Κριτικές Βιβλίων: Κυριάκος Αθανασιάδης – Η κόκκινη Μαρία. Κριτική από το Pickabook

Κρατώ την Κόκκινη Μαρία στα χέρια μου με μια ειλικρινή, γλυκιά αγάπη. Την κρατώ και από την καρδιά μου ξεχειλίζει μια «αγάπη πελώρια, που λάμπει».

Στο βιβλίο αυτό του αγαπημένου μου Κυριάκου Αθανασιάδη, κάθε σελίδα είναι ξεχωριστή, κάθε σελίδα είναι καμωμένη από λέξεις πολύτιμες, λέξεις ακριβές, μαρτυρώντας το ταλέντο του. Ένα αγόρι συναντά το όνειρό του: ένα κορίτσι που πια δεν θέλει να μιλά. Οι ζωές τους μπλέκονται, τα δάχτυλά τους μπλέκονται και ξεκινούν μια συγκινητική, ερωτική, απρόβλεπτη περιπέτεια μέσα σε μια παγωμένη πόλη, φέρνοντας στο φως μια κοινωνία παιδιών που ζουν κυνηγημένα από άγριους εχθρούς κάτω από τα βήματά μας.

Η γραφή είναι τόσο καλά δουλεμένη, τόσο αριστοτεχνικά που από τις πρώτες αράδες ο αναγνώστης μεθά, εθίζεται και αποζητά με λαχτάρα να γνωρίσει την Κόκκινη Μαρία. Στο μυαλό μου έχει χαραχτεί μια εικόνα, μια εικόνα σαν μέλι που αναδύεται κάθε φορά που κάποιος μου μιλά για την Κόκκινη Μαρία, μια εικόνα που δημιουργήθηκε από μια και μόνο παράγραφο στην αρχή του βιβλίου: «Όσο και να ’ταν, ήταν πανέμορφη και αγγελικά γλυκιά, και μικρούλα, κοντούλα ίσως, αδύνατη, λυγερή, στητή, όμορφη σε όλα της, και γελαστή, και έξυπνη, και με ταλέντο, και με φωνή σαν μέλι που το τρως με το κουτάλι και σε λιγώνει μα θες κι άλλο, κι άλλο, άλλη μια κουταλιά, ακόμη μια κουταλιά. Και μετά ακόμη μία, κι άλλη μια, και μια τελευταία για να λιγωθείς τελείως, και για πάντα». Αυτό είναι η Κόκκινη Μαρία: μέλι που το τρως με το κουτάλι και σε λιγώνει μα θες κι άλλο, άλλη μια κουταλιά, για να λιγωθείς τελείως, μια ζωγραφιά καμωμένη με παιδική αθωότητα, όπου σε κάποια σημεία η κόκκινη κηρομπογιά είναι πιο βίαια πατημένη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο-θαύμα, με μια γραφή μαγική, ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει νύχτες φεγγαρόφωτες, όνειρα στοιχειωμένα από εφιάλτες, δακρύβρεχτες μάχες και την ανακουφιστική αγκαλιά της μάνας. Ένα βιβλίο ποτισμένο από τον γνήσιο ρομαντισμό που καίει στις ψυχές των παιδιών, ένα μάθημα αγάπης.

Pickabook
http://www.facebook.com/books1987

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *