Κριτικές Βιβλίων : Johanna Lindsey – Αιχμάλωτη του πόθου μου

Θέλοντας να είμαι ειλικρινής, ομολογώ πως η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ήμουν σίγουρη πως θα με απογοήτευε. Είμαι λάτρης των ιστορικών, ρομαντικών μυθιστορημάτων και έχω διαβάσει κάποιες από τις σπουδαιότερες συγγραφείς του είδους, όπως την ιέρεια Julie Garwood, τη Lisa Kleypas και τη λατρεμένη μου Maya Banks. Μέχρι σήμερα δεν είχα διαβάσει κανένα βιβλίο της Johanna Lindsey και γι” αυτό το λόγο ήμουν σκεπτική απέναντί της. Η περίληψη στο οπισθόφυλλο δε μου τράβηξε την προσοχή και ανοίγοντας το βιβλίο διαπίστωσα πως έχει γραφτεί το 1991. Εμπειρικά, έχω διαπιστώσει πως μια γραφή εκείνης της εποχής δύσκολα βρίσκει θερμή ανταπόκριση στο σύγχρονο αναγνωστικό κοινό του συγκεκριμένου είδους. Έκανα όμως μέγα λάθος, για το οποίο χαίρομαι απεριόριστα.

Το βιβλίο «Αιχμάλωτη του Πόθου μου» πραγματεύεται την ιστορία της λαίδης Ροβίνα Μπελέμ, η οποία εκβιάζεται από τον σατανικό ετεροθαλή αδερφό της να παντρευτεί τον υπέργηρο λόρδο Γκοντγουάιν για να διασφαλίσει την οικογενειακή περιουσία. Όμως την πρώτη νύχτα του γάμου ο λόρδος πέφτει νεκρός. Η Ροβίνα καλείται να εκμεταλλευτεί και να αναγκάσει έναν αιχμάλωτο του αδερφού της, τον Γουόρικ ντε Σαβίλ, να υποκύψει στις ερωτικές της προτάσεις καθώς, χρειάζεται έναν διάδοχο. Όμως τι γίνεται όταν ο Γουόρικ επιστρέφει για να πάρει την εκδίκηση του;

Η ιστορία τοποθετείται στην Αγγλία του 1152 και μας μεταφέρει όχι απλώς την πολεμοχαρή διάθεση της εποχής, τους πολέμους και τις επαναστάσεις απέναντι στο στέμμα, αλλά και τους ρόλους των φύλων και όχι μόνο. Η Lindsey με ρεαλισμό και σκληρή γλώσσα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι άνθρωποι, καθώς και τη διαφοροποίηση των φύλων και των κοινωνικών τάξεων σε σχέση με το σήμερα. Πρόκειται για ένα βιβλίο ωμό και ειλικρινές, όπου σε κάθε σελίδα του μπορεί κάποιος να διακρίνει την εμπεριστατωμένη έρευνα που έκανε η συγγραφέας, ώστε να εξασφαλίσει την πιστή μεταφορά της ατμόσφαιρας και του πνεύματος της εποχής.

Αυτό που φοβόμουν ιδιαίτερα, σε σχέση με το έτος συγγραφής του έργου, ήταν μια κάποια σεμνοτυφία στις ερωτικές σκηνές και την απόδοση των συναισθημάτων των ηρώων. Όμως εντυπωσιάστηκα, καθώς το βιβλίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλα κείμενα του είδους γραμμένα πιο πρόσφατα. Οι ερωτικές σκηνές είναι εντυπωσιακές καθώς και η μεταφορά της συγκλονιστικής χημείας των πρωταγωνιστών. Το ψυχογράφημα των χαρακτήρων, ακόμη και των δευτερευόντων ηρώων, αναλύεται και χτίζεται με προσοχή από τη συγγραφέα.

Οφείλω να σταθώ στην εξαιρετική και άρτια μετάφραση που έγινε από την κυρία Σοφία Τάπα. Όπως προείπα έχω διαβάσει αρκετά βιβλία του συγκεκριμένου είδους και γνωρίζω πόσο σημαντική είναι μια φροντισμένη μετάφραση, χάρη στην οποία ο αναγνώστης θα αντιληφθεί πλήρως τη γλώσσα και τις συνθήκες της εποχής. Έξτρα συν για το υπέροχο εξώφυλλο!

Πραγματικά πέρασα πολύ καλά διαβάζοντάς το και δεν ήθελα να τελειώσει. Γνωρίζω πως από τις Εκδόσεις Elxis κυκλοφορεί και άλλο έργο της ίδιας συγγραφέως και σίγουρα θα το αναζητήσω. Ελπίζω να δω μεταφρασμένα τα βιβλία της σειράς «Malory-Anderson Family» καθώς πρόκειται για τα πιο πετυχημένα βιβλία της Johanna Lindsey με φανατικούς αναγνώστες ανά τον κόσμο.


Μαρία Μπακάρα

www.artsandthecity.gr
Πηγή: http://www.artsandthecity.gr/article/Book-Review:-Aichmaloti-tou-Pothou-mou–Johanna-Lindsey-/15191/

9786188138803

2 Comments

  1. Βάγια

    Το λάτρεψα, από τη πρώτη σελίδα εως τη τελευταία !!! Αν έπρεπε να το περιγράψω με μια μόνο λέξη, αυτή θα ήταν : Συναρπαστικό, αλλά επειδή μ” αρέσει το μπλά-μπλά 😉 θα προσθέσω και : καλογραμμένο, ρομαντικό, ερωτικό, χιουμοριστικό, παθιάρικο, εξαιρετικό !!! Εννοείτε ότι περιμένω την έκδοση και των υπόλοιπων βιβλίων της συγγραφέως όσο πιο σύντομα γίνεται, παρακαλώ πολύ !!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *