Μπασκετικές ορολογίες για βιβλιόφιλους

Μιλάνε αυτές τις μέρες όλοι γύρω σου για μπάσκετ και δεν καταλαβαίνεις τίποτα; Μην ανησυχείς! Φτιάξαμε μια λίστα για να μάθεις γρήγορα και εύκολα όσα ακριβώς χρειάζεται για να είσαι μες στο παιχνίδι.  

Ασίστ: Όταν κάνεις στον κολλητό σου δώρο ένα καλό βιβλίο.

Ελεύθερες Βολές: Όταν έχεις πάει διακοπές και διαβάζεις βιβλία με την ησυχία σου.

Νίκος Γκάλης: Έλληνας Νομπελίστας.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο άλλος Έλληνας Νομπελίστας.

Έρμπολ: Όταν παρατάς το βιβλίο στη μέση.

Τεχνική Ποινή: Όταν σου επιστρέφουν μετά από πέντε μήνες ένα βιβλίο που είχες δανείσει.

Αντιαθλητικό Φάουλ: Όταν σου επιστρέφουν μετά από πέντε μήνες ένα βιβλίο που είχες δανείσει, και έχει πάνω δαχτυλιές, σημειώσεις και έχουν τσακίσει και τις σελίδες.

Σλούκας: Ο συγγραφέας αστυνομικών που τα βιβλία του διαβάζονται πιο γρήγορα κι απ” τη σκιά τους.

Γραμμή των έξι κι εβδομήντα πέντε: Είναι η νοητή γραμμή που όταν τη διασχίσεις αρχίζεις και αγοράζεις τρία-τρία τα βιβλία, ακόμα κι αν έχεις στοίβες με αδιάβαστα. Καλό είναι να θυμάσαι ότι αφού τη διασχίσεις, δεν υπάρχει επιστροφή.

Άμυνα Ζώνης: Όταν οι φίλοι σου σε κρατάνε με νύχια και με δόντια μακριά από το βιβλιοπωλείο για να μην ξοδέψεις όλα τα λεφτά του μήνα.

Τρία δευτερόλεπτα: Ο χρόνος που νομίζεις ότι έχεις μείνει μέσα στο βιβλιοπωλείο, αλλά στην πραγματικότητα έχουν περάσει ώρες και οι υπάλληλοι σε πετάνε έξω για να κλείσουν.

Κάρφωμα: Όταν έχεις διαβάσει ένα απίστευτα καλό βιβλίο και μετά το ποστάρεις σε όλες τις ομάδες στο Facebook για να διαδοθεί στην υφήλιο.

Μίσσας: Ένα βιβλίο για το οποίο κάποιοι λένε τα χειρότερα στο Facebook, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι ακριβώς αυτό που ήθελες να διαβάσεις.

Βήματα: Όταν κάνεις το λάθος να περνάς γρήγορα τις σελίδες και χάνεις κάποιο σημαντικό κομμάτι της πλοκής.

Τάπα: Όταν κάποιος λέει ότι του άρεσε μια ταινία και μέσα σε ένα νανοσεκόντ του απαντάς ότι το βιβλίο ήταν πολύ καλύτερο και αραδιάζεις τουλάχιστον δέκα επιχειρήματα.

Μπουρούσης: Ο ήρωας που θα σου πιάσει ένα βιβλίο από το πάνω-πάνω ράφι του βιβλιοπωλείου.

Μπάζερ Μπίτερ: Όχι, δεν είναι Ιρλανδός συγγραφέας που μόλις έχει κερδίσει το Booker. Είναι όταν γίνεται τρομερή ανατροπή και μαθαίνεις ποιος είναι ο δολοφόνος στην τελευταία σελίδα.

Ριμπάουντ: Όταν είσαι σε βιβλιοπωλείο και ένας άλλος αναγνώστης κρατάει στα χέρια του το τελευταίο αντίτυπο από το βιβλίο που πήγες να αγοράσεις και τελικά το αφήνει στον πάγκο και αμέσως το αρπάζεις.

Επιθετικό Ριμπάουντ: Όταν του ρίχνεις και αγκωνιά καθώς το αρπάζεις.

Προσποίηση: Όταν στο πρώτο ραντεβού λες ότι φυσικά και έχεις διαβάσει το «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» του Προυστ, αλλά στην πραγματικότητα νόμιζες ότι το Προυστ ήταν παραδοσιακό ουγγρικό φαγητό.

Τιρινίνι: Όταν τελειώνεις ένα καλό βιβλίο και το τοποθετείς θριαμβευτικά στη βιβλιοθήκη σου.

ΥΓ: Καλή επιτυχία στην Εθνική μας!

2 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *