Ηλεκτρονικά βιβλία: απαντήσεις σε όλες τις βασικές απορίες

Πολλοί βιβλιόφιλοι έχουμε θελήσει να διαβάσουμε ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή γιατί είναι πιο εύκολο, πιο φθηνό και πιο πρακτικό. Είμαστε εξοπλισμένοι με tablet, κινητό ή desktop (ή και τα τρία) και θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, κυριολεκτικά παντού!

Όταν όμως έρχεται η πολυπόθητη ώρα να ανοίξουμε το ψηφιακό βιβλίο και να βυθιστούμε στην απόλαυση που μόνο η ανάγνωση χαρίζει, βυθιζόμαστε στα προβλήματα! Η απογοήτευση είναι μεγάλη και τα παρατάμε αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε ποτέ ξανά τα παραδοσιακά μας βιβλία για χάρη του ηλεκτρονικού «διαβόλου». Τα πράγματα μπορούν να λυθούν απλά και να απολαμβάνουμε την ανάγνωση του ηλεκτρονικού βιβλίου εξίσου με ένα παραδοσιακό, αν απαντήσουμε στα παρακάτω:

Πώς μπορώ να διαβάσω ένα ebook;
Τα περισσότερα ebooks (ιδίως των ελληνικών εκδοτικών οίκων) είναι σε μορφή epub. Πρόκειται για ψηφιακά βιβλία τα οποία μπορείτε να διαβάσετε, αρκεί να επιλέξετε να τα ανοίξετε με κάποια εφαρμογή ανάγνωσης, όπως για παράδειγμα η δωρεάν εφαρμογή Adobe Digital Editions.

Προκειμένου να διαβάσετε ένα ebook χρειάζεται να ακολουθήσετε τρία απλά βήματα:

  1. Πριν προσπαθήσετε να ανοίξετε το ebook βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι στο internet. Εγκαταστήστε στον Η/Υ σας τη δωρεάν εφαρμογή ανάγνωσης Adobe Digital Editions.
  2. Δημιουργείτε έναν λογαριασμό ταυτοποίησης, Adobe ID δίνοντας απλώς ένα email και ένα password. Το Adobe ID θα σας ζητηθεί κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης της εφαρμογής ανάγνωσης Adobe Digital Editions προκειμένου να γίνει Authorized. Πριν διαβάσετε ένα βιβλίο θα πρέπει να έχετε κάνει Authorize την εφαρμογή ανάγνωσης. Αν δεν σας ζητηθεί αυτόματα το Authorization μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας από το μενού Help/Authorize Computer.
    ad2caacc928446a90d2c38e5de22334f
  3. Ανοίγετε το email που περιέχει το ebook που αγοράσατε και κάνετε κλικ στο link που σας έχει αποσταλεί. Το βιβλίο θα ανοίξει αυτόματα με το πρόγραμμα Adobe Digital Editions.

Σε περίπτωση που έχετε αποθηκεύσει το ebook στον υπολογιστή σας, που είναι ένα αρχείο με κατάληξη .acsm και συνήθως αποθηκεύεται στα Downloads, μπορείτε να το σύρετε (drag & drop) μέσα στην εφαρμογή ανάγνωσης ώστε να το διαβάσετε.

Tips:

  • Το επιβεβαιωτικό email με το ebook σας μπορεί να έρθει στο email account σας στο tab Προσφορές, οπότε τσεκάρετε και εκεί!
  • Να κατεβάζετε το ebook μέσα σε μια εβδομάδα από την ημερομηνία αγοράς γιατί μετά «κλειδώνει».

12310690_10153609566605783_6031900922832087653_nΜε ποιες εφαρμογές ανάγνωσης μπορώ να διαβάσω ένα ebook σε tablet, κινητό ή Η/Υ;
1. Αν θέλετε να διαβάσετε το ebook σας σε Η/Υ με λειτουργικό Windows χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ανάγνωσης Adobe Digital Editions.

2. Αν θέλετε να διαβάσετε το ebook σας σε Η/Υ με λειτουργικό OSX χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ανάγνωσης iBooks που είναι ήδη εγκατεστημένη στον Η/Υ.

3. Αν θέλετε να διαβάσετε το ebook σας σε tablets/smartphones με λειτουργικό Android χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή ανάγνωσης συμβατή με την Adobe. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Bluefire ή την Aldiko. Μπορείτε να βρείτε και τις δύο εφαρμογές ανάγνωσης δωρεάν στο Google Play.

4. Αν θέλετε να διαβάσετε το ebook σας σε tablets/smartphones με λειτουργικό iOS χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές ανάγνωσης iBooks, Aldiko for iOS, MyeBooks.

Πώς αγοράζω και διαβάσω ένα ebook αν έχω συσκευή ipad ή/και iphone;
Η Apple έχει το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα με ebooks, το iBookstore. Σε περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε το ebook σε κάποια συσκευή της Apple, μπορείτε να κάνετε την αγορά απευθείας από το iBookstore, όπου η διαδικασία είναι αρκετά απλή και συμβατή με αυτές τις συσκευές.
Στα περισσότερα sites με ebooks υπάρχει στη σελίδα αγοράς του βιβλίου η επιλογή «Διατίθεται στο iBookstore», οπότε προχωράτε από εκεί την αγορά σας.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσατε σε αγορά μέσω του iBookstore μπορείτε και πάλι να ανοίξετε το ebook σε αυτές τις συσκευές, μέσω της εφαρμογής MyeBooks που διατίθεται στο App Store.

Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε ένα ebook χρησιμοποιώντας μια λέξη-κλειδί από τον τίτλο ή τον συγγραφέα του βιβλίου στο iBookstore της Apple.

15319542_10211296492987732_199904888_nΜπορώ να διαβάσω ένα ebook σε περισσότερες από μία συσκευές;
Μπορείτε να μεταφέρετε ένα ebook τύπου ePub μέχρι και σε 12 διαφορετικές συσκευές ( 6 PC/ Mac και 6 Tablets/ Smartphones), αρκεί να έχετε εξουσιοδοτήσει την κάθε μία με το Adobe ID σας. Η διαδικασία είναι η ίδια με την πρώτη φορά που κατεβάσατε το ebook μετά την αγορά. Δηλαδή:
– Ανοίγετε το email παραγγελίας και κατεβάζετε το αρχείο στη νέα συσκευή.
– Επισκέπτεστε το
site από όπου αγοράσατε το ebook και με τον κωδικό παραγγελίας σας το κατεβάζετε από τον προσωπικό που έχετε λογαριασμό στο site.

Μπορώ να διαβάσω ένα ebook σε συσκευή e-reader και όχι σε εφαρμογή ανάγνωσης;
Ναι, μπορείτε να διαβάσετε ένα  ebook σε συσκευές ανάγνωσης e readers (π.χ. Cool-ER, iRex, Hanvon). Πριν ανοίξετε το ebook θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας είναι συμβατή με το Adobe Digital Editions.

Τα ebooks που διαθέτουν προστασία Adobe DRM , δηλαδή που είναι σε μορφή epub, δεν μπορείτε να τα διαβάσετε στη συσκευή Kindle της Amazon καθώς δεν είναι συμβατά. (Η συσκευή Kindle είναι αποκλειστικά για ξενόγλωσσα ebooks που θα αγοράσετε μέσω του Amazon.)

Τώρα που μάθατε όλα τα μυστικά για τα ebooks, μπορείτε να βρείτε το επόμενο ebook σας και να απολαύσετε την ανάγνωσή του παντού!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *