Τα παιδιά χρειάζονται ζωή ΤΩΡΑ…

Γράφει η συγγραφέας Μαρίνα Ψιλούτσικου

Δεν υπάρχει γονιός που θα τον ρωτήσουν τι θέλει για τα παιδιά του και δεν θα απαντήσει «μια καλή ζωή». Για την πλειοψηφία, η καλή ζωή περιλαμβάνει υγεία σωματική και ψυχική, οικονομική άνεση, φίλους και κοινωνικές γνωριμίες, οικογένεια και συντροφικότητα. Δεν σκέφτεται κανείς να ρωτήσει όμως, πόσο καλή είναι η ζωή του παιδιού σήμερα. Ούτε πώς θα γίνει ξαφνικά καλή στα 25 ή στα 30.

Πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν πως όσα ονειρεύονται για το παιδί τους τα ονειρεύονται για τη μέρα που δεν θα είναι πια παιδί και πως στο παρόν φροντίζουν σχεδόν αποκλειστικά για το επαγγελματικό του μέλλον. Το στέλνουν σε καλά σχολεία, σε φροντιστήρια και σε ένα σωρό δραστηριότητες που θα του «φτιάξουν» το βιογραφικό.

Και στο βωμό αυτών των εφοδίων θυσιάζονται ή παραγκωνίζονται στο παρόν όλα τα υπόλοιπα συστατικά της καλής ζωής. Τα παιδιά στερούνται τον ύπνο τους, στερούνται τους φίλους τους, στερούνται τους γονείς τους, παίρνουν βιταμίνες και φάρμακα για να διαβάζουν περισσότερο, μαθαίνουν να ανταγωνίζονται, νιώθουν ότι χρωστάνε παντού, μαθαίνουν πως τίποτα δεν είναι αρκετό και το πώς υπάρχει πάντα το καλύτερο. Κι η ζωή τους στο παρόν δεν είναι καθόλου καλή. 

Το ακόμα μεγαλύτερο δυστύχημα είναι πως με μοναδικό εφόδιο τις στείρες γνώσεις και τα πτυχία, η ζωή δεν γίνεται καλή ούτε στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι η χαρά, ο αυτοσεβασμός, η πληρότητα, οι καλές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια, είναι εύκολα πράγματα κι έρχονται μόνα τους. Δεν είναι. Χρειάζονται κι αυτά εφόδια, χρειάζονται κι αυτά προετοιμασία.

Προσπαθήστε να επιδιώξετε την ισορροπία. Φυσικά, φροντίστε για τις σπουδές και τα επαγγελματικά εφόδια των παιδιών σας. Φροντίστε και για τα υπόλοιπα, όμως… στο παρόν και στο μέλλον. Στις επόμενες διακοπές, για παράδειγμα, αφήστε το παιδί να κάνει διακοπές και κάντε κι εσείς μαζί του. Ναι, μερικές ασκήσεις επανάληψης θα βοηθήσουν λίγο στις επιδόσεις του. Αλλά θα ζημιώσουν την υγεία του, την αυτοεκτίμησή του, τις σχέσεις του μαζί σας και με τους φίλους του. Δεν αξίζει.

Την επόμενη φορά που ο προϋπολογισμός σας δεν αντέχει την επιπλέον ξένη γλώσσα, μην στερηθείτε ως οικογένεια όλα τα υπόλοιπα για χατίρι της. Η πίεση που θα υποστείτε όλοι μαζί δεν αντισταθμίζεται ούτε στο ελάχιστο.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αποφασίσετε, αναρωτηθείτε πόσο καλή είναι η ζωή που ζει το παιδί σας σήμερα και πόσο αυτό που αποφασίζετε θα συμβάλει στην καλή ζωή του αύριο! Μην τη θεωρείτε φυσική απόρροια της επαγγελματικής επιτυχίας.

*η Μαρίνα Ψιλούτσικου έχει διδακτορικό στη Στρατηγική των Επιχειρήσεων και διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ως πότε θα διαβάζω και Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *