10 Μαΐου… Μια υπενθύμιση αγάπης

Γράφει η Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων
Σ’ αγαπώ μέχρι το φεγγάρι και άλλο τόσο…. Κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη γιορτάζουμε την ανιδιοτελή αγάπη χωρίς όρια, την πιο τρυφερή σχέση της ζωής μας, τη σχέση που περνάει σαράντα κύματα, αλλά παραμένει η πιο σημαντική σταθερά μας. Στις 10 Μαΐου γιορτάζουμε τις μαμάδες μας!

Για κάποιους είναι απλώς μια μέρα σαν όλες τις άλλες, για πολλούς όμως η ημερομηνία λειτουργεί ως υπενθύμιση, ώστε να δείξουμε και να πούμε στους ανθρώπους που κρέμονται από μια μας λέξη, αυτή τη φράση που τους δίνει τη μεγαλύτερη δύναμη: Σ’ αγαπώ!

Στον καιρό της καραντίνας όμως, η γιορτή της μητέρας παίρνει άλλη διάσταση, γιατί βρίσκει τους περισσότερους ενήλικες μακριά από τους γονείς μας. Για τους πιο τυχερούς από εμάς είναι μια φωνή στο τηλέφωνο, μια ψηφιακή εικόνα στο skype ή μια δεσποσύνη σε κάποιο μπαλκόνι. Προστατευμένοι πίσω από ένα τζάμι ή μια οθόνη λαμβάνουν την αγάπη από τα εγγόνια και τα παιδιά τους. Αγάπη όμως που δεν έχει επαφή, δεν έχει άγγιγμα ή φιλί. Το σόι αγάπη μπορεί να είναι αυτή;

Και όμως η δύναμη της σκέψης μας, της συλλογικής μας έγνοιας, φωνάζει πιο δυνατά από ποτέ ότι είμαστε εδώ για εσάς, σας αγαπάμε, μας λείπετε, θέλουμε να είστε ασφαλείς και κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Θα περάσει όλο αυτό και θα αγκαλιαστούμε και πάλι…

Γιατί υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, οι άλλοι, οι πιο άτυχοι, που η λέξη μάνα είναι μια γλυκόπικρη ανάμνηση που δεν ξεπερνιέται ποτέ. Οι τελευταίοι μου γράφουν συχνά πόσο θα θέλανε να είχαν μια ακόμη ευκαιρία να πιουν έναν καφέ με τη μάνα τους, να μπορούν να της μιλήσουν έστω και από το τηλέφωνο, να την πάρουν μια αγκαλιά. Μετανιώνουν για όσα δεν είπαν ποτέ, όσα πήραν δεδομένα. Εκείνοι που θα έδιναν τα πάντα για να μιλήσουν μαζί της ξανά, για μια στιγμή, έστω και πίσω από το προστατευτικό τζάμι.

Για όλους αυτούς ας δώσουμε μια πιο ζεστή αγκαλιά στους γονείς μας όταν μπορέσουμε. Μέχρι τότε ας πούμε μια γλυκιά κουβέντα παραπάνω, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο περισσότερο και ας τους φτιάξουμε ένα πακετάκι αγάπης με γράμματα, βιβλία, γλυκά και ζωγραφιές για να τους στείλουμε. Αν και μακριά η δύναμη της αγάπης μας θα περάσει μέσα από το τζάμι και θα ζεστάνει τις καρδιές και τη μοναξιά τους. Ποτέ μην υποτιμήσετε τη δύναμη της αγάπης. Μπορεί να καταφέρει τα πάντα!

 

βιβλίο δώρο για μαμά

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *