7 βιβλία για να εντυπωσιάσεις τους συμπαίχτες σου στο Survivor

Στις μέρες μας, οι πιθανότητες να βρεθείς ναυαγός σε κάποιο απομονωμένο νησί του Αγίου Δομίνικου, έχουν αυξηθεί. Αρχικά σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα άρθρο για το «Αν έπρεπε να ζήσεις απομονωμένος σε 1 νησί για 1 χρόνο και μπορούσες να πάρεις μαζί σου μόνο 1 βιβλίο, ποιο θα ήταν αυτό;»  Όμως είναι πολύ σκληρή ερώτηση -σε κανέναν μας δεν θα έφτανε μόνο ένα βιβλίο. Έστω, λοιπόν, ότι ναυαγούσαμε σε ένα νησί, ποια βιβλία θα ταίριαζε θεματικά να έχουμε μαζί μας; 

robinson_crusoe_1719_1st_edition1- ΡΟΒΙΝΣΩΝΑΣ ΚΡΟΥΣΟΣ, του Ντάνιελ Ντεφόε 
Είναι η πρώτη και πιο προφανής επιλογή για να είστε στο κλίμα. Ο Ροβινσώνας Κρούσος εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1719. Είναι η φανταστική αυτοβιογραφία ενός ναυαγού που πέρασε 28 χρόνια σε ένα απομακρυσμένο τροπικό νησί, αντιμετωπίζοντας την πείνα, τις καιρικές συνθήκες και κανίβαλους πριν -SPOILER ALERT- διασωθεί. Από σύμπτωση το νησί του Ροβινσώνα ήταν σχετικά κοντά στον Άγιο Δομίνικο.

2- Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΝΗΣΟΣ, του Ιουλίου Βερν 
Μία ακόμα κλασική επιλογή που έχει γραφτεί το 1874 και στην οποία σίγουρα θα βρείτε αρκετά κόλπα που θα βοηθήσουν την επιβίωσή σας. Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου πέντε αιχμάλωτοι άντρες (και ένας σκύλος) δραπετεύουν με αερόστατο εν μέσω μιας φοβερής καταιγίδας. Μετά από τέσσερις ημέρες το αερόστατο πέφτει στη θάλασσα κοντά σε ένα άγνωστο και ακατοίκητο (;) νησί του Ειρηνικού. Κάπου εκεί το μυστήριο ξεκινάει.

51

3- Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΥΓΩΝ, του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ
Θεωρείται ένα από τα εκατό καλύτερα βρετανικά μυθιστορήματα όλων των εποχών και το πιο αντιπροσωπευτικό του νομπελίστα Γκόλντιγκ. Σύμφωνα με την υπόθεση, ένα αεροπλάνο πέφτει πάνω από ένα απομονωμένο νησί. Οι επιζώντες είναι μονάχα μια παρέα παιδιών που, αφού εκλέξουν πρώτα έναν αρχηγό, τον Ραλφ, θα προσπαθήσουν να οργανώσουν τη ζωή τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Θα το βρείτε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

4- ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ, του John Steinbeck
Φαινομενικά αταίριαστη επιλογή, αλλά έρχεται από την πιο θρυλική σειρά της τηλεόρασης με θέμα την επιβίωση σε ένα άγνωστο και αφιλόξενο νησί, το Lost. Ένας από τους πρωταγωνιστές, ο κυνικός και ύπουλος %ce%b17μερικές φορές James «Sawyer» Ford, διαβάζει βιβλία συνέχεια και σε ένα από τα επεισόδια αναφέρει ότι η συγκεκριμένη νουβέλα του νομπελίστα Steinbeck είναι το αγαπημένο του. Θα το βρείτε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

5- Η ΠΕΙΝΑ, του Κνουτ Χάμσουν
Πέρα από τους προφανείς λόγους, αξίζει να διαβάσετε αυτό το διαχρονικό νορβηγικό ψυχογράφημα που γράφτηκε το 1890. Στην Πείνα παρακολουθούμε τις προσπάθειες του ανώνυμου ήρωα που πασχίζει να επιβιώσει γράφοντας άρθρα για εφημερίδες, τα οποία θα του επιτρέψουν να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του –να φάει και να κοιμηθεί– με αξιοπρέπεια. Ένα είδος ασυλίας ψάχνει δηλαδή. Θα το βρείτε στις εκδόσεις Μεταίχμιο.

6- ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ, του Μαρσέλ Προυστ 
Αναμφίβολα, αν σκοπεύετε να περάσετε πολλούς μήνες απομονωμένοι, θα σας φανεί ελκυστική η ιδέα να έχετε μαζί σας το ογκώδες, επτάτομο έργο του Γάλλου στοχαστή, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και μπορεί να εντυπωσιάσει οποιονδήποτε συνομιλητή σας. Αν όμως είστε πιο πρακτικοί τύποι, σας έχουμε και μια εναλλακτική: Εγχειρίδιο Επιβίωσης SAS.

survivor-vivlio-77- Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ FERRARI ΤΟΥ. του Robin Sharma
Δεν είναι απλώς η δική μας επιλογή για την περίσταση και ένα από τα πιο πετυχημένα βιβλία της δεκαετίας, αλλά είναι κι ένα βιβλίο που αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες στο τηλεοπτικό Survivor. Ο Μοναχός είναι η ιστορία ενός μεγαλοδικηγόρου που παρατάει τη θορυβώδη και αγχωμένη ζωή του, προκειμένου να αναζητήσει τη γαλήνη και την εσωτερική ισορροπία. Σίγουρα θα σας βοηθήσει να περάσετε ακόμα και τις πιο δύσκολες δοκιμασίες.
Βρείτε το εδώ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *