Ancient Memes με βιβλία και μια επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο του 1820

Για να μην έχετε πετύχει τα Ancient Memes θα πρέπει να μην έχετε ίντερνετ, άρα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαβάζατε ούτε το άρθρο μας. Η δημοφιλής σελίδα στο Facebook The Real Ancient Memes που παράγει αστείες εικόνες βασισμένες σε πίνακες και αγάλματα, έχει φιλοξενήσει μια σειρά από κωμικοτραγικά στιγμιότυπα που υποτίθεται διαδραματίζονται σε ένα βιβλιοπωλείο. Αποφασίσαμε να γίνουμε πολύ σοβαροί και να αναζητήσουμε αυτό ακριβώς το βιβλιοπωλείο. Κυριολεκτικά όμως. 

Το φόντο για όλα τα memes του βιβλιοπωλείου είναι ένας πίνακας του όχι ιδιαίτερα γνωστού Ολλανδού ζωγράφου και ηθοποιού Johannes Jelgerhuis, ο οποίος έζησε από το 1770 έως το 1836. Ο πλήρης τίτλος του πίνακα που δημιουργήθηκε το 1820 είναι «De winkel van boekhandelaar Pieter Meijer Warnars op de Vijgendam te Amsterdam», που σημαίνει «Το βιβλιοπωλείο του Pieter Meijer Warnars στο Άμστερνταμ». Η εικόνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί μας δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια πώς ήταν ένα βιβλιοπωλείο της εποχής, ενώ από την πόρτα ρίχνουμε και μια κλεφτή ματιά στους πολύβουους δρόμους του Άμστερνταμ.

Τον 18ο και τον 19ο αιώνα τα βιβλιοπωλεία ήταν πολύ σημαντικά (όπως και σήμερα άλλωστε) και ο Pieter Meijer Warnars ήταν ένας πολύ γνωστός βιβλιοπώλης και εκδότης. Από τον πίνακα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ασχολούνταν κυρίως με πολυτελείς εκδόσεις δερματόδετων, χειροποίητων τόμων, οι οποίοι ήταν πολύ ακριβοί και απευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά σε πλούσιους, μορφωμένους άνδρες. (Οι πιο φτηνές εκδόσεις της εποχής δεν προστατεύονταν από τόσο ακριβά εξώφυλλα, ούτε απολάμβαναν αυτό το είδος της βιβλιοδεσίας).

51

Δεν θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά ρωτάει ο πελάτης, αλλά συνήθως αυτού του είδους τα βιβλιοπωλεία πουλούσαν σετ από ακριβούς τόμους που περιλάμβαναν για παράδειγμα «όλους τους σπουδαίους κλασικούς της αρχαιότητας» ή «όλα τα έργα του Σαίξπηρ». Ο πρωτότυπος πίνακας βρίσκεται στο εθνικό μουσείο της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ και σίγουρα οι Έλληνες που το επισκέπτονται μόλις τον αντικρίσουν σκάνε στα γέλια, προκαλώντας την απορία όλων των άλλων τουριστών και ξεναγών.

ΥΓ: Αν έχετε έρθει στο άρθρο μόνο για να γελάσετε, δεν θα σας απογοητεύσουμε. Συγκεντρώσαμε 9 από τα καλύτερα βιβλιοπωλικά memes, προσθέτοντας το αρχικό δικό μας με τον Ροβινσώνα Κρούσο. Τα υπόλοιπα αναζητήστε τα στη σελίδα The Real Ancient Memes στο Facebook.

50

meme-%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b6%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1 meme-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%b7 meme-%ce%ad%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1 meme-%ce%ba%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b5%ce%be meme-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%84%cf%83%ce%bf%ce%bc%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7%ce%b4%ce%b5%cf%82 meme-%ce%bc%ce%b1%ce%bc%cf%8c%ce%b8%cf%81%ce%b5%cf%86%cf%84%ce%bf%ce%b9 meme-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7

megaleio meme-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85

One Comment

  1. Pingback: Βιβλιοφιλική ανασκόπηση 2017! – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *