Δείχνε καλοσύνη σε έναν άγνωστο κάθε μέρα!

Λίγο καιρό προτού πεθάνει, ο συγγραφέας και φιλόσοφος Άλντους Χάξλει στοχάστηκε όλα όσα είχε μάθει στη διάρκεια της ζωής του και τα συνόψισε σε 9 απλές λέξεις: «Ας είμαστε πιο καλοί ο ένας με τον άλλον». Συχνά πιστεύουμε ότι για να ζήσουμε μια πραγματικά ουσιαστική ζωή θα πρέπει να επιτύχουμε κάποιο μεγάλο κατόρθωμα ή κάποιον άθλο που θα μας χαρίσει μια θέση στα εξώφυλλα των εφημερίδων. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Μια ουσιαστική ζωή αποτελείται από ακολουθίες καθημερινών πράξεων ευγένειας και καλοσύνης, οι οποίες, ειρωνικά θα έλεγε κανείς, λειτουργούν αθροιστικά στη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής και καταλήγουν σε κάτι πραγματικά σπουδαίο. 

Κάθε άνθρωπος που μπαίνει στη ζωή σου έχει ένα μάθημα να σου διδάξει και μια ιστορία να σου πει. Κάθε άτομο που συναντάς στη διάρκεια των στιγμών που συνθέτουν τις μέρες σου, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να δείξεις λίγη περισσότερη από τη συμπόνοια και την ευγένεια που καθορίζουν την ανθρώπινη υπόστασή σου. Γιατί να μην αρχίσεις στη διάρκεια κάθε μέρας να είσαι περισσότερο ο άνθρωπος που αληθινά είσαι και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να εμπλουτίζεις τον κόσμο που σε περιβάλλει;

Κατά την άποψή μου, αν κάνεις έστω και έναν συνάδελφο να χαμογελάσει ή αν βελτιώσεις τη διάθεση έστω κι ενός αγνώστου κατά τη διάρκεια της μέρας σου, τότε η μέρα έχει αξία. Επιστράτευσε τη δημιουργικότητά σου και επινόησε τρόπους για να δείξεις καλοσύνη σε ανθρώπους που είναι άγνωστοι. Μπορείς να ξεκινήσεις με βήματα που ίσως φαίνονται μικρά αλλά είναι σημαντικά, όπως να προσφέρεις τη θέση σου στο μετρό σε κάποιον που την έχει ανάγκη ή να πεις εσύ πρώτος «καλημέρα» στον γείτονα που είναι σκεπτικός και δεν σε χαιρέτισε.

Η καλοσύνη, για να το πούμε απλά, είναι το ενοίκιο που όλοι οφείλουμε για τον χώρο που καταλαμβάνουμε πάνω στον πλανήτη.

*το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Robin Sharma, Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις

One Comment

  1. Νιωθω συγκινημενη απο μεμονωμενα συγγραφηματα της εκδοσης Κολετ,του Νικολαϊ Οστροβσκι,του Εμιλ Ζολα,του Τζακ Λοντον,του Βικτωρ Ουγκω,του Φιοντορ Ντοστογιεφσκι,του Ηλια Ερεμπουργκ,του Κνουτ Χαμσουν,του Σαμ Χουμπερτ,του Αλαν Μπενετ,του Σερλοκ Χολμς & αλλων ακομη λιγων απο τα ασυνηθιστα ονοματεπωνυμα διοτι απεκτησα διαφορετικες γνωσεις μεσω α- τομικων & ομαδικων συναισθηματων με τα εισαγωγικα περιεχομενα αυτων.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *