Ομιλία της Άννας Γαλανού για την Ημέρα της Γυναίκας στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου

γαλΦίλες και φίλοι καλησπέρα.

Ημέρα της γυναίκας σήμερα και είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω ότι παρευρίσκονται σήμερα εδώ πολλές γυναίκες, αλλά και αρκετοί άνδρες. Χαίρομαι διπλά για το τελευταίο, γιατί πιστεύω πως η συγκεκριμένη ημέρα ποτέ δεν ήταν μονοσήμαντη. Δεν είναι γιορτή ή για να το πω καλύτερα, δεν είναι μόνο γιορτή, είναι μέρα αναφοράς στην ζωή, στην γέννηση, στην διάρκεια. Είναι μέρα τιμής για όλο το ανθρώπινο γένος και η γυναίκα είναι ο φορέας που το διατηρεί και το διαιωνίζει.

Βρίσκομαι εδώ μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Επιτροπής ισότητας των φύλων, του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Πρόεδρο της κυρία Μαρία Ζάγκα. Κυρία Ζάγκα, σας εύχομαι δύναμη και υγεία για το δύσκολο έργο που επιτελείται και να έχετε πάντα επιτυχίες.

Ευχαριστώ πολύ επίσης τον Δήμαρχο, κύριο Διονύση Χατζηδάκη, για την παρουσία του εδώ, μας τιμάτε ιδιαίτερα κύριε δήμαρχε. Καλή συνέχεια στο έργο σας με συνοδοιπόρο την θετική ενέργεια όλων μας.

Ημέρα της γυναίκας σήμερα και αυτό που μου ήρθε αμέσως στον νου, όταν ξεκίνησα να γράφω την ομιλία μου, ήταν η πρώτη θηλυκή, λατρευτική μορφή που αναφέρεται από εμφανίσεως κόσμου.

ΓΑΙΑ – η Μητέρα Γη, η πρώτη εκπρόσωπος του θεϊκού στοιχείου. Η γεννήτορας όλων, για να την ακολουθήσουν στην συνέχεια οι αδελφές της,η Φωτιά, η Σελήνη, η Αυγή κι αυτές θηλυκές θεότητες, που επίσης λατρεύονταν από γεννέσεως κόσμου.

Γυναίκα, λέξη γένους θηλυκού όπως και ζωή, μήτρα, γέννηση, ελπίδα, θέληση, εγκαρτέρηση, δύναμη, υπομονή, αγάπη, θαλπωρή, αγκαλιά, τρυφερότητα, πίστη, ανιδιοτέλεια, αφοσίωση. Αλλά και πόσες ακόμα λέξεις, που όλες κρύβουν μέσα τους δύναμη, ενέργεια, προοπτική. Όλες είναι λέξεις θηλυκές και πιστέψτε με, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Γυναίκα: Μήτρα της ζωής, της αιωνιότητας.

Μάνα, αδελφή, φίλη, σύντροφος, ερωμένη, συνοδοιπόρος.

Γυναίκα

Ψωμί, κρασί, φωτιά και γυναίκα, λέει ο Καζαντζάκης.

Γυναίκα: λέξη με επτά γράμματα, σαν να λέμε επτά θαύματα, που περικλείουν την απόλυτη ουσία της διαιώνισης του ανθρώπινου γένους.

Κατά ένα παράξενο τρόπο τα ουσιαστικά που σηματοδοτούν την ζωή είναι γένους θηλυκού. Η μήτρα, η γέννηση, η ζωή.

Γυναίκα: Ο βασικός κορμός της ύπαρξης.

Διαχρονικά η γυναίκα, σε κάθε καμπή της ιστορίας, είναι πάντα παρούσα και τις περισσότερες φορές έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τα αρχαία κείμενα που διασώζονται σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι από την αρχή στις σημαντικότερες θεότητες, είχαν δώσει γυναικείες μορφές και ονόματα.

Η Μητέρα-Γη, η Γαία, ήταν η πρώτη εκπρόσωπος του θεϊκού στοιχείου, όπως είπα παραπάνω. Μητέρα όλων των έμβιων όντων, και η μόνη που ευθυνόταν για τις καιρικές μεταβολές. Αντιπροσώπευε τον έρωτα, τη γονιμότητα, ήταν προστάτιδα της εστίας, του κυνηγιού και όλων των αγαθών που έπαιρνε ο άνθρωπος από τη φύση.

Η μητριαρχία ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα του αρχαίου κόσμου. Από την Σκανδιναβία μέχρι και την Βαβυλώνα, αλλά και σ’ όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, κυριαρχούσαν πάντα γυναικείες μορφές.

Θα περιοριστώ όμως αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική θρησκεία, και θα αναφέρω ενδεικτικά τις γυναικείες θεότητες που λατρεύτηκαν εδώ, στην Ελλάδα.

Η Εστία η προστάτιδα του οίκου, η Αφροδίτη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, η Αθηνά η θεά της σοφίας, η Άρτεμις η θεά του κυνηγιού και των δασών, η Δήμητρα η θεά της γονιμότητας και της καλλιέργειας, η Ήρα θεά της τιμωρίας, αλλά και του γάμου και της οικογένειας, οι 9 Μούσες προστάτιδες των τεχνών και του πνευματικού οίστρου, οι Νηρηίδες οι προστάτιδες της θάλασσας και του νερού και οι Υάδες και οι Πλειάδες προστάτιδες της αστρονομίας.

Όμως και τα ιστορικά γεγονότα ακολουθούσαν κι αυτά την θηλυκή πορεία των θεοτήτων και είναι συνυφασμένα με την γυναικεία παρουσία, άλλοτε δυναμική και άλλοτε συνοδοιπόρο, αλλά πάντα σε αποφασιστικό και σημαντικό ρόλο.

Η αρχαία μας ιστορία είναι γεμάτη από γυναίκες που άλλαξαν την ροή της…

…Διαβάστε τη συνέχεια στο blog της Άννας Γαλανού.

*Το νέο βιβλίο της Άννας Γαλανού με τίτλο «Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα» κυκλοφορεί στις 30 Μαρτίου.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *