Κριτικές Αναγνωστών: Στέφανος Λίβος – Το μυστικό του Λεβάντε

Παίρνοντας στα χέρια μου Το Μυστικό του Λεβάντε και διαβάζοντας την πρώτη σελίδα, έκλεισα το βιβλίο, τεντώνοντας τα δάχτυλά μου για σελιδοδείκτη, μουρμουρίζοντας ότι εδώ κρύβεται κάτι καλό. Ήταν μια στιγμή συνειδητοποίησης για μένα, ότι κρατούσα ένα πολλά υποσχόμενο μυθιστόρημα. Στην αρχαιότητα, ο Λεβάντες ήταν γνωστός ως Απηλιώτης, δηλαδή, ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή. Έτσι κι εδώ, ανατέλλει μια καθηλωτική ιστορία από τη Ζάκυνθο του ’40.
Μέσα από το ημερολόγιο του παππού του, ένας νεαρός θα ταξιδέψει στο παρελθόν, στη Ζάκυνθο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, και θα έρθει αντιμέτωπος με απρόοπτα συμβάντα. Αν και πιστεύει ότι στις σελίδες του θα βρει οδηγίες για την τοποθεσία ενός χαμένου θησαυρού, τελικά θα ζήσει τη βαναυσότητα των κατοχικών δυνάμεων, τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και την απώλεια αναρίθμητων ψυχών. Παράλληλα όμως θα ανακαλύψει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό: ο παππούς του Παντελής ήταν ερωτευμένος με τη Βιολέτα, σε σημείο να πιστεύουν ότι οι θεοί τούς σκάρωσαν έναν ολόκληρο πόλεμο για να τους φέρουν κοντά, και να τους απομακρύνουν πάλι, χωρίς όμως να καταφέρουν να σβήσουν την αγάπη τους. Στα παιχνιδιάρικα αλλά συνεσταλμένα μάτια της, φυλακίστηκε η καρδιά του.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει τις αξίες της αγάπης, της αυτοθυσίας, της ανιδιοτέλειας, της ανθρωπιάς, και αποκηρύσσει το ρατσισμό, την ξενοφοβία, αλλά και τις θρησκευτικές διακρίσεις. Δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή που το μεγαλύτερο πλέον πρόβλημα είναι η έλλειψη ανθρώπινων προτύπων, ο Παντελής και η Βιολέτα μοιράζονται μαζί μας τον αμύθητο θησαυρό του έρωτά τους και μας μαθαίνουν πως, όταν αγαπήσεις πραγματικά, δεν αρκεί ούτε μια ολόκληρη ζωή για να ξεχάσεις.
Από την άλλη, στις σελίδες Του Λεβάντε, κυρίαρχη θέση έχει η ιστορία. Η γραφή είναι τόσο καλά δουλεμένη, που εντέχνως μπλέκονται ιστορικά στοιχεία με τη μυθοπλασία, καταλήγοντας σε κοινωνικές, φιλοσοφικές και πολιτικές προεκτάσεις με κοινό παρονομαστή την ψυχολογία του ανθρώπου, βρίσκοντας προεκτάσεις στις απανταχού κοινωνίες. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στα ήθη, στα έθιμα και στην τοπική διάλεκτο, προκαλώντας πηγαίο γέλιο.
Παρ΄ όλη όμως την ιστορική αφήγηση, αναμειγμένη με σκληρές και αποκαλυπτικές σκηνές, το μυαλό του αναγνώστη τριγυρνά συνεχώς στην ιστορία του Παντελή και της Βιολέτας. Τους χωρίζουν διαφορετικοί θεοί, τους χωρίζουν οι αποστάσεις, όλο και κάποιο εμπόδιο τους χωρίζει, αλλά τίποτα δεν είναι ικανό να σβήσει τον έρωτά τους. Ο ένας εισβάλλει στα όνειρα του άλλου, μπλέκονται οι ανάσες τους, νοηματοδοτούν εκ νέου την έννοια της αγάπης, κι ας φοβούνται ότι την επομένη μπορεί να μην ιδωθούν ποτέ ξανά. Ο δικός τους κόσμος υφαίνει ανεξιχνίαστα σχέδια πάνω στην κοινή τους μοίρα. Και πώς άλλωστε, όταν έχεις γευτεί έναν παράφορο έρωτα, μπορείς να ξεχάσεις τη γεύση του, αφού από τα χείλη του έχεις πιει το πιο μεθυστικό κρασί;

Όταν κρατήσετε κι εσείς στα χέρια σας Το Μυστικό του Λεβάντε, ό,τι ώρα κι αν είναι, σκεφτείτε ότι ένας μαβής ουρανός ανατέλλει από πάνω σας, και αφήστε τις λέξεις να λάμψουν μία μία σαν φωτεινά αστέρια, αποκαλύπτοντας το χάρτη ενός θησαυρού. Της Βιολέτας.

Κριτική από το Pickabook: http://pickabookgr.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html

button

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *