Βόλτα στο βιβλιοπωλείο των Χανίων, Κoukoubook

Αναζητώντας όμορφα βιβλιοφιλικά μέρη σε όλη την Ελλάδα, επισκεφθήκαμε το βιβλιοπωλείο Κoukoubook στα Χανιά (Μπονιαλή 11-19) και μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Ελένη Τενεκετζή. Της ζητήσαμε να μας πει μερικά λόγια για την ιστορία του βιβλιοπωλείου και τι απολαμβάνει περισσότερο στη δουλειά της. Συζητήσαμε για τις εκδηλώσεις που φέρνουν το παιδί κοντά στο βιβλίο και τη μαγική στιγμή που ένας γονιός της εμπιστεύεται το παιδί του για να του προτείνει βιβλία.

Το βιβλιοπωλείο Κoukoubook έχει μόνο 2 χρόνια ιστορίας γιατί προϋπήρχε ως Πολύεδρο (6 χρόνια) σε ένα πολύ μικρό μαγαζάκι. Η αγάπη μου για τα παιδιά και η επιθυμία μου να τα φέρω πιο κοντά στο βιβλίο δημιούργησαν το Κoukoubook στον χώρο και στη μορφή που έχει σήμερα! Το όνομά του έπρεπε να αλλάξει κι αυτό γιατί θα απευθυνόταν περισσότερο σε παιδιά. Έτσι μερικοί φίλοι δώσαμε δυο-τρεις ιδέες πάνω στο δεδομένο ότι θέλαμε για λογότυπο την κουκουβάγια και προέκυψε το Koukoubook. Εκτός από βιβλιοπωλείο είναι κι ένας χώρος που φιλοξενεί κάθε Σάββατο (ανελλιπώς) τους μικρούς μας φίλους για να πούμε παραμύθι, να παίξουμε, να χορέψουμε, να κάνουμε κατασκευές! Bέβαια δεν λείπουν οι παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, σεμινάρια και όποια άλλη ιδέα προκύψει και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Koukoubook.

%ce%ba2

Επιτυχία για μένα είναι: ενώ έχεις ξεκινήσει μέσα στην κρίση να σ αγκαλιάσουν τόσο πολύ οι πελάτες σου μικροί και μεγάλοι που η πορεία του εγχειρήματός σου να είναι συνέχεια ανοδική, να σε συστήνουν και σε φίλους τους και η αλυσίδα να μεγαλώνει τόσο πολύ που μόνο χαμόγελα και όμορφες συνεργασίες να προκύπτουν! Επιτυχία είναι όποιος μπαίνει στο βιβλιοπωλείο να νιώθει άνετα και τελικά να γίνεται φίλος! Επιτυχία είναι να βλέπεις σε κάθε γωνιά του βιβλιοπωλείου παιδάκια και μεγάλους να ξεφυλλίζουν βιβλία και να μην θέλουν να φύγουν!

Δεν ξέρω τι καθορίζει την ποιότητα σε ένα βιβλίο. Εγώ είμαι της άποψης ότι όλα τα βιβλία έχουν την αξία τους. Αν σκεφτούμε ότι κάποιος μπορεί να ξεκινήσει το διάβασμα από ένα εύκολο βιβλίο και σιγά σιγά να εξελιχθεί ως αναγνώστης και να διαβάζει πιο περίπλοκα βιβλία. Άλλωστε και οι συγγραφείς έχουν τα πάνω και τα κάτω τους! Μακάρι να διαβάζουν όλοι κι ας ξεκινήσουν από οτιδήποτε!

%ce%ba1

Αγαπημένη μου γωνιά στο βιβλιοπωλείο είναι το μεγάλο τραπέζι δίπλα στη βιτρίνα που όταν ξεφυλλίζουμε βιβλία κάποια στιγμή γινόμαστε και μια παρέα! Επίσης αγαπημένη γωνιά ο χώρος που γίνεται η αφήγηση του παραμυθιού κι εκεί έχουμε ζήσει πολύ όμορφες, συγκινητικές, αστείες και δημιουργικές στιγμές!

Απολαμβάνω ιδιαίτ%ce%ba4ερα τις στιγμές που περνάω με τους μικρούς μου φίλους όταν τους διαβάζω ένα απόσπασμά ενός βιβλίου, ή συζητάμε για ένα βιβλίο που έχουν διαβάσει και ανταλλάσσουμε απόψεις. Τη στιγμή που μια μαμά μου εμπιστεύεται το παιδί της για να του προτείνω βιβλίο! Δεν μπορώ βέβαια να μην πω ότι νιώθω πολύ τυχερή που μέσα απ αυτή τη δουλειά γνώρισα κάποιους συγγραφείς που είναι πολύ σπουδαίοι άνθρωποι και τελικά γίναμε φίλοι. Γενικά απολαμβάνω τη δουλειά μου απλά κάποιες στιγμές είναι πιο ιδιαίτερες!

Για τις γιορτές έχουμε τρεις βιβλιοπροτάσεις. Για τους μικρούς μας φίλους: Αυτό το βιβλίο έφαγε το σκύλο μου. Και ένα γιορτινό: 100 παραθυράκια γνώσεις χαρούμενη πρωτοχρονιά. Για τους μεγάλους φίλους μας: Η Τζαζ του δολοφόνου.

Μία φράση που περιγράφει το Koukoubook βρίσκεται πάνω στην πόρτα του βιβλιοπωλείου: Books open doors.

ΥΓ: Αν ζείτε στα Χανιά είστε τυχεροί γιατί μπορείτε κι εσείς να κάνετε μια βόλτα μέχρι το πολύ όμορφο Koukoubook, αλλά σε όλες τις πόλεις υπάρχουν όμορφα και ζεστά βιβλιοπωλεία. Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε επισκεφτεί το Νέστωρ στην Κατερίνη και το Βιβλιοτρόπιο στο Αγρίνιο. Εσείς, έχετε να μας προτείνετε κάποιο;
ΥΓ2: Ακολουθήστε το Koukoubook στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις συχνές και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους.

%ce%ba5

3 Comments

  1. Pingback: Μια βόλτα στο ξεχωριστό Βιβλιόπολις της Καλαμάτας

  2. Pingback: Ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη με δημιουργικές δράσεις για παιδιά! – Dioptra Blog

  3. Pingback: Ραντεβού στα τυφλά με ένα βιβλίο! – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *