Κριτική Βιβλίου: John O’ Farrell – Ο άνθρωπος που ξέχασε τη γυναίκα του

Τι μπορεί να σκέφτεται ένας άνθρωπος που ξαναβλέπει για πρώτη φορά τη γυναίκα του;

 

Το παραπάνω ερώτημα με μια δεύτερη ανάγνωση φαίνεται οξύμωρο, αλλά περιγράφει με ακρίβεια το εξαιρετικό κοινωνικό μυθιστόρημα του Βρετανού John O’Farrell με τίτλο «Ο Άνθρωπος που Ξέχασε τη Γυναίκα του» (εκδ. Διόπτρα).

O κωμικός John O’Farrell γεννήθηκε το 1962, είναι συγγραφέας διάφορων best-seller και έχει έντονη παρουσία σε ραδιόφωνο και τηλεόραση από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Είναι πολιτικοποιημένος με ορισμένες από τις απόψεις του σχετικά με τη Θάτσερ να έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ενώ πρόσφατα ήταν υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος.

Στο βιβλίο όμως που έχουμε στα χέρια μας, ο O’Farrell κάνει επίδειξη της λογοτεχνικής του δεινότητας, όχι μόνο με το χιούμορ του, αλλά και με το έντονο συναίσθημα που κυριαρχεί όσο η ιστορία οδεύει προς το τέλος. Αναμφίβολα όλοι ξεχνάμε σημαντικά πράγματα: ότι είχαμε ένα σημαντικό ραντεβού το πρωί· ότι έπρεπε να πάρουμε τα ρούχα απ’ το καθαριστήριο· ξεχνάμε ακόμα και τα γενέθλια των φίλων μας. Αλλά ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Βον, έχει προχωρήσει στο επόμενο σκαλοπάτι: έχει ξεχάσει την ίδια την ύπαρξη της γυναίκας του. Το όνομά της, το πρόσωπό της, όσα έζησαν μαζί– όλα έχουν χαθεί σε μια ανεξήγητη αμνησία.

Πώς θα αισθανόσασταν αν βρισκόσασταν στο μετρό και ξαφνικά συνειδητοποιούσατε ότι δεν γνωρίζετε ποιος είστε και πού πηγαίνετε; Μήπως θα μπορούσατε να το πάθετε αυτό ακόμα κι αν ξυπνούσατε ένα πρωί και θέλατε να αλλάξετε, ξεχνώντας οριστικά το παρελθόν; Ο O’Farrell παράλληλα με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου, καταθέτει έξυπνα ένα φιλοσοφικό προβληματισμό πάνω στις αναμνήσεις και στις μεταλλάξεις μιας σχέσης. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ο ίδιος με το πέρασμα του χρόνου και ούτε μπορεί να μείνει ερωτευμένος με εκείνον τον άνθρωπο που είχε γνωρίσει κάποτε. Οι άνθρωποι εξελίσσονται, το ίδιο και ο έρωτας.

Ο Βον εξαιτίας της αμνησίας αναγκάζεται να ανακαλύψει από την αρχή τα πάντα για τη ζωή του, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό του πρόβλημα. Μπορεί να ερωτεύεται τη γυναίκα του αμέσως μόλις την ξαναβλέπει, όμως αποδεικνύεται ότι οι δυο τους βρίσκονται στα πρόθυρα του διαζυγίου. Ο Βον πρέπει τώρα να ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να γυρίσει το χρόνο πίσω και να διεκδικήσει μια τελευταία ευκαιρία μαζί της. Απελευθερωμένος από τα λάθη που είχαν γίνει παλιά.

Ο «Άνθρωπος που Ξέχασε τη Γυναίκα του» είναι η αστεία, συγκινητική και σπαραξικάρδια ιστορία ενός άντρα που μόλις έχει απεγκλωβιστεί από μια ζωή που τον έπνιγε.Καλογραμμένο, ποιοτικό χωρίς να γίνεται βαρύ, ο O’Farrell έχει άνεση και εμπειρία με την πένα. Το θέμα του διαζυγίου αφορά ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού και η κεντρική ιδέα της αμνησίας σε συνδυασμό με το προσεχές διαζύγιο, είναι πρωτότυπη. Οι γλυκόπικρες καταστάσεις που περιγράφονται θα αγγίξουν όλους τους αναγνώστες και είναι ίσως το καλύτερο δώρο αν θέλετε να ζητήσετε συγγνώμη επειδή ξεχάσατε την επέτειο του γάμου σας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

 

Γιάννης Πλιώτας

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *