στα σενάρια της σειράς και τα βιβλία του στα ελληνικά κυκλοφορούν από τον Πατάκη), αλλά και του πολυβραβευμένου μετρ Μάικλ Κόνελι. Κάτι που μας φέρνει στην ευχάριστη θέση, να εντάξουμε στη λίστα μας και την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά του Amazon, που βασίζεται στον ντετέκτιβ του Μάικλ Κόνελι, τον Bosch. Αν τα καθαρόαιμα αστυνομικά κυλάνε στο αίμα σας και αν το Λος Άντζελες είναι για εσάς το ιδανικό σκηνικό για νουάρ περιπλανήσεις, μην τη χάσετε.

Περισσότερα για τη σειρά The Wire. 

Περισσότερα για τη σειρά Bosch.

Περισσότερα για τα βιβλία του πολυβραβευμένου Κόνελι.

astynomikes seires protaseis

astynomikes seires

1. The Killing 

Κάνοντας ντεμπούτο το 2007 αυτή η ευφυέστατη δανέζικη σειρά κατάφερε μέσα σε 3 σεζόν να γράψει ιστορία και να γίνει επιτυχία σε όλον τον κόσμο, καθώς προβλήθηκε σε πάνω από 120 χώρες (και στην Ελλάδα από το Mega). Μεγάλο μέρος της επιτυχίας οφείλεται στο ότι το The Killing παρακολουθούσε όχι μόνο το έγκλημα και την προσπάθεια των αστυνομικών να βρουν τον δολοφόνο, αλλά επίσης έριχνε φως στο πώς οι γονείς υπομένουν τη διαδικασία, αλλά και το πώς οι πολιτικοί χειρίζονταν τα γεγονότα.

Πολλά χρόνια μετά, ο δημιουργός και σεναριογράφος της σειράς Soran Sveistrup έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο με ένα από τα πιο ηχηρά αστυνομικά της περσινής χρονιάς, τον Καστανάνθρωπο. Συμπεριλήφθηκε σε αμέτρητες λίστες με τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία του 2019 και αγαπήθηκες εξίσου από κοινό, βιβλιοπώλες και κριτικούς.

Περισσότερα για τη σειρά.

Περισσότερα για τον Καστανάνθρωπο.

βιβλίο the killing

αστυνομικό the killing

ΥΓ: Σίγουρα θα έχετε και δικές σας προτάσεις για καλές αστυνομικές σειρές; Αν θέλετε, μοιραστείτε τες στα σχόλια για να πάρουμε όλοι ιδέες!

One Comment

  1. Pingback: Τρία αστυνομικά βιβλία και τρεις σειρές στο Netflix για το Φθινόπωρο! – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *