Ο Γιάννης Ξανθούλης για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου

Ο πολύς κόσμος ίσως δεν νοιάζεται ή δεν έχει διάθεση να μάθει τι ακριβώς είναι η φασαρία που γίνεται για την ενιαία τιμή του βιβλίου. Το ζητούμενο, απ’ το δικό μας κόσμο, του βιβλίου, είναι παντού όπου υπάρχει βιβλιοπωλείο η τιμή να είναι ίδια. Αυτή δηλαδή που όρισε ο εκδότης και μια προβλεπόμενη έκπτωση 10%. Αν καταργηθεί η ενιαία τιμή, θα ωφεληθούν κυρίως οι μεγάλες μονάδες διακίνησης του βιβλίου κι ακούστε τι λέει επί του θέματος η Έλενα Ακρίτα, τα λέει πάρα πολύ ωραία: «αυτή τη στιγμή» λέει η Έλενα «δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα νέο συγγραφέα να βρει εκδοτική στέγη.

Αν καταργηθεί η ενιαία τιμή, τότε οι μεγάλες αλυσίδες και τα super market, που δεν θα έχουν το χώρο ενός βιβλιοπωλείου, ούτε το εκπαιδευμένο προσωπικό, θα ζητούν μόνο ευπώλητα βιβλία. Και τι θα γίνει με το πρωτοεμφανιζόμενο ταλέντο που κάποια μέρα θα μπορούσε να γίνει Καρυστιάνη;» – αναφέρει τώρα την Καρυστιάνη η Έλενα Ακρίτα – «απλά ο εκδότης δεν θα παίρνει το ρίσκο γιατί δεν θα έχει πού να το διαθέσει. Κι αυτό γιατί όλοι θα τον πιέζουν για μεγαλύτερες εκπτώσεις, για να μπορούν να πωλούν όσο το δυνατόν φθηνότερα τα 30 – 40 best sellers που κυκλοφορούν ετησίως.

Τα υπόλοιπα βιβλία θα πωλούνται ακριβότερα αφού δεν θα ενδιαφέρουν τις αλυσίδες. Ναι, προφανώς, λέει, ζούμε σε μια άγρια εποχή που είναι τρομερά δύσκολη για όλους. Παρ’ όλα αυτά ανήκω..» λέει η Έλενα Ακρίτα «…σε εκείνους τους ρομαντικούς που θεωρούν ότι είναι μεγάλης σημασίας να φτάνουν στα χέρια μας βιβλία που πρεσβεύουν ένα μεγάλο εύρος ειδών, ιδεών και ιδεολογιών». Μακάρι, εύχομαι να καταλάβουν οι αρμόδιοι την ηθική πλευρά της ενιαίας τιμής!

 

Γιάννης Ξανθούλης
www.dioptra.gr/Suggrafeas/309/Giannis-Xanthoulis/

Το απόσπασμα είναι από την εκπομπή του Γιάννη Ξανθούλη στο ΣΚΑΙ, με τίτλο «Κυριακή είσαι και φαίνεσαι», κάθε Κυριακή 12:00 – 13:00.
http://www.skai.gr/player/Radio/?mmid=246766

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *